Dyke bi rad rešil prihodnost angleške reprezentance

Predsednika FA Grega Dyka skrbi vse manjše število domačih nogometašev v najmočnejšem državnem prvenstvu.

Objavljeno
11. maj 2014 12.27
FBL-ENG-COMMISION
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Predsednik Angleške nogometne zveze (FA) Greg Dyke je na novinarski konferenci v Londonu izrazil skrb nad stanjem v najmočnejšem angleškem prvenstvu, kar bi lahko imelo usodne posledice za državno reprezentanco.

Dyka ne skrbi kakovost prvenstva, ki je po podatkih Inštituta za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) drugo najmočnejše na svetu, vendar ga moti vse manjše število domačih igralcev, ki redno igrajo v najboljših angleških klubih.

»Ta sezona angleškega prvenstva je bila izjemna, a če pomislimo, da sta pri Manchester Cityju redno igrala le dva angleška nogometaša (Joe Hart in James Milner), pri Chelseaju pa dva ali trije (Frank Lampard, Gary Cahill in John Terry), je to zelo depresivno. Po naših izračunih za sezono 2012/13 je v štirih najmočnejših angleških klubih redno igralo 29 odstotkov domačih igralcev, v tej sezoni pa 23 odstotkov, to bi nas moralo skrbeti,« je pojasnil Dyke.

Delo z mladimi ni dobičkonosno

Predsednik FA je kot eno izmed težav izpostavil nedobičkonost dela z mladimi, zaradi katerega se lastniki klubov vse manj odločajo za vlaganje v mladinske akademije:

»Lastniki klubov vlagajo velike vsote denarja v mladinske akademije, vendar želijo videti rezultate. Chelsea ima eno izmed najdražjih akademij v Veliki Britaniji, vendar je bil njihov zadnji igralec, ki se je iz mladinske vrste prebil v člansko, branilec John Terry. Imamo eno izmed najboljših lig na svetu, česar pa ne moremo trditi za naš razvojni program.«

Rešitev je ustanovitev nove lige

Greg Dyke rešitev vidi v ustanovitvi nove lige, imenovane League Three, v kateri bi igrale B ekipe desetih prvoligašev in še deset nižjeligaških ekip. Njegovo idejo med prvoligaši podpirajo Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Stoke City in še vsaj štirje drugi klubi, z načrtom pa se ne strinja Richard Scudamore, izvršni direktor angleške premier league. Predstavniki angleških lig bodo o Dykovem predlogu razpravljali v juliju.

»Lahko sedimo križem rok in se ne odločimo za spremembo, kar pa bo privedlo do tega, da bo čez petnajst let v prvi angleški ligi le še 15 odstotkov domačih igralcev, Anglija pa bo ostala brez reprezentance,« je sklenil Dyke.

Angleška nogometna reprezentanca je redna udeleženka evropskih in svetovnih tekmovanj, na katerih pa ni imela veliko uspehov, saj je svoj zadnji uspeh dosegla leta 1966 z zmago na domačem svetovnem prvenstvu.