Evropska liga: domžalske in celjske delnice strmoglavile, koprske po zmagi v nebo

Tako Domžalčani kot Celjani so prvo tekmo končali z domačim porazom z 0:1. Koprčani z istim izidom slavili na Islandiji.

Objavljeno
02. julij 2015 21.21
Posodobljeno
02. julij 2015 21.57
Nogomet Domžale Čukarički
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Domžale - Nogometaši Domžal in Celja so svoji tekmi uvodnega kola kvalifikacij evropske lige na domačih tleh izgubili z 0:1. V domžalskem Športnem parku so si pomemben kapital pred povratno tekmo priskrbeli nogometaši srbskega Čukaričkega, na celjski Areni Petrol so se veselili predstavniki Ślaska iz Wroclawa. Slovensko čast je na Islandiji rešil Koper, ki je ugnal rejkjaviški Vikingur. Tudi v deželi gejzirjev se je končalo z 1:0 za goste.

Za lepo koprsko popotnico je po aktivnejšem drugem polčasu poskrbel Matej Pučko, ki je kronal terensko premoč gostov. Na drugem koncu Evrope je Celjane v 32. minuti pokopal zadetek slovaškega nogometaša Roberta Richa, ki je že v prvem polčasu postavil končni izid tekme. Le nekaj minut kasneje so po zadetku z bele točke Igorja Matića ob Kamniški Bistrici pred 1500 gledalci klonili tudi Domžalčani. Njihov poraz bi lahko bil še višji, a je Nejc Vidmar že drugi Matićev poizkus z najstrožje kazni ujel.

Celjane, Domžalčane in Koprčane povratni obračuni čakajo prihodnji četrtek.

Koprčani z (daleč) najboljšim izhodiščem

Izmed slovenskih predstavnikov v kvalifikacijah za evropsko ligo so lahko po prvih polčasih dvobojev prvega kola zadovoljni zgolj na Obali. Varovanci Rodolfa Vanolija so uspešno kljubovali težkim pogojem za nogomet in v deževnem vremenu ob temperaturi 12 stopinj celzija iztržili celo zmago.

Primorci so imeli vseskozi nadzor nad severnjaki, najlepšo priložnost v prvem delu pa so zapravili v 20. minuti, ko se je po strelu hrvaškega napadalca Josipa Ivančića izkazal domači vratar Thomas Nielsen

Premoč gostov se je v drugem delu le še stopnjevala. Imenitno priložnost za vodstvo je najprej zapravil Ivica Guberac, stvari pa je na svoje mesto v 77. minuti le postavil Matej Pučko, ki je le strl domačo obrambo z vratarjem Nielsenom na čelu.

Koprčane pred četrtkovim povratnim obračunom na Bonifiki v nedeljo čaka superpokalna tekma z državnimi prvaki Mariborčani.

Gostje kaznovali Domžalčane ob koncu prvega dela

Domžalska pot v Evropi bi se po priložnosti gostov v zgodnji fazi tekme lahko začela na najslabši možen način. Po napaki Kenana Horića, ki je v 5. minuti izgubil žogo v nevarnem področju igrišča, se je sam pred vratarjem Nejcem Vidmarjem znašel napadalec Čukaričkega Andrija Pavlović, čigar strel pa je slovenski vratar uspel odbiti.

Srbski branilec Rajko Brezančić je nogometašem v rumeno-modri opravi le pet minut kasneje vrnil uslugo. Z žogo se je poigraval ob svojem kazenskem prostoru in jo v duelu z Benjaminom Morelom tudi izgubil. Domžalski vezist je prodrl proti gostujočim vratom in resda nekoliko z leve strani Nemanje Stevanovića sprožil mimo vrat.

V nadaljevanju prvega dela so pobudo prevzeli Srbi, ki so vnovič zagrozili v 24. minuti, ko je po lepem predložku Igorja Matića le za las zgrešil branilec Bojan Ostojić. Premoč je deset minut kasneje po odlično izvedenem prostem skušal kronati srbski plejmejker Matić, a je Vidmar s parado njegov strel še uspel odbiti. Drugače je bilo v 43. minuti, ko je bil tudi domžalski vratar brez moči.

