Enako kot lani: zlata žoga Cristianu Ronaldu (VIDEO)

Realov portugalski nogometni zvezdnik je v izboru ugnal tudi Argentinca Lionela Messija in Nemca Manuela Neuerja.

Objavljeno
12. januar 2015 17.17
Posodobljeno
12. januar 2015 19.10
FBL-FIFA-BALLONDOR-AWARD
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - V igri so bili Barcelonin argentinski virtuoz Lionel Messi, Realov portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo in čuvaj mreže Bayerna in »elfa« Manuel Neuer. Leo je lovil že svojo peto zlato žogo, priznanje za najboljšega nogometaša sveta v preteklem letu po izboru Mednarodne nogometne zveze (FIFA), CR7 tretjo, Neuer prvo. Razplet je bil podoben kot lani, naposled se je laskavega naslova veselil favorit mnogih Cristiano Ronaldo, za katerim je vrhunska klubska sezona, ki jo je kronal z zmagovalno lovoriko v ligi prvakov, zato pa nič kaj uspešno svetovno prvenstvo v majici s portugalskim grbom. Dobil je 37,66 odstotka glasov, medtem ko sta bila Argentinec (15,76 %) in Nemec (15,72 %) pa sta bila skorajda poravnana.

Priljubljeni Portugalec se je v minuli sezoni proslavil z odlično formo. Z »galaktiki« je osvojil ligo prvakov, evropski superpokal in španski kraljevi pokal in bil z 31 goli prvi strelec španskega prvoligaškega tekmovanja, prejel pa tudi zlati čevelj za najboljšega strelca v Evropi in obenem postavil rekord po številu golov v eni sezoni lige prvakov (17).

»Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame. Trenerju, soigralcem, predsedniku Reala. Za mano je nepozabno leto, trudil se bom nadaljevati trdo delo in tudi v prihodnje osvajati vedno nove lovorike,« je poudaril zmagovalec, ki tokrat ni potočil solzice sreče kot lani, se mu je pa naknadno na odru pridružil sin in požel gromek aplavz.

Drugo mesto je zasedel Messi, ki se je v najožjem izboru najboljše trojice znašel že osmič zapovrstjo, že lani pa je Ronaldo prekinil njegovo štiriletno vladavino. Argentinski mojster se je z izbrano vrsto prebil v finale svetovnega prvenstva, na turnirju pa so ga - za nekatere nepravično - izbrali za najboljšega igralca. Obenem se je novembra ovenčal z rekordom po številu golov v ligi prvakov - s trojčkom ob zmagi Barcelone na gostovanju pri Apoelu (4:0) jih je skupaj vpisal že 74, pred tem je bil izenačen z Raulom.

Še naprej pa zlata žoga ostaja zakleta za vratarje. Neuer, ki so ga na lanskem brazilskem mundialu kajpak okronali za najboljšega čuvaja mreže, je bil že na papirju avtsajder, pa čeravno je postal svetovni prvak z »elfom«, z Bayernom pa osvojil obe domači lovoriki. Tako ostaja zadnji in edini vratar s tem laskavim individualnim priznanjem Sovjet Lev Jašin pred več kot pol stoletja, davnega leta 1963.

Seveda pa so na gala prireditevi v Zürichu podelili še številne druge nagrade. Tako so za najboljšo nogometašico leta izbrali Nadine Kessler, članico nemške izbrane vrste in Wolfsburga, med trenerji je pričakovano najbolj izstopal nemški selektor Joachim Löw, ki je prejel 36,23 & glasov (drugouvrščeni Carlo Ancelotti 22,06, tretji Diego Simeone pa 19,02 %), med strokovnjaki v ženskem nogometu pa njegov rojak Ralf Kellermann, ki se je z Wolfsburgom prav tako povzpel na evropski klubski tron. Predsedniško nagrado je FIFA podelila nekdanjemu nogometašu, nato pa dolgoletnemu športnemu novinarju, Japoncu Hirošiju Kagavi, ki je 29. decembra dopolnil že 90 let. Priznanje Ferenca Puskasa za najlepši gol leta je prejel vzhajajoči kolumbijski zvezdnik James Rodriguez za mojstrski projektil z dvoboja proti Urugvaju na svetovnem prvenstvu (v zgornjem videoposnetku). Nasledil je lanskega dobitnika Zlatana Ibrahimovića.

Sestavili pa so tudi najboljšo enajsterico leta. Mesto v njej so našli vratar Neuer, branilci Philipp Lahm (Bayern), Sergio Ramos (Real Madrid), David Luiz in Thiago Silva (oba PSG), zvezni igralci Andres Iniesta (Barcelona), Toni Kroos (Bayern/Real Madrid) in Angel di Maria (Real Madrid/Manchester United) ter napadalci Messi, Ronaldo in Arjen Robben (Bayern). Messi in Ronaldo sta se v enajsterici znašal že osmič. Mednarodna zveza poklicnih nogometašev (FIFPro) je sicer prejela 23.383 glasov profesionalnih nogometašev iz 58 držav.