Evropska liga: Iličić ostaja v igri, Šporar, Berić, Kampl in Jug niso igrali

Fiorentina in Tottenham sta se razšla brez zmagovalca (1:1), St. Etienne stežka strl odpor Basla (3:2).

Objavljeno
18. februar 2016 22.59
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nogometaši Tottenhama, ki so zmagali v zadnjih sedmih dvobojih v različnih angleških tekmovanjih (nazadnje so z 0:1 pokleknili 13. januarja v prvoligaškem derbiju z Leicestrom), so bili na dobri poti, da bi si že na prvi tekmi šestnajstine finala evropske lige zagotovili prednost, naposled so se z gostovanja pri Fiorentini vrnili z neodločenim izidom 1:1, s katerim pa imajo vendarle nekoliko boljše izhodišče pred povratnim obračunom, ki bo prihodnji četrtek na Otoku.

Tik pred odhodom na odmor so namreč po prekršku Nenada Tomovića v kazenskem prostoru nad Benom Daviesom z uspešno realizirano enajstmetrovko Nacerja Chadlija vodili, vendar pa je v 59. minuti izenačil Federico Bernardeschi