EP do 17 let: mladi Slovenci nemočni proti branilki naslova Nizozemski

Nizozemski nogometaši so v Ljudskem vrtu ugnali Slovenijo s 3:1, edini zadetek za domače je dosegel Luka Zahovič.

Objavljeno
04. maj 2012 16.26
Posodobljeno
04. maj 2012 17.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Lendava - V Sloveniji se je z dvobojem Poljske in Belgije v Lendavi pričelo nogometno evropsko prvenstvo do 17 let. Uvodna zmaga je pripadla Poljakom, edini zadetek na tekmi je po hudi napaki belgijske obrambe v 65. minuti dosegel Mariusz Stepinski. Na drugi tekmi so Nemci z golom Maxa Meyerja v 59. minuti ugnali Gruzijo.

Tudi slovenski nogometaši so že odigrali uvodni dvoboj, ki pa se ni končal po njihovih željah. Izbranci Miloša Kostića so namreč v Ljudskem vrtu izgubili proti branilki naslova Nizozemski, ki je prišla do prepričljive zmage s 3:1. Edini zadetek za Slovenijo je v 74. minuti dosegel Luka Zahovič, sin slovitega Zlatka. Naslednja preizkušnja za naše mlade nogometaše bo v ponedeljek, ko se bodo v Lendavi v drugem kolu pomerili s Poljsko.

Haye opravil vse delo pri prvem golu

Nizozemci so od začetka prevzeli pobudo, toda domači so bili tisti, ki so prvi zagrozili. V peti minuti je Dino Hotić z 20 metrov meril le malce premalo natančno. Nizozemski upi so povedli v 13. minuti, ko je po desni strani prodrl Thom Haye, žogo je ob povsem neodločni obrambi domačih pripeljal v bližino gola in jo oddal Raiju Vloetu, ki je iz bližine brez težav zadel za 1:0.

Kaj lahko bi nasledniki Marca van Bastna, Ruuda Gullita, Johana Cruyffa in drugih svojo prednost podvojili v 30. minuti, ko se je povsem sam pred Gregorjem Zabretom znašel Jeroen Lumu, a zgrešil cilj, piše STA. Toda slednji je bil uspešnejši v 35. minuti, ko je zadel z glavo po podaji Wouterja Marinusa, ki pa je bil pred tem skupaj s še dvema soigralcema v globokem prepovedanem položaju, a stranski sodnik ni dvignil zastavice.

Slovenci so se v drugem polčasu upirali precej bolje

V drugem polčasu so Slovenci pokazali boljšo igro, imeli prek Svena Dodleka in Domna Črnigoja, čigar strel z 20 metrov je v 55. minuti izvrstno obranil Nick Olij, lepi priložnosti, a se v 61. minuti znašli v še višjem zaostanku. Lumu je podal z leve strani, v kazenskem prostoru pa je z glavo zadel Nathan Ake. Trinajst minut pozneje so Slovenci le zatresli nizozemsko mrežo, natančneje Luka Zahovič, ki je z glavo ukanil vratarja tekmecev po podaji Maksa Barišiča z leve strani.

EP do 17 let, 1. kolo:

Skupina A:

Ljubljana: Gruzija - Nemčija 0:1 (0:0)

(Meyer 59.)

Domžale: Francija - Islandija 2:2 (1:0)

(Chemlal 7., Martial 56.; Birgisson 66., Hermannsson 77.)

Skupina B:

Lendava: Poljska : Belgija 1:0 (0:0)

(Stepinski 65.)

Maribor: Slovenija - Nizozemska 1:3 (0:2)

(Zahovič 74.; Vloet 13., Lumu 35., Ake 61. )