Evropska liga: Aubameyang in Reus popeljala Borussio na prag četrtfinala, Liverpool zasenčil rdeče vrage

Dortmundska Borussia je na prvi tekmi osmine finala premagala Tottenham s 3:0, Liverpool je bil boljši od Man. Uniteda z 2:0.

Objavljeno
10. marec 2016 18.01
Posodobljeno
10. marec 2016 19.53
FBL-EUR-C3-LIVERPOOL-MAN UTD
M. Ž.
M. Ž.

Dortmund - Nogometaši Borussie iz Dortmunda so na prvi tekmi osmine finala evropske lige na domačem štadionu Westfalen premagali Tottenham s 3:0 in s tem naredili velik korak k napredovanju.

Za Dortmundčane je prvi zadel Pierre-Emerick Aubameyang v 30. minuti, preostala gola pa je v 61. in 70. minuti prispeval Marco Reus. Razmerje strelov je bilo 17:3 za nemško moštvo.

Zelo blizu napredovanju je tudi Liverpool, ki je na Anfieldu z 2:0 premagal angleškega rivala Manchester Uniteda. Pri domačih je v 20. minuti z bele točke zadel Daniel Sturridge, na 2:0 pa je povišal Roberto Firmino v 73. minuti.

Na preostalih tekmah je Šahtar s 3:1 premagal Anderlecht, Villarreal je z 2:0 porazil Bayer, Athletic je bil z 1:0 boljši od Valencie, Fenerbahče je z identičnim izidom premagal Brago, Sparta in Lazio sta se razšla z izidom 1:1, Basel in Sevilla pa z 0:0.

Povratne tekme bodo 17. marca.

POTEK TEKME LIVERPOOL : MAN. UNITED

Tekma na Anfieldu se je začela po okusu domačih navijačev, ki so v dvajseti minuti videli prvi gol svojih ljubljencev. Vezist Uniteda Memphis Depay je v svojem kazenskem prostoru z roko potegnil Nathaniela Clyna, ki je končal na tleh, glavni sodnik Carlos Velasco Carballo pa je pokazal na belo točko. Izvajalec je bil Daniel Sturridge, ki je sprožil v levo, David de Gea je uganil smer in se dotaknil žoge, ki pa je končala v mreži.

Domači so imeli v 23. minuti priložnost za podvojitev vodstva. Philippe Coutinho je stekel na predložek z desne strani, vendar pa je žogo prešibko udaril z zunanjim delom desne noge, tako da je De Gea s parado žogo izbil z golove črte.

Španski vratar pri Unitedu je imel v prvem polčasu obilo dela. V 31. minuti je odlično posredoval ob strelu Sturridgea, ki se je po napaki Chrisa Smallinga sam znašel pred golom, v 42. minuti pa je z refleksno obrambo ustavil še poskus Adama Lallane.

Liverpool je kljub občutni premoči ob glavnem odmoru vodil le z 1:0. Razmerje strelov je bilo 5:3 (v okvir 5:0) za domače, ki so imeli tudi 70-odstotno posest žoge.

Pri Unitedu se je v 51. minuti za strel z razdalje odločil Morgan Schneiderlin, čigar strel ni povzročil preveč preglavic Simonu Mignoletu, je bil pa to sploh prvi strel rdečih vragov v okvir vrat. Tri minute kasneje je bilo veliko bolj nevarno na drugi strani, ko je Coutinho preveril zbranost De Geo in meril pod prečko, Španec pa je z novo obrambo preprečil višje vodstvo Liverpoola.

Rdeči so še naprej vztrajno napadali in v 73. minuti le dosegli drugi gol. Akcijo je začel Jordan Henderson in podal v kazenski prostor, tam je slabo posredoval Michael Carrick, ki je žogo odbil na nogo Lallani, ta pa jo je poslal k Robertu Firminu, ki je natančno zadel v desni zgornji kot.

Manchester United si do konca tekme ni pripravil resnejše priložnosti. Še najlepšo je imel Marouane Fellaini v 85. minuti, ko je po podaji z desne žogo poslal mimo leve vratnice.

