Euro 2016: Berezuckij preprečil zmago Angležev, Walesu tekma debitantov

Angleži in Rusi so se razšli z neodločenim izidom 1:1, pred tem je Wales proti Slovakom dosegel svojo prvo zmago na EP (2:1).

Objavljeno
11. junij 2016 19.21
Posodobljeno
11. junij 2016 19.52
SOCCER-EURO-WAL-SVK/
M. Ž.
M. Ž.

Bordeaux/Marseille - Derbi prvega kola skupine B med Anglijo in Rusijo se je po napeti končnici končal brez zmagovalca (1:1), medtem ko je Wales na tekmi dveh debitantskih reprezentanc z 2:1 premagal Slovaško.

Angleži tudi v devetem poskusu niso uspeli zmagati na svoji otvoritveni tekmi evropskega prvenstva. Čeprav so imeli občutno več priložnosti od Rusov (streli 16:6), so se morali na koncu zadovoljiti le s točko.

Otočane je v vodstvo v 73. minuti popeljal Eric Dier, ki je natančno izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora. S svojimi soigralci je potihoma že slavil zmago, ko je za Ruse v drugi minuti sodniškega podaljška zadel Vasilij Berezuckij in šokiral Angleže.

Po prvem kolu v skupini B vodi Wales s tremi točkami, Rusija in Anglija imata po eno, Slovaški pa imajo ničlo.

Berezuckij pokvaril načrte Angležem

Otočani so tekmo začeli zelo napadalno in nanizali nekaj priložnosti. Prvo je v tretji minuti zapravil Dele Alli, nato je v sedmi minuti z desne strani sprožil Adam Lallana, a je Igor Akinfejev žogo odbil prek vrat, ruski čuvaj mreže pa je bil v dvanajsti minuti kos tudi strelu Chrisa Smallinga z glavo.

Ruski nogometaši so ofenzivo Angležev začasno prekinili v 17. minuti, ko je Sergej Ignaševič z glavo meril naravnost v Joea Harta, nato pa je sledil nov val napadov angleške reprezentance. V 22. minuti je Lallana z desne strani udaril v daljši kot, a zgrešil cilj, v 35. minuti pa je z razdalje močno udaril še Wayne Rooney, a je Akinfejev žogo izboksal od vrat.

Angleške strelske vaje v prvem polčasu niso obrodile sadov. Izid polčasa je bil 0:0, razmerje strelov pa 9:1 za Anglijo.

Rusi v drugi polčas krenili bolj odločno in si do 60. minute priigrali tri udarce iz kota, iz katerih pa niso resneje ogrozili angleških vrat. Tri minute kasneje je Fedor Smolov poskusil s strelom z 20 metrov, a je žoga poletela mimo desne vratnice.

V 71. minuti so Otočani izpeljali svojo najnevarnejšo akcijo na tekmi. Kyle Walker je z leve strani podal v kazenski prostor, žoga se je odbila do Rooneyja, ki je s trinajstih metrov sprožil v levi kot, vratar Akinfejev pa je žogo z odlično obrambo odbil v prečko.

Angleškim nogometašem se to ni maščevalo, saj so po dveh minutah nadaljevanja le zadeli. Za vodstvo je poskrbel Eric Dier, ki je prevzel odgovornost za prosti strel z roba kazenskega prostora in žogo neubranljivo poslal v zgornji levi kot (v spodnjem videu).

Ko so Angleži že odštevali sekunde do zadnjega sodniškega piska, pa je sledil šok. Rusi so izpeljali akcijo po levi strani igrišča, sledila je podaja v kazenski prostor, kjer je Vasilij Berezuckij dobil zračni dvoboj in žogo natančno poslal v levi zgornji kot, tekma pa se je končala z delitvijo točk.

Wales na debiju do zgodovinske prve zmage

Na prvi tekmi skupine B sta se pomerila debitanta na evropskem prvenstvu, Wales in Slovaška, uspešnejši pa so bili Valižani z 2:1.

Za Wales je prvi gol na prvenstvu stare celine dosegel Gareth Bale v 10. minuti. Slovaki so izenačili po zaslugi rezervista Ondreja Dude v 61. minuti, zmagoviti gol Walesa pa je v 81. minuti dosegel Hal Robson-Kanu.

Prvo priložnost na tekmi so imeli Slovaki, pri katerih je Marek Hamšik v tretji minuti lepo preigraval v kazenskem prostoru in žogo poslal mimo vratarja Dannyja Warda, za katerim pa je uspešno posredoval Ben Davies in preprečil vodstvo slovaške reprezentance.

Wales je nato v deseti minuti dosegel svoj prvi gol na evropskih prvenstvih. Zadel je kdo drug kot prvi zvezdnik Gareth Bale, ki je izvedel prosti strel in s 25 metrov mojstrsko sprožil v levi kot. To je bil tudi edini gol v prvem polčasu.

Drugi polčas se je začel z atraktivno igro na obeh straneh. Pri Slovaški je v 55. minuti zgrešil Robert Mak, pri Walesu pa je dve minuti kasneje z glavo poskusil Bale, a je njegov strel ustavil Matuš Kozačik.

Slovaški selektor Jan Kozak je v 60. minuti v igro poslal Ondreja Dudo, kar se mu je hitro obrestovalo. Njegov rezervist je namreč po le 58 sekundah izkoristil podajo Roberta Maka in žogo poslal v desni spodnji kot.

Podobna poteza je uspela tudi selektorju Walesa Chrisu Colemanu. Ta je v 71. minuti priložnost ponudil Halu Robson-Kanuju, ki je deset minut kasneje svojo reprezentanco popeljal v vodstvo. Akcijo je začel Aaron Ramsey in preigraval do kazenskega prostora, nato pa je žogo proti vratom udaril Robson-Kanu in jo poslal v slovaško mrežo. Valižan je imel pri tem kar nekaj sreče, saj je žoge ni dobro zadel in jo za nameček poslal med nogama branilca Jana Durice.

Slovaki so imeli v 86. minuti priložnost za novo izenačenje, a je Ondrej Nemec z glavo stresel vratnico, tekma se je končala z zmago Walesa.

Skupina B, prvo kolo

Wales - Slovaška 2:1 (1:0)

(Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.)

Wales: Ward, Chester, A. Williams, Davies, Allen, Edwards (61./Ledley), Ramsey (88./Richards), Gunter, N. Taylor, J. Williams (71./Robson-Kanu), Bale.

Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Švento, Kucka, Hrošovsky (60./Duda), Hamšik, Mak, Weiss (83./Stoch), Duriš (60./Nemec).

-----------------------

Anglija - Rusija 1:1 (0:0)

(Dier 73.; Berezuckij 92.)

Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Alli, Dier, Rooney (77./Wilshere), Lallana, Kane, Sterling (87./Milner).

Rusija: Akinfejev, Smolnikov, Ignaševič, Berezuckij, Ščenikov, Neustädter (80./Glušakov), Golovin (77./Širokov), Šatov, Smolov (85./Mamajev), Kokorin, Dzuba.

 

Lestvica:

1. Wales 1 1 0 0 2:1 3 točke

2. Anglija 1 0 1 0 1:1 1

. Rusija 1 0 1 0 1:1 1

4. Slovaška 1 0 0 1 1:2 0