Dvoboj velikanov, branilcu naslova kraljevski tekmec

Za finale nogometne lige prvakov Atletico s Chelseajem in Real z Bayernom.

Objavljeno
11. april 2014 21.21
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Branilec lovorike in petkratni evropski prvak Bayern je za uvrstitev v finale nogometne lige prvakov dobil kraljevskega tekmeca – Real Madrid. V senci dvoboja velikanov se bosta za vozovnico v Lizbono pomerila Atletico Madrid in Chelsea.

Devetkratni prvak Real ima najmanj razlogov za zadovoljstvo. Pot do morebitne jubilejne desete zvezdice bo najtežja: Bayern je na vseh stavnicah prvi favorit za končno zmagoslavje, kar bi pomenilo, da bi se bavarskemu velikanu kot prvemu v ligi prvakov posrečilo ubraniti naslov. Pri Atleticu in Chelseaju so bolj zadovoljni, preboj v finale, ki bo 24. maja, naj bi bil lažji, kot če bi se merili z Realom ali Bayernom.

»Kaj naj povem. Bayern je vrhunsko organiziran klub, eden od najslavnejših in aktualni prvak. Ima izjemno moštvo, odličen kolektiv in posameznike. Ni dvoma o tem, da bo prvovrsten nasprotnik,« je v Nyonu laskal Bavarcem Realova legenda Emilio Butragueño.

»Vsi navijači Reala in Bayerna lahko z velikim navdušenjem čakajo na fantastičen dvoboj. Pomerili se bomo z enim od najboljših klubov na svetu, ki ima izjemno moštvo,« je dejal predsednik delniške družbe Bayern Karl-Heinz Rummenigge.

Kdo je favorit v dvoboju največjih, je razkril lanski šampionski trener Bayerna Jupp Heynckes, nekoč tudi trener Reala in z obema moštvoma osvajalec lige prvakov. »To je res derbi s tradicijo. Realu je v Nemčiji vedno težko. Če bo Bayern pokazal svojo pravo moč, potem bo igral v finalu,« je dejal Heynckes in dodal. »Bayern ne bo vladal le na domačem prizorišču, marveč tudi na mednarodnem.« Real, ki je med štirimi najboljšimi že četrto leto zapored, je v petih polfinalnih dvobojih z Bayernom napredoval samo enkrat.

Courtois bo branil

Atletico je kar 40 let čakal na priložnost, da si priigra nastop v finalu najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Chelsea je v zadnjih letih tako rekoč stalni član najboljših in zmagovalec iz leta 2012, ko je avgusta tudi izgubil evropski superpokal z Atleticom (1:4), zmagovalcem evropske lige.

»To bo izenačen dvoboj,« je bitko s Chelseajem komentiral športni direktor Atletica Jose Luis Perez Caminero in dopolnil: »Z našim slogom igre bomo poskušali biti maksimalno učinkoviti in si zagotoviti finale. To niso samo sanje igralcev, ampak tudi kluba in vseh njegovih navijačev.« Zadnji trener Atletica z naslovom španskega prvaka Radomir Antić je prepričan, da je Atletico lahko samo še boljši.

»Ta čas je Atletico telesno najbolje pripravljeno moštvo v Evropi in njegova samozavest bo samo še naraščala,« je 65-letni Srb poslal sporočilo tudi Joseju Mourinhu.

Še več pozornosti kot dvoboju je pripadlo Thibautu Courtoisu, ki je vratar Atletica kot posojeni igralec Chelseaja. Predsednik rdeče-belih Enrique Cerezo je po zmagi nad Barcelono potožil, da bi klub moral Chelseaju plačati veliko denarja, da bi eden od najboljših vratarjev na svetu lahko branil. Španski mediji so razkrili, da naj bi šlo za 6 milijonov evrov. Odziv Evropske nogometne zveze (UEFA) je bil oster. Chelseaju je zagrozila s sankcijami, če bi poskuašal uveljaviti dogovor med kluboma, za kar naj bi imela tudi pravno podlago.