Liverpoolčani so se veselili zaslužene zmage z 2:0.

POTEK TEKME BORUSSIA D. : TOTTENHAM

Gostje po prvem sodniškem žvižgu niso izgubljali časa in zapretili že v uvodni minuti, ko je z razdalje poskusil Christian Eriksen, njegov poskus pa je končal v naročju vratarja Romana Weidenfellerja.

Razmerje moči se je hitro prevesilo na stran domačih. Gonzalo Castro je v 16. minuti streljal prek vrat, minuto kasneje pa je po globinski podaji Pierre-Emericka Aubameyanga odlično priložnost zapravil Erik Durm.

Borussia je vse močneje pritiskala proti vratom Tottenhama in bila nevarna v enajsti minuti, ko je Aubameyang po podaji z leve sprožil prek vrat. Štiri minute kasneje je Henrik Mhitarjan nevarno udaril z razdalje, a je bil njegovemu strelu kos vratar Hugo Lloris, v nadaljevanju pa je žogo v mrežo pospravil Aubameyang, ki pa je zadel iz prepovedanega položaja in ostalo je pri izidu 0:0.

Domačini so svojo prevlado izkoristili v 30. minuti, ko je Marcel Schmelzer podal z leve strani, v kazenskem prostoru pa je najvišje skočil Aubameyang z glavo premagal nemočnega Llorisa. To je bil tudi edini gol v prvem polčasu (v spodnjem videu). Razmerje strelov je bilo 12:2 za gostitelje.

Gostitelji so vodstvo podvojili v 61. minuti. Rezervist Neven Subotić, ki je bil na igrišču le tri minute, je predložek z leve strani z glavo odbil na oddaljeno vratnico, tam pa jo je pričakal Marco Reus in z močnim strelom poslal v mrežo londonskega gola.

Dortmundčani so v 70. minuti še tretjič izigrali obrambo Tottenhama. Rumeno-črni so izpeljali hitro akcijo, v kateri je Castro z leve strani žogo v visokem loku poslal v kazenski prostor, tam pa jo je sprejel nepokriti Reus in iz neposredne bližine še drugič premagal Llorisa. Tekma se je končala z visoko zmago Borussie s 3:0.

Evropska liga, prve tekme osmine finala

Borussia Dortmund - Tottenham 3:0 (1:0)

(Aubameyang 30., Reus 61., 70.)

Borussia: Weidenfeller, Schmelzer, Hummels, S. Bender (58./Subotić), Piszczek, Weigl, Castro, Mhitarjan, Reus (82. Ramos), Durm, Aubameyang (82./Kagawa).

Tottenham: Lloris, Trippier, Alderweireld, Wimmer, Davies, Carroll, Mason, Eriksen (65./Lamela), Onomah, Son (76./Kane), Chadli (58./Dembele).

--------------------------------------------

Liverpool - Manchester United 2:0 (1:0)

(Sturridge 20./11-m, Firmino 73.)

Liverpool: Mignolet, Clyne, Lovren, Sakho, Moreno, Firmino (84./Origi), Henderson, Lallana, Can, Coutinho, Sturridge (64./Allen).

Manchester United: De Gea, Rojo, Smalling, Varela, Mata, Blind, Fellaini, Schneiderlin (79./Schweinsteiger), Depay, Martial, Rashford (46./Carrick).

--------------------------------------------

Basel - Sevilla 0:0

Šahtar Donjeck - Anderlecht 3:1 (2:0)

(Taison 21., Kucher 24., Eduardo 79.; Acheampong 69.)

Fenerbahče - Braga 1:0 (0:0)

(Topal 82.)

Villarreal - Bayer Leverkusen 2:0 (1:0)

(Bakambu 4., 56.)

Athletic Bilbao - Valencia 1:0 (1:0)

(Garcia 20.)

Sparta Praga - Lazio 1:1 (1:1)

(Frydek 13.; Parolo 39.)