Evropska liga: Juventus previsoka ovira za Fiorentino

Jan Oblak bo z Benfico igral v četrtfinalu, medtem ko so bili neuspešni Josip Iličić, Kevin Kampl in Roman Bezjak.

Objavljeno
20. marec 2014 16.23
Posodobljeno
20. marec 2014 18.00
SOCCER-EUROPA/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Lizbona - V evropski ligi so danes potekali povratni dvoboji osmine finala, na kateri so bili Slovenci uspešni le četrtinsko, saj je napredoval le Jan Oblak z Benfico.

Portugalsko moštvo si je na prvi tekmi s Tottenhamom priborilo tri gole prednosti, na današnji povratni pa je bil izid neodločen (2:2), zato se je v četrtfinale uvrstila Benfica.

Fiorentina z Josipom Iličićem je izgubila proti Juventusu (0:1) in se poslovila od nadaljnega tekmovanja. Edini gol na tekmi je dosegel Andrea Pirlo s prostega strela.

Slovenski reprezentant Kevin Kampl je ostal brez četrtfinala, potem ko je njegov Salzburg na domačem igrišču izgubil z Baslom (1:2). Avstrijci so bili občutno boljši in so več streljali proti nasprotnikovim vratom (razmerje strelov 18:4), za nameček pa so imeli med 8. in 86. minuto igralca več na zelenici, vendar so Švicarji kaznovali njihovo neučinkovitost.

Danes je igral tudi Roman Bezjak, čigar Ludogorec je še drugič izgubil proti Valenci (0:1), ki je zasluženo napredovala med najboljših osem ekip.

Benfica izločila Tottenham

Slovenski vratar Jan Oblak se je z Benfico uvrstil v četrtfinale, potem ko se je druga tekma proti Tottenhamu končala brez zmagovalca (2:2).

Portugalci so imeli odlično izhodišče, saj so v Londonu zmagali s 3:1. Domačini so v prvem polčasu naredili nov korak proti uvrstitvi v četrtfinale, saj je v 34. minuti zadel Ezequiel Garay in svojemu moštvu v seštevku obeh tekem priboril tri gole prednosti.

Londončani so ob koncu tekme uprizorili preobrat, ko je Nacer Chadli med 78. in 79. minuto dvakrat premagal Jana Oblaka za vodstvo z 2:1, končni izid pa je postavil rezervist Lima, ki je v 95. minuti zadel z bele točke.

Basel premagal Salzburžane

Slovenski reprezentant Kevin Kampl je ostal brez četrtfinala, potem ko je njegov Salzburg na povratni tekmi z Baslom izgubil z 1:2.

Švicarsko moštvo je že v deveti minuti ostalo le z deseterico igralcev na zelenici, saj si je Marek Suchy prislužil rdeči karton za štart s hrbta. Salzburžani so to izkoristili v 22. minuti, ko je Kevin Kampl z desne strani podal na drugo vratnico, kjer je Jonatan Soriano zadel za 1:0.

Tekma je bila v 29. minuti začasno prekinjena. Kevin Kampl je hotel izvesti kot z desne strani igrišča, ko so gostujoči navijači na igrišče začeli metati različne predmete, glavni sodnik Manuel Gräfe pa je moštvi začasno poslal v slačilnici. Izid se do konca tekme ni več spremenil.

Avstrijci so imeli že po dveh minutah nadaljevanja odlično priložnost za podvojitev vodstva, vendar je Soriano iz neposredne bližine žogo poslal v stransko mrežo. Basel je to kaznoval v petdeseti minuti, ko je Marco Streller po podaji iz kota zadel z glavo in šokiral domače navijače.

Gostujoči nogometaši bi morali v 54. minuti tekmo nadaljevati le z devetimi možmi, saj je Arlind Ajeti nasprotnika udaril z glavo, vendar si je za to prislužil zgolj rumeni karton. Po šestih minutah nadaljevanja je sledil nov šok za domačine, saj je Gaston Sauro poskrbel za vodstvo Basla z 2:1.

Domačini so so vztrajno napadali, vendar se izid do konca tekme ni spremenil, za nameček pa so v 86. minuti ostali brez Alana. Brazilec je želel žogo udariti s »škarjami«, vendar je pri tem v glavo zadel nasprotnika Philippa Degena, s čimer si je prislužil drugi rumeni karton. Tekma se je končala z zmago Basla, ki je napredoval v četrtfinale.

Pirlo mož odločitve v Firencah

V italijanskem derbiju je Juventus v gosteh premagal Fiorentino z 1:0 in napredoval s skupnim izidom 2:1.

Domači nogometaši so se do 70. minute dobro borili s »Staro damo«, nato pa si je Gonzalo Rodriguez prislužil drugi rumeni karton, hkrati pa je imel Juventus na voljo prosti strel z roba kazenskega prostora. Odgovornost je prevzel Andrea Pirlo in s strelom v zgornji levi kot gola Fiorentine dosegel edini gol na tekmi.

Slovenski reprezentant Josip Iličić je za Fiorentino začel v prvi postavi in igral do 72. minute, ko ga je na igrišču zamenjal Facundo Roncaglia.

Ludogorec brez preobrata

Nogometaši Ludogorca so na gostovanju pri Valencii potrebovali pravi čudež, saj so prvo tekmo izgubili z 0:3, na povratni pa se ni zgodilo nič presenetljivega, saj so Španci zmagali z 1:0 in napredovali.

Edini gol na tekmi je dosegel Paco Alcacer v 59. minuti. Slovenski reprezentant Roman Bezjak je za Ludogorec igral do 79. minute, ko ga je zamenjal Michel.

 

Rezultati evropske lige (v odebeljenem tisku so udeleženci četrtfinala)

Anži Mahačkala - AZ Alkmaar 0:0 (0:0) /0:1/

Fiorentina - Juventus 0:1 (0:0) /1:1/

(Pirlo 71.)

Benfica - Tottenham Hotspur 2:2 (1:0) /3:1/

(Garay 34., Lima 95./11-m; Chadli 78., 79.)

Valencia - Ludogorec 1:0 (0:0) /3:0/

(Alcacer 59.)

Viktoria Plzen - Olympique Lyon 2:1 (0:1) /1:4/

(Kolař 60., Tecl 62.; Gomis 48.)

Betis - Sevilla 3:4 (0:1) /2:0/ * po enajstmetrovkah

(Reyes 20., Bacca 75.)

Salzburg - Basel 1:2 (1:0) /0:0/

(Soriano 22.; Streller 50., Sauro 60.)

Napoli - Porto 2:2 (1:0) /0:1/

(Pandev 21., Zapata 92.; Ghilas 69., Quaresma 76.)

 

// rezultati prvih tekem