Euro 2020: tekme na 13 štadionih v 13 različnih državah

Predsednik UEFA Michel Platini bo predlagal nov sistem tekmovanja na EP, ki bi ga hkrati gostilo kar 13 držav.

Objavljeno
13. november 2012 11.36
Posodobljeno
13. november 2012 12.00
Soccer Euro 2012 Platini
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je predstavil svoj predlog, ki bi dodobra spremenil način tekmovanja kot tudi samo organizacijo evropskih prvenstev po letu 2020.

Prihajajoče evropsko prvenstvo v Franciji leta 2016 naj bi bilo zadnje tekmovanje na stari celini, ki bi ga gostila samo ena država. Že od leta 2020 dalje bi se po Platinijevem predlogu EP igralo na 13 štadionih v kar 13 različnih državah.

V uvodnem delo tekmovanja bi 24 reprezentanc razdelili v šest skupin. 12 najboljšim reprezentancam na lestvici FIFA bi pripadla vloga nositeljev skupin, preostalih 12 reprezentanc bi si mesto v elitnem tekmovanju priborilo preko kvalifikacij. Četrfinale bi morale države gostiteljice odigrati na nevtralnem terenu, medtem ko bi se polfinale in veliki finale odigrali v 13. državi.

»Platini mi je osebno predstavil svoj predlog. Toda preden zaživi v praksi, ga mora potrditi tudi Izvršni odbor UEFA,« je za nemški Bild novico potrdil predsednik Nemške nogometne zveze Wolfgang Niersbach.

Platini je že oktobra dejal, da bi pri svoji »revolucinarni ideji« vztrajal samo v primeru, da bi imel izrazito podporo članov Izvršnega odbora. Eden od razlogov za spremembo organizacije EP je dejstvo, da le ena oziroma dve državi gostiteljici težko preneseta finančno breme organizacije tovrstnega športnega spektakla.