Evforija ob prvi Dinamovi zmagi v ligi prvakov po 16 letih

Sinoči je pred 17.800 navijači na štadionu Maksimir padel sloviti Arsenal (2:1). Arsene Wenger za poraz okrivil sodnika.

Objavljeno
17. september 2015 11.12
FBL-EUR-C1-DINAMO-ARSENAL
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zagreb - Nogometaši Dinama so s senzacionalno zmago nad velikim Arsenalom v uvodnem kolu lige prvakov (2:1) sinoči pred 17.800 privrženci na zagrebškem štadionu Maksimir razpihnili popolno evforijo pri sosedih. Resda so gostje celoten drugi polčas igrali z zgolj desetimi možmi na polju (že v 40. minuti je še drugič porumenel Olivier Giroud) in resda je Francoz že v 19. minuti, ko se začetni izzid še ni spremenil, zatresel vratnico, kar pa seveda ne zmanjšuje uspeha trenutno vodilnega hrvaškega prvoligaša, po katerem zadovoljstva ni mogel skrivati niti trener Zoran Mamić: »Vesel sem in ponosen. Fantje so se držali dogovorov in se dokopali do zmage nad drugim najuglednejšim tekmecem, ki je kdajkoli gostoval pri nas - po Realu Madridu. Vendar pa moramo ostati z nogami na realnih tleh, pred nami je še ogromno zahtevnih zalogajev proti močnim tekmecem v skupini.«

Povsem drugačne volje je bil kajpak Arsenalov trener Arsene Wenger, ki je krivca za poraz iskal (in našel) tudi zunaj svoje ekipe: »Prvi Dinamov gol je padel iz prepovedanega položaja, prvi Giroudov rumeni karton je bil neupravičen, drugi pa prestrog, resda pa si po njem ne bi smel dovoliti ugovarjanja sodniku.« Prekaljeni Francoz je sicer postavil neslavni rekord, saj je kot prvi nogometni trener v ligi prvakov izgubil 50 dvobojev.

Sinočnji Dinamov uspeh je bil še slajši, saj so Zagrebčani vpisali svojo prvo zmago v ligi prvakov po 16 letih posta. Pred tem so bili namreč zadnjič uspešni 29. septembra leta 1999, ko so zasedbo Sturma z dvema goloma Toma Šokote in enim Tomislava Rukavine odpravili s 3:0. Odtlej je Dinamo v elitnem evropskem klubskem tekmovanju vpisal petnajst zaporednih obračunov brez zmage, od tega jih je kar 13 izgubil.

Varovanci trenerja Zorana Mamića tako nadaljujejo prepričljive predstave zadnjega obdobja, saj na že 42 tekmah zapovrstjo ne poznajo poraza, nazadnje so šli na kolena lanskega 27. oktobra na tekmi evropske lige z romunsko Astro (0:1).

Še ta zanimivost: po osamosvojitvi se je Dinamo v ligi prvakov ali njenih kvalifikacijah že desetič pomeril z angleškim tekmecem - in sploh prvič zmagal! Pred tem je bil dvakrat neuspešen tudi že proti Arsenalu.