Evropa za preložitev volilnega kongresa FIFA, Azija proti

UEFA: Kongres je tveganje, ki se lahko sprevrže v farso, zato morajo evropske zveze premisliti, ali se ga bodo udeležile.

Objavljeno
28. maj 2015 11.11
FBL-FIFA-CORRUPTION-US-SWITZERLAND
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Zürich - Včerajšnje aretacije nekaterih vidnih članov, tudi dveh podpredsednikov, zaradi suma domnevne korupcije so razgalile nečednosti znotraj Mednarodne nogometne zveze (FIFA), po drugi strani pa so dale pospešek zahtevam, naj se za jutri predvideni volilni kongres, na katerem bodo ustoličili novega/starega predsednika zveze, preloži na poznejši termin. Najglasnejši so pri Evropski nogometni zvezi (UEFA), njen izvršni odbor predlaga prestavitev volitev za pol leta.

»Včerajšnji dogodki so katastrofa za FIFA, uničili so podobo nogometa kot celote. UEFA je globoko šokirana in razočarana. Očitno je korupcija močno zakoreninjena v kulturo FIFA, ki mora zaživeti povsem na novo, da bi se lahko izpeljale prave reforme. Skorajšnji kongres je tveganje, ki se lahko sprevrže v farso, zato morajo evropske zveze dobro premisliti, ali se ga bodo sploh udeležile, s tem pa opozoriti sistem, da ubija nogomet,« so zapisali pri UEFA.

»Naše članice se bodo danes sestale pred kongresom FIFA in odločile, s kakšnimi koraki je mogoče zaščititi nogomet. Obenem so člani izvršnega odbora prepričani, da je nujno potrebna sprememba vodstva FIFA. Kongres je treba ustaviti, nove volitve pa razpisati v roku šestih mesecev,« so odločni pri evropski zvezi.

Azija je proti

Vendar pa se s takšno idejo ne strinja Azijska nogometna federacija (AFC), ki se je zavzela, naj se kongres in predsedniške volitve izvedejo po prvotno načrtovanem programu. AFC, ki ima na volitvah 47 od 209 možnih glasov, nekoliko manj torej od afriške (56) in evropske (54) celinske organizacije, je ena ključnih podpornic zdajšnjega predsednika Seppa Blatterja, ki se bo jutri potegoval za še peti zaporedni štiriletni predsedniški mandat, izzval ga bo edinole jordanski princ Ali bin al Hussein.

Včeraj se je sestal tudi izvršni odbor Afriške nogometne federacije (CAF), ki je izrazil podporo ostarelemu Švicarju, češ da »je storil veliko dobrega za razvoj nogometa v Afriki, vendar pa bo vsak od predstavnikov CAF glasoval po svojem prepričanju.«

Blatter odpovedal govor, njegovega zaslišanja še ne bo

Blatter bi se moral sicer udeležiti zdravstvenega kongresa FIFA v Zürichu, a ga tam ni bilo, prav tako je odpovedal tudi načrtovani govor. Prvič po včerajšnjih aretacijah naj bi se tako pojavil danes ob 17. uri na odprtju volilnega kongresa FIFA. Vse pogostejši pa so pozivi Švicarju, naj ne kandidira vnovič za predsednika in celo, naj odstopi z vodilnega položaja v organizaciji, ki je imela med letoma 2011 in 2014 kar 5,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, a so jo pretresali številni škandali.

Švicarske oblasti so sporočile, da zaenkrat ne načrtujejo zaslišanja ostarelega prvega moža FIFA Seppa Blatterja. »Trenutno ni nobene potrebe, da bi ga zaslišali,« je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi švicarskega generalnega tožilca Andre Marty.

Platini pozval Blatterja k odstopu

Predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je razkril, da je sedanjega prvega moža Mednarodne nogometne zveze Seppa Blatterja pozval k odstopu: »Občudujem Fifo. Ampak kar je preveč, je preveč. Ne moremo tako nadaljevati s Fifo. To je hiša nogometa, kjer so pravila nedotakljiva, ampak kako naj jih igralci in navijači spoštujejo, če jih ti ljudje ne. Seppu sem povedal, da se mora zavedati težavnosti okoliščin in da mora oditi. Moje besede so ga prizadele. Z njim sem govoril kot s prijateljem. Bila sva skupaj, ko me je leta 1998 hotel za predsednika. Imava dolgo skupno zgodovino. Rekel sem mu, naj odide. Odvrnil je, da je prepozno, saj se bo kongres začel že čez par ur. Blatterju je zelo težko, preživlja hude čase. Toda pripravljen se je boriti za novo zmago na volitvah. Mislim, da Sepp lahko izgubi volitve. Tega pa ne bi trdil pred včerajšnjimi dogodki. Po vsem, kar se je zgodilo, pa je veliko ljudi imelo vsega dovolj. Veliko bo sprememb, delali bomo naprej, bomo videli, če bo dovolj,« je povedal Platini.

Maradona in Romario pozdravljata aretacije

Oglasil se je tudi nekdanji argentinski virtuoz z žogo Diego Maradona, pozdravil aretacije in opozoril, da »bi bil lahko prav Blatter naslednji, ki bo moral v New York, saj mu sledijo že deset let.« Brazilski as Romario, zdaj senator v domovini, pa je priprte funkcionarje označil za »podgane«, preiskovalcem FBI in švicarski policiji pa zaželel veliko sreče.

Jack Warner že na prostosti

Med sedmerico aretiranih veljakov je bil tudi nekdanji podpredsednik FIFA Jack Warner, a so ga ob plačilu varščine 394 tisoč ameriških dolarjev že spustili na prostost. Policija Trinidada in Tobaga je včeraj od ameriških organov pregona prejela nalog za prijetje in zahtevo za izročitev svojega državljana Warnerja, ki je sicer na družbenem omrežju kategorično zanikal krivdo. Kljub temu so ga pripeljali pred sodnika v Port of Spain, a so ga ob plačilu varščine že spustili na prostost. Do nadaljnjega se mora dvakrat tedensko javljati na policiji.

Lonček pristavil še Putin

Svoj lonček je v odzivih na korupcijsko afero znotraj FIFA pristavil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je prepričan, da želijo ZDA tik pred zdajci preprečiti ponovno Blatterjevo izvolitev na čelo nogometne organizacije. »To je jasen in prozoren poskus blokiranja vnovične izvolitve Seppa Blatterja za predsednika zveze. Športne organizacije bi morale delovati neodvisno od politike, ti dogodki pa jasno kažejo, kako delujejo v resnici in kako želijo ZDA svoj zakonodajni vpliv razširjati še na druge države,« zatrjuje Putin. Rusija bo sicer leta 2018 gostila svetovno prvenstvo, njeno uspešno kandidaturo pa so spremljale sporne in sumljive okoliščine, ki jih že preiskujejo v Švici. Najostrejši ruski kritiki iz vrst ameriških senatorjev zahtevajo, naj zato izvedbo omenjenega prvenstva zaupajo drugi državi, kar pa je Putin ocenil kot »nedopusten poskus pritiska.«