Dresi Anglije odslej za zbiratelje starin

Anglija bo v torek zadnjič nastopila v majicah Umbra, nato se bo pridružila Braziliji, Sloveniji ...

Objavljeno
24. marec 2013 07.53
Posodobljeno
24. marec 2013 14.00
San Marino England Soccer World Cup
G. N., šport
G. N., šport
Anglija kot Slovenija. In kot Brazilija. V glavnem mestu Črne gore v Podgorici bo v torek angleška nogometna reprezentanca še zadnjič nastopila v majicah športnega opremljevalca Umbro. S tem bo konec velike zgodbe, ki je spisala mitska poglavja, zaradi katerih se je zdelo, da bo ljubezen med Nogometno zvezo Anglije (FA) in nekoč znamenito angleško blagovno športno znamko večna.

Črno-bele ali barvne fotografije s kapetanom Anglije Bobbyjem Moorom v glavni vlogi, ko je v živo rdeči Umbrovi majici na starem Wembleyju leta 1966 dvignil za Anglijo edini pokal Julesa Rimeta za naslov svetovnega prvaka, bodo še toliko bolj občudovane. Prav tako fotografije z okrvavljeno majico Terryja Butcherja iz leta 1989. Ali posnetek strela Davida Beckhama z bele točke prek vrat proti Argentini na SP v Franciji leta 1998. Na svoj račun bodo prišli zgolj pravljičarji, da bodo lahko obujali spomine na lepe stare čase – ko se je v brazilski reprezentanci v petdesetih letih minulega stoletja svetu predstavil najslavnejši nogometaš na svetu Pele, na SP '66 v Angliji, na katerem je kar 15 od 16 reprezentanc igralo v Umbrovih dresih, ko sta Celtic in Manchester United prvič ugnala evropske tekmece ... Ni kaj, Umbro je bil nepogrešljiv in lep del romantične nogometne zgodovine.

Globalizacija je požrla lastnega otroka. Ameriški velikan Nike, sicer največji športni opremljevalec na svetu, je za malico pohrustal tako spoštovano angleško tradicijo in ponos. Mita je konec. Do 31. julija 2018 bo Nike uradni opremljevalec FA, ki se je tako pridružila petkratni svetovni prvakinji Braziliji in tudi Sloveniji na seznamu članov uspešne ameriške družine.

Da bo Nike nasledil Umbro, je bilo znano že lanskega avgusta, pri čemer je največjo vlogo pri vstopu ameriškega podjetja v angleško nogometno trdnjavo opravil kar njegov največji tekmec na svetovnem tržišču. Nemški Adidas je na olimpijskih igrah v Londonu oblekel Veliko Britanijo, s čimer je izzval velikega konkurenta. Nike si tako rekoč ni smel privoščiti, da bi izgubil še eno veliko ekipo z močnim tržiščem in je s spretnim lobiranjem ter dejavnostmi v zakulisju dosegel svoj veliki cilj. Mrežo okoli FA je začel plesti leta 2007, ko je za 450 milijonov evrov kupil Umbro, spletel pa z lansko prodajo za 174 milijonov evrov modni skupini CONIX Brand Group s sedežem v New Yorku. V tem obdobju je krepko oslabil sloves in finančno moč Umbra, nekoč enega od simbolov angleške modne industrije, ter je zlahka vstopil v angleški nogomet na reprezentančni ravni. Že veliko let prej je seveda odpihnil Umbro pri Manchester Unitedu in tudi Arsenalu, s čimer je na Otoku na klubski sceni prevzel primat največjega opremljevalca.

Ljubezen med FA in Umbrom je trajala 58 let, toda medtem je tudi za deset let ugasnila. V letih od 1974 do 1984 je vloga opremljevalca pripadla prav tako angleški športni znamki Admiral.

Finančne podrobnosti sodelovanja FA in Nike nista predstavila. Toda jasno je, da vrednost letne pogodbe ne bo manjša od 24 milijonov evrov, kolikor je doslej plačeval Umbro. Javnosti so predstavili le del pogodbe, po kateri bo Nike opremljeval vseh 24 selekcij FA, sponzoriral osrednji vadbeni center FA St. George's Park, Wembley park, pokal FA ...

Prva uradna tekma Anglije v novih dresih naj bi bila ob praznovanju 150. obletnice FA, 29. maja v tekmi proti Irski.