Drogba zacelil Chelseajeve rane iz Moskve

Didier Drogba je sinoči, tako kot že nekajkrat v sezoni, dvignil Chelsea od mrtvih in ga popeljal do evropske krone.

Objavljeno
20. maj 2012 09.08
Posodobljeno
20. maj 2012 09.55
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Ni dvoma, kdo si zasluži naziv glavnega junaka sinočnje zmage nogometašev Chelseaja v finalu lige prvakov proti Bayernu. To je nogometaš Slonokoščene obal, 34-letni veteran Didier Drogba. Slednji je bil v drugem delu sezone ključni mož »rezervnega« trenerja Roberta di Mattea, ko je z zadetki v ključnih trenutkih nekajkrat dvignil Chelsea od mrtvih.

Tako je bilo tudi sinoči. Vodstvo Bayerna z 1:0 po zadetku Thomasa Müllerja je izničil le dve minuti pred sodnikovim piskom, nato pa v streljanju 11-metrovk suvereno postavil piko na i in poskrbel za veliko slavje londonskega kluba.

S tem se je zapisal v zgodovino kluba s Stamford Bridga, kjer pa ga prav mogoče v naslednji sezoni ne bo več videti. Lastnik Roman Abramovič mu namreč še ni podaljšal pogodbe za naslednjo sezono.

Drogba je hkrati zakrpal tudi rane iz finala 2008, ko je Chelsea po strelih z 11 metrov izgubil proti Manchester Unitedu. Afričan je tedaj zaradi rdečega kartona in prekrška nad Nemanjo Vidićem moral predčasno z igrišča.

»Danes je velik dan za nas, za naše navijače, za naš klub. Zelo sem srečen, ne vem, če obstajo prave besede, ki bi opisale, kako se počutim. Želel sem, da bi se Chelsea tokrat smejal, še vedno sem imel v glavi tisto sliko izpred štirih let, ko smo vsi jokali,« je povedal Drogba.

»V Moskvi je bilo zelo težko. Boleče je bilo za vse, toda tokrat smo uspeli to spremeniti. Za nami je nora, neverjetna tekma. Prejeli smo gol 10 minut pred koncem, nato pa izenačili. Dali smo res vse od sebe. Sploh ne vem, če bomo našli energijo za proslavljanje,« je še dejal junak Chelseaja.

»Nogomet in življenje sta včasih nepredvidljiva in nora. Ne verjamem, da bi lahko kdo predvidel to, kar se nam je dogajalo v zadnjih mesecih. Za nami je težka sezona, ki smo jo končali z izjemnim dosežkom,« je povedal trener di Matteo, ki je tako s svojim moštvom končal petletno sušo angleških klubov med najboljšimi klubi v ligi prvakov.

Bayern kaznovan za zapravljene priložnosti

Tako prešerno kot je bilo veselje na eni, je bilo grenko razočaranje na drugi strani. Bayern je bil bližje zmagi vso tekmo, Chelsea premagal v vseh statističnih vidikih tekme, a na koncu moral priznati, da je žoga vendarle okrogla. »Zapravili smo preveč priložnosti.  Igrali smo dobro, prevladovali v posesti žoge. Toda vseh teh velikih priložnosti nismo znali spremeniti v zadetek. V nogometu pa vlada pravilo, da jih moraš izkoristiti, sicer boš kaznovan,« je bil razočaran vodja Bayerna Jupp Heynckes.

Chelseajeva zmaga je v žalost pahnila na tisoče nogometnih navdušencev, ki so tekmo pospremili v bavarski prestolnici, solz niso zadrževali niti nogometaši. Med najbolj razočaranimi je bil Bastian Schweinsteiger, ki je zgrešil zadnjo 11-metrovko. »Kazenski streli so loterija, to vemo že iz zgodovine. Chelsea je bil danes srečnejši,« je še dejal trener. »Bastian nas je s svojim strelom z 11 metrov popeljal do zmage v Madridu. Potreboval bo nekaj dni, toda prebolel bo. Navsezadnje je to le nogomet,« je še dejal prvi mož Bayerna.

Tudi vratar Manuel Neuer je razloge za poraz našel v treh zgrešenih »match pointih«. Najprej je 11-metrovko v podaljšku zapravil Arne Robben, nato pa sta bili v strelih neuspešna še Ivica Olić in Schweinsteiger. »Imeli smo tri priložnosti za zmago, a jih nismo izkoristili. Razočaranje je zelo veliko. Po takšni tekmi je bilo zelo težko gledati, da je kot zmagovalec zelenico zapustil Chelsea.«