Evropska liga: Birmingham v Ljudskem vrtu prišel do popolnega preobrata

Maribor je v drugem kolu EL v Ljudskem vrtu gostil Birmingham City, ki je po zaostanku z 0:1 prišel do končne zmage (2:1).

Objavljeno
29. september 2011 18.02
Posodobljeno
29. september 2011 18.47
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Maribor - Slovenski nogometni prvaki so v evropski ligi zabeležili še drugi zaporedni poraz v skupini H, saj so bili tokrat boljši nogometaši Birmingham Cityja. Varovanci Darka Milaniča so tokrat prikazali dva povsem drugačna obraza.

V prvem polčasu so bili boljši nasprotnik in na odmor odšli s prednostjo gola, saj je v 29. minuti zadel Dalibor Volaš. Po premoru pa so se razigrali gostje iz Anglije in v 64. minuti izenačili prek Burka, nato pa je končnih 2:1 v 79. minuti postavil Elliott.

Naslednja tekma Maribora bo na sporedu 20. oktobra, ko v Ljudski vrt pride portugalska Braga, ki je nocoj klonila proti Clubu Brugge (2:1).

Razigrani Tavares blizu zadetka

Že v drugi minuti obračuna je s strelom od daleč poizkusil Mertelj, a je žoga zletela mimo vrat, nato pa so v nadaljevanju preko Kinga zapretili tudi gostje, vendar brez resne nevarnosti za Handanovića. Po desetih minutah igre je kazalo, da bodo pobudo prevzeli nogometaši Birminghama, a so vijolčasti še pravi čas odgovorili s prvo nevarno priložnostjo.

V 14. min je Tavares namreč na robu kazenskega prostora spretno sprejel dolgo podajo, a nato iz težkega položaja ni uspel najbolje zadeti žoge. Štiri minute kasneje je mariborski kapetan z leve strani lepo podal v kazenski prostor, kjer je do strela z glavo prišel Cvijanović, izkazal pa se je gostujoči vratar Doyle, ki je z obilico truda njegov strel ubranil.

Volaš izkoristil »darilo« Doyla

Po slabih 20 minutah igre so vse bolj nevarni postajali varovanci Darka Milanića, ki so zaigrali precej bolj podjetno. Ofenzivna igra se jim je obrestovala v 29. minuti, ko so na navdušenje številnih domačih navijačev prišli v vodstvo z 1:0. Hudo napako je namreč storil vratar Doyle, ki je zgrešil povratno žogo s strani svojih branilcev, do nje je prišel Volaš in zlahka zadel za svoj prvi gol v evropski ligi.

Prejeti zadetek je šokiral varovance Chrisa Hughtona, ki so si do polčasa sicer priigrali še eno polpriložnost (dobro je od daleč poizkusil Burke), a je Maribor vse niti igre v svojih nogah - izid polčasa je ostal 1:0.

Burke z golom pričel preobrat

Obe ekipi sta drugi polčas nadaljevali z enako zasedbo in bili v uvodnih minutah precej izenačeni. V 50. minuti je s strelom od daleč poizkusil Mertelj, žoga je zletela nekaj centimetrov nad angleško prečko. V nadaljevanju je tempo igre upadel, kar je nekoliko uspavalo mariborske nogometaše, za kar so bili kaznovani z zadetkom.

V 64. minuti je namreč King lepo podal v prazen prostor za Burka, ki je pregiral Mertlja, angleški napadalec pa je nato s strelom po tleh ugnal Handanoviča in izenačil na 1:1. Hughton je začutil priložnost za preobrat in se odločil za prvo menjavo - igro je zapustil King, na zelenico pa prišel visokorasli Nikola Žigić.

Srbski napadalec bi se kmalu lahko vpisal med strelce, saj je v enem od prvih napadov dobil skok in v svojem slogu prišel do strela z glavo, a bil k sreči nenatančen. Prvo menjavo je opravil tudi Milanič, ki je v igro poslal Ibraimija, igro pa je zapustil Cvijanović.