Minuto prej je namreč tragični junak prvega polčasa Horić v kazenskem prostoru potisnil Pavlovića, ki je padel in izsilil enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel Matić, ki je Vidmarja poslal v svojo levo, žogo pa kljub zdrsu v desno za vodstvo gostov.

Vidmar ohranil Domžalčane v igri

Po šoku ob koncu prvega dela je na samem začetku nadaljevanja sledil še večji. Po novi hudi napaki domžalske obrambe je Gaber Dobrovoljc nasprotnega napadalca zrušil na robu kazenskega prostora, si prislužil rdeči karton, glavni sodnik Bart Vertenten pa je za nameček pokazal še na najstrožjo kazen. Z bele točke je vnovič sprožil strelec prvega gola Matić, a je Vidmar njegovo namero tokrat prebral in mu s skokom v desno strel ubranil.

Kljub igralcu manj so Domžalčani v nadaljevanju drugega dela zaigrali precej bolj hrabro. V 54. minuti se je v dobrem položaju za strel znašel Rudi Požeg Vancaš, a se namesto tega odločil za podajo in priložnost je splavala po vodi. Deset minut kasneje je prosti strel izvedel Morel, Darko Zec je žogo podaljšal do Mateja Podlogarja, ta pa je bil za las prekratek za izenačenje.

Na novo priložnost za izenačenje so morali domači navijači počakati do 78. minute, ko je z ugodnega položaja do strela prišel Požeg Vancaš, vendar je njegov strel končal daleč od vrat Stevanovića. V še lepši situaciji so se Domžalčani znašli v 86. minuti, ko je Žiga Kous prodrl po desni in v sredini iskal Podlogarja oziroma Lucasa Horvata. Na koncu bi moral eden izmed dvojca zgolj potisniti žogo v prazno mrežo, a sta si bila v napoto, tako da je mreža Čukaričkega ostala nedotaknjena. Na žalost slovenskih predstavnikov vse do konca.

Celjane živcirala Slovaka

Uvodna evropska preizkušnja je na domači Areni Petrol čakala tudi Celjane, ki pa jim je žreb naklonil (na papirju) še nekoliko zahtevnejšega nasprotnika. Ob Savinji je gostoval poljski Ślask iz Wroclawa, ki je v Celje pripotoval z armado okrog 1500 glasnih navijačev.

Ti so svoje varovance v uvodnih minutah bodrili k napadalnejši igri, medtem ko so se Celjani osredotočali bolj na obrambno igro in hitre protinapade. V njih tokrat ni kraljeval Benjamin Verbič, ki se je pred začetkom letošnje sezone preselil v danski København, temveč ga je v napadu nadomestil izkušenejši Ivan Firer.

Ta se je resda trudil, a ob dogodkih na terenu ni prišel pretirano do izraza. Precej nevarnejši je bil slovaški napadalni dvojec v dresu Poljakov Robert Pich-Peter Grajciar, ki je celjski obrambi povzročal nemalo težav. Prav Pich je v 32. minuti tudi kronal premoč gostov, ko je z glavo za hrbet Matica Kotnika preusmeril dolgo podajo Flavia Paixaa.

Trenerju domačih Simonu Rožmanu v drugem polčasu ni preostalo drugega, kot da prevetri svojo zasedbo v napadu, zato je namesto Valona Ahmedija v igro poslal Nigerijca Sunnyja Omoregieja. Prav slednji je po terenski premoči borbenih Celjanov v drugem polčasu preizkusil nasprotnega vratarja Mariusza Paweleka, a je ta v 66. minuti preprečil izenačenje.

Priložnost Celjanov je pomenila resno opozorilo gostov, ki so se pritiska v naslednjih minutah otresli in prek Paixaa ter Tomasza Holote zagrozili v 77. in 82. minuti tekme. Oba sta bila neuspešna, tako da se je obračun končal z minimalno zmago gostov.


Evropska liga, kvalifikacije, prvo kolo

Domžale - Čukarički 0:1 (0:1)
(Matić 43.)

Celje - Ślask Wroclaw 0:1 (0:1)
(Pich 32.)

Vikingur - Koper 0:1 (0:0)
(Pučko 77.)