Enajst Celjanov strlo devet Koprčanov

V generalki za pokalni finale glavni sodnik Asmir Sagrković delil kartone kot bonbone.

Objavljeno
03. maj 2015 23.30
Tadej Vidmajer. Nogomet Celje in Koper v Celju, 2. maja 2015
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Celje je v 31. kolu 1. SNL po velikem zasuku v drugem polčasu z dvema igralcema več zaostanek z 0:2 spremenilo v zmago s 3:2 in bo v sredo v Ljudskem vrtu z drugega mesta napadlo vodilni Maribor. Vijolični so si znova nekoliko zapletli ligaški finiš, saj so z igralcem več v Novi Gorici igrali le neodločeno (1:1). Med štajerskima tekmecema je 5 točk razlike (61:66).

Pred tednom dni so se Celjani prijemali za glavo, kako Domžalčanom niso zmogli zabiti gola z dvema igralcema več, v soboto so dobili novo priložnost za popravni izpit. Še boljšega in začinjenega s prvim golom v najmočnejšem slovenskem tekmovanju mladega, še nekaj dni 17-letnega Jona Šporna (vstop v polnoletnost bo praznoval 22. t. m.).

»Bilo je živčno, vedeli smo, kje so naše možnosti. Proti Domžalam smo se veliko naučili,« je dejal občasno še vedno član mladinske ekipe.

Medtem ko so Celjani proti Domžalam le slabih 15 minut imeli dva igralca več in še prej dobrih 40 minut enega več, so proti Kopru imeli en cel polčas za predstavitev tega, kaj so se naučili. Končni razplet je razkril, da so se naučili veliko. Vstali so od mrtvih, po 0:2 zabili tri gole za zmago s 3:2, za znižanje zaostanka za Mariborom, za ohranjanje prednosti pred Domžalami in Olimpijo in predvsem za pogumno popotnico za štajerski derbi.

»Bili smo strpni in smo zasluženo zmagali. Za takšne tekme se splača trenirati in živeti. Bila je polna zasukov in tudi na tribuni zelo čustvena. Imeli smo taktične težave v prvem polčasu, igra nam ni stekla, Koper je s svojo igro poseben v slovenskem prvenstvu. V slačilnici smo se umirili,« je še vidno pod vtisom razburljivega drugega polčasa razmišljal domači trener Simon Rožman. Sogovornika med tekmeci ni bilo. Razlogov ni bilo mogoče skrivati, osrednja osebnost generalke za finalni pokalni dvoboj 20. t. m. na Bonifiki je bil sodnik Asmir Sagrković. Njegove odločitve so odločilno vplivale na razplet in so sprožile bes v koprskem taboru. Rumene kartone je delil kot bonbone, praviloma le gostom.

»Nekaj dobrega smo potegnili iz tekme z Domžalami. Nekaj malega smo tudi trenirali. S korektno in mirno igro smo tekmo zapeljali v zmagovit konec, vedeli smo, da Koprčani ne bodo mogli zdržati pritiska,« je celjsko pot do zasuka opisal Rožman in se usmeril tudi v prihodnost, v pokalni dan D.

»Občutili smo del značilne koprske igre. Ampak upam, da bo Koper doma vendarle igral drugače, bolj napadalno. Prav tako pričakujem moštvo z izkušenejšimi igralci,« je mladi strokovnjak po malem ošvrknil strategijo izkušenega italijanskega kolega, ki je že mnogim v ligi povzročila sive lase.

Ne bi bilo presenetljivo, če bi se tekma razpletla s koprskim zmagoslavjem. Zadnje sekunde prvega polčasa so minile v »kaosu«. Amar Rahmanović je po strelu z glavo naprej povišal prednost na 2:0, potem ko je Goran Galešić že v uvodnih minutah premešal Celjane in zabil prvi gol, nato pa je prejel še sila sporni drugi rumeni karton. Toda sodniškega »obdarovanja« še ni bilo konec. Tudi Miha Gregorič si je prislužil drugi rumeni karton in izključitev.

Predsednik je opozoril

Ogorčenje v koprskem taboru je bilo takoj po tekmi več kot očitno. Trener Rodolfo Vanoli, ki je tekmo izpeljal s kar sedmimi igralci, mlajšimi od 21 let, in drugi predstavniki so bili raje tiho, kot da bi povedali preveč. Po prespani noči je nekaj misli strnil predsednik kluba Ante Guberac.

»Ne želimo opozarjati na posamezne odločitve, želeli bi le, da si tekmo ogledajo vodilni možje sodniške organizacije in ocenijo delo sodnikov,« je povedal gradbeni poslovnež in dodal: »Koper je na tekmi naredil devet prekrškov in prejel osem kartonov. Celjani, ki so po mojem prepričanju igrali veliko bolj ostro, so naredili osemnajst prekrškov in prejeli en sam karton.«