Dunajski val evforije: le še točka za pot v Francijo

Kvalifikacije za EP 2016: Avstrija nadaljuje svoj pohod in prepričljivo vodi pred favoritoma Švedsko in Rusijo.

Objavljeno
07. september 2015 00.49
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Dunaj, Moskva – Le najbolj vneti privrženci avstrijske nogometne reprezentance so pred začetkom kvalifikacij za nogometno EP 2016 lahko sanjali o sedanjem scenariju: tri tekme pred koncem glede uvrstitve v Francijo trepetajo Švedi in Rusi, naši severni sosedje pa za vizum potrebujejo le še točko. Zato je tudi v soboto Prater nihal v valovih evforije.

Dasiravno je bila na nasprotni strani izbrancev Marcela Kollerja, očitno zelo uspešnega švicarskega strokovnjaka na avstrijski klopi, za občinstvo ne prav atraktivna vrsta Moldavije, v avstrijski metropoli vnovič ni bilo dileme: kadar igra domača nogometna reprezentanca, je 48.500 sedežev na največjem štadionu v državi razprodanih! Podobno vzneseno ozračje kot na lanskih derbijih s Švedsko in z Rusijo je pospremilo tudi to tekmo, v kateri rdeče-belo-rdeča vrsta ni blestela, a je z golom Zlatka Junuzovića na svoj konto vpisala nove tri točke in zdaj v prihajajočih treh nastopih (jutri v Stockholmu in nato oktobra v Podgorici ter doma z Lihtenštajnom) skupaj potrebuje le še eno. Vrstni red sicer dovolj zgovorno priča o premoči naših sosedov: Avstrija 19, Švedska 12, Rusija 11 …

Vrnitev Davida Alabe

»Zdaj nam res ne manjka več veliko do uresničitve cilja,« je dejal sicer vedno zadržani Švicar z avstrijske klopi, igro svojega moštva pa označil kot sprva zelo neučakano in šele v drugem polčasu malce bolj sproščeno. Navzočim na polnih tribunah je odleglo po Junuzovićevem golu v 52. minuti, srečni strelec, ki se je nekoč s starši iz domače Loznice v Srbiji preselil na Dunaj – zdaj pa je že 4. sezono med vodilnimi aduti Werderja iz Bremna –, pa je po peti zaporedni zmagi Avstrije v tej kvalifikacijski skupini poudaril: »Iskreno povedano – tokrat je bilo zelo, zelo težko. Poskušaš na vse mogoče načine, pa zlepa ne najdeš luknje v tekmečevi postavitvi.« Junuzović je dosegel šesti gol doslej v reprezentančnem dresu, razveselil se je tudi vrnitve k izbrani vrsti Bayernovega zvezdnika Davida Alabe, ki je bil dalj časa odsoten zaradi poškodbe. Avstrija bo tako jutri sproščeno nastopila na Švedskem proti domači vrsti, pri kateri ni mirnega spanca.

Podobno kot Slovenija, ki je v Baslu ostala brez točk in prvega strelca Milivoja Novakovića, si tudi švedska vrsta moskovske sobote ne bo ohranila v lepem spominu: z Rusijo je doživela poraz, zaradi poškodbe pa je predčasno igrišče zapustil udarni as Zlatan Ibrahimović, ki ga najbrž jutri ne bo v enajsterici proti Avstrijcem.

Eden najbolj prepoznavnih zvezdnikov zadnjega desetletja na evropskem nogometnem zemljevidu je bil seveda slabe volje zaradi spodrsljaja, tudi nad pristopom svojega moštva ni bil prav navdušen: »Igrali smo kar preveč boječe. Resda smo enkrat zadeli, pa nam je sodnik gol razveljavil, vseeno pa bi morali pokazati več kakovostne igre in bojevitosti.« Poleg Ibrahimovića je domače občinstvo podrobno spremljalo tudi Pontusa Wernblooma, švedskega reprezentanta iz vrst moskovskega CSKA.

Uspešna premiera Leonida Sluckega

A največ pozornosti je to soboto v Spartakovi areni pripadlo Leonidu Sluckemu, ki so mu pri nacionalni zvezi pred natanko enim mesecem podelili selektorsko vlogo. Zamenjal je drago plačanega in povrhu neuspešnega Fabia Capella, po desetletju rusko izbrano vrsto vodi domači strateg. Premiero si bo skupaj z moštvom in številnimi privrženci zapomnil po prigarani zmagi z 1:0, gol odločitve je zabil peterburški adut Artjom Dzjuba. Sluckij obenem nadaljuje tudi svoje poslanstvo na klopi CSKA, kmalu tudi v zahtevni skupini lige prvakov z Manchester Unitedom, Wolfsburgom in s PSV Eindhovnom.

Prve ocene ruskih komentatorjev so po selektorjevi premieri ugodne, izkušeni Vasilij Berezuckij, ki novega vodjo klopi odlično pozna iz kluba, pa je poudaril: »Igramo drugače kot pri CSKA. Videli bomo, kako bo v prihodnje, a zdaj največ šteje zmaga.« Rusi so si sicer za cilj začrtali devetih točk v preostalih treh tekmah, ko bodo gostovali še v Lihtenštajnu (jutri) in Moldaviji, za konec pa bodo igrali doma s Črno goro.