Eric Abidal pomahal v slovo

Nekdanji zvezdnik Barcelone Eric Abidal, ki se je na zelenice vrnil po presaditvi jeter, je v dresu Oympiakosa končal kariero.

Objavljeno
20. december 2014 23.08
FBL-GRE-FRA-ABIDAL
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Atene - Nekdanji francoski nogometni reprezentant Eric Abidal je pri 35 letih končal svojo športno pot, na kateri je doživel toliko težkih trenutkov. Svojo zadnjo tekmo je odigral v dresu Olympiakosa in z njim v grškem prvenstvu slavil zmago s 5:0 nad Kallonijem. Nekaj dni pred tem je na novinarski konferenci v Pireju ganjen naznanil konec kariere zaradi »osebnih razlogov«.

»To so trenutki, ki jih ne bom nikdar pozabil, so lepi in posebni. Za menoj je zadnja tekma, igrali smo dobro in z dobro popotnico lahko odidem na počitnice,« je po tekmi povedal za televizijo Nova TV. Abidal je sicer z zelenice odkorakal ob stoječih ovacijah, poklonili so se mu tako igralci kot navijači obeh ekip, soigralci so dvignili in metali v zrak. »Pred tekmo sem se pogovarjal s svojimi soigralci in jim svetoval, naj uživajo v tekmi, naj igralo z veliko entuziazma in naj poskrbijo, da si bom svojo zadnjo tekmo za vselej zapomnil.«

Potem ko je svoja najlepša leta preživel v Barceloni, je kariero prekinil zaradi zdravstvenih težav. Marca leta 2011 so mu namreč odkrili tumor na jetrih, a je vztrajal na zelenicah in dva meseca pozneje odigral celotno finalno tekmo lige prvakov proti Manchester United in se veselil zmage. Leto pozneje je odšel na presaditev jeter. Po vrnitvi je nekaj časa deloval v drugi ekipi Barcelone, po čustvenem slovesu od Kataloncev pa nekaj časa igral še v Monacu in zdaj v Olympiakosu. Za francosko reprezentanco je zbral 67 nastopov, igral na SP 2006, na katerem je Francija izgubila v finalu.

»Ko sem se po bolezni vrnil na igrišče, sem čutil nekaj, česar ne znam opisati. Bilo je nekaj posebnega. Vedno sem bil borec. Imam srečo, da sem odprt človek, z veliko ljudmi sem se lahko pogovarjal o svoji izkušnji,« je še povedal Abidal in se vodilnim v Olympiakosu zahvalil za lepo slovo, španski trener Michel pa mu je vrnil pohvalo: »Počaščeni smo lahko, da je bil v naši sredini. Vsem nam je lahko za zgled.«