Elliott v drugo le ugnal Handanoviča

Angleško moštvo je po izenačenju prevzelo pobudo in bi v 73. minuti lahko pripravilo popoln preobrat. Elliot je preigral domačo obrambno vrsto in se znašel iz oči v oči s Handanovičem, a je bil bolj uspešen domači vratar, ki je preprečil vodstvo Birminghama. Prav Elliot je šest minut kasneje z roba kazenskega prostora z močnim udarcem uspel ugnati Handanoviča in goste popeljati v vodstvo z 2:1.

Domači so do konca tekme skušali priti do izenačenja, Milanič je v igro poslal tudi Beriča in Črnica, a so gostje iz Anglije vendarle prišli do končne zmage.

Izjava po tekmi (STA):

Darko Milanič, trener Maribora: »Začeli smo dobro, v prvem polčasu smo imeli vse pod nadzorom. Pripravili smo si nekaj priložnosti, izpeljali nekaj akcij. V drugem polčasu smo dovolili tekmecem, da so prevzeli pobudo, kar je pomenilo, da Birmingham ni več v težavah, tako kot je bil prej. Niso bili ekstremno nevarni, toda drugi polčas bi mi lahko bili boljši. To je pripeljalo do tega, da smo izgubili. Pogosto se nam dogaja, da ne igramo dobro do konca tekme, vendar doslej še ne v evropskih nastopih. Ta poraz moramo vzeti kot del fantastične izkušnje, vsi pa smo imeli občutek, da je bilo v igri še nekaj več.«

Postavi obeh moštev

Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Arghus, Viler, Lesjak, Mertelj, Mezga, Cvijanović, Tavares, Volaš.

Birmingham: Doyle, Ridgewell, Ibanez, Caldwell, Burke, Gomis, Elliott, Beausejour, Fahey, King.

Evropska liga, 2. kolo:

Maribor - Birmingham City 1:1 (Volaš 29.; Burke 63., Elliott 79.)

Braga - Club Brugge 1:2

Vrstni red v skupini H:

1. Club Brugge 2 2 0 0 4:1 6 točk

2. Braga 2 1 0 1 4:3 3

3. Birmingham City 2 1 0 1 3:4 3

4. Maribor 2 0 0 2 1:4 0

Preostali izidi:

Skupina A:
Rubin Kazan - Paok Solun 2:2 (0:1)

Tottenham Hotspur - Shamrock Rovers 3:1 (0:0)

Skupina B
Vorskla Poltava - Hannover 96 1:2 (0:2)
Standard Liege - Koebenhavn 3:0 (0:0)

Skupina C
Legia Varšava - Hapoel Tel Aviv 3:2 (1:0)
Rapid Bukarešta - PSV Eindhoven 1:3 (1:1)

Skupina D
Vaslui - Zürich 2:2 (0:1)
Sporting Lizbona - Lazio Rim 2:1 (2:1)

Skupina E
Maccabi Tel Aviv - Dinamo Kijev 1:1 (1:1)
Stoke City - Bešiktaš 2:1 (1:1)

Skupina F
Athletic Bilbao - Paris St. Germain 2:0 (2:0)
Salzburg - Slovan Bratislava 3:0 (0:0)

Skupina G
Malmoe - Austria Dunaj 1:2 (0:2)
Metalist Harkov - AZ Alkmaar 1:1 (0:1)

Skupina I
Celtic Glasgow - Udinese Calcio 1:1 (1:0)
Stade Rennes - Atletico Madrid 1:1 (0:0)

Skupina J
Schalke 04 - Maccabi Haifa 3:1 (1:1)
AEK Larnaka - Steaua Bukarešta 1:1 (0:0)

Skupina K
Odense - Fulham 0:2 (0:1)
Twente Enschede - Wisla Krakov 4:1 (2:1)

Skupina L
Lokomotiva Moskva - Anderlecht 0:2 (0:1)
AEK Atene - Sturm Gradec 1:2 (0:0)