EP do 17 let: Slovenci klonili proti Belgijcem

Mladi slovenski nogometaši so s porazom proti Belgiji (1:3) zapravili možnosti za napredovanje v polfinale prvenstva.

Objavljeno
10. maj 2012 16.27
Posodobljeno
10. maj 2012 21.57
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Mladim slovenskim nogometašem ni uspel preboj med najboljša štiri moštva prvenstva, potem ko so bili v tretjem kolu za njih usodni Belgijci (1:3).

Vaorvanci Miloša Kostiča so za napredovanje potrebovali zmago in poraz Poljske proti Nizozemski, na koncu pa se ni izšel niti eden izmed želenih scenarijev. Slovenci so se Belgiji upirali do 53. minute, nato pa sta si po golu Pietra Gerkensa rdeč karton prislužila domačina Domen Črnigoj in Emir Dautovič, s čimer je bilo konec dvomov o zmagovalcu.

Na drugem obračunu skupine B sta se Nizozemska in Poljska razšli z neodločenim izidom (0:0) in si obe zagotovili napredovanje.

Belgija razblinila upe Slovenije

Slovenski nogometaši so že v drugi minuti doživeli hladen tuš, potem ko je Siebe Schrijvers izkoristil lepo globinsko podajo in hladnokrvno matiral Gregorja Zabreta. Slovenija se je v igro vrnila enajst minut kasneje, ko je Petar Stojanovič izkoristil napako obrambe Belgije in z desne strani kazenskega prostora žogo poslal med nogama vratarja Pirarda.

Varovanci Miloša Kostiča so po doseženem golu zaigrali kot prerojeni in si hitro priigrali novi priložnosti za vodstvo. Najprej je v 15. minuti streljal Domen Črnigoj, vendar so branilci Belgije njegov strel uspeli blokirati, tako da je imela Slovenija na voljo prvi udarec iz kota. Pet minut kasneje bi Petar Stojanovič skoraj poskrbel za vodstvo domačih, a mu je Pirard pravočasno stekel nasproti in poskrbel za končni rezultat prvega polčasa (1:1).

V tem so Slovenci sprožili več strelov na nasprotnikova vrata (4:1), a jim je večje število golov preprečil razpoloženi vratar Lucas Pirard.

Po prihodu iz slačilnice so Belgijci za novo vodstvo potrebovali le osem minut. Prvi strel  je Gregor Zabret še uspel ubraniti, nato pa je Belgijec odbito žogo iz mrtvega kota vendarle poslal v mrežo. Slovenska reprezentanca se je v 60. minuti znašla še v slabšem položaju, potem ko si je Domen Črnigoj prislužil drugi rumeni karton in posledično izključitev.

Le tri minute kasneje so slovenski nogometaši ostali le z devetimi igralci na zelenici, glavni sodnik Harald Lechner je rdeči karton pokazal še Emirju Dautoviču.

Belgijci so številčno premoč uspeli kaznovati v 80. minuti, ko je Tuur Dierckx z glavo postavil končni izid dvoboja (3:1). Slovenija je tako prvenstvo končala z eno osvojeno točko, s čimer je zasedla zadnje mestu skupine B.

Kostić: nismo izkoristili priložnosti

Slovenski selektor Miloš Kostič je po tekmi priznal, da so njegovi varovanci storili preveč napak. »Mi smo že na začetku vedeli, da je naša skupina zelo močna in da so nasprotniki telesno dobro pripravljeni, odločale pa so malenkosti. Videli ste, da smo večino golov prejeli po lastnih napakah, ki so plod neizkušenosti in nezbranosti, ki pa jih tako prvenstvo in tekmovanje ne dopuščata. Vseeno sem vesel, da so fantje zgarali vse tri tekme, tekalno in tudi s svojimi močmi so bili na maksimumu, nimam jim česa zameriti. Napake se še pojavljajo, tudi taktične vrzeli. Fantje igrajo v slovenski kadetski ligi, ki še ni primerljiva s tistimi naših nasprotnikov. To je poligon, kjer smo lahko preizkusili, česa so sposobni naši vrstniki, kje še zaostajamo in kaj še lahko izboljšamo. Upam, da bomo lahko to prenesli na fante, na treninge, na tekmovanja in da bo napredek viden že prihodnje leto na prvenstvu U-19, kjer želimo pokazati tisto, kar je potrebno za najvišjo raven evropskega prvenstva. Danes nam je noge spodrezal že tisti prvi gol, a smo potem v prvem polčasu, ko smo prebili krizo uvodnih šestih minut, začeli mi narekovati ritem, bili boljša ekipa na igrišču, imeli več priložnosti, a smo žal izkoristili samo eno. To je bil tisti jeziček na tehtnici, ko nismo izkoristili naših priložnosti,« je povedal Kostič.

Skupina B:

Slovenija - Belgija 1:3 (1:1)

(Stojanovič 13'; Schrijvers 2', Gerkens 53', Dierckx 80')

Nizozemska - Poljska 0:0 (0:0)

Lestvica:

1. Nizozemska 3 1 2 0 3:1 5 točk

2. Poljska 3 1 2 0 2:1 5

3. Belgija 3 1 1 1 3:2 4

4. Slovenija 3 0 1 2 3:7 1


Skupina A:

Nemčija - Francija 3:0 (0:0)

(Meyer 54', 56', Dittgen 62')

Islandija - Gruzija 0:1 (0:0)

Lestvica:

1. Nemčija 3 3 0 0 5:0 9 točk

2. Gruzija 3 1 1 1 2:2 4

3. Francija 3 0 2 1 3:6 2

4. Islandija 3 0 1 2 2:4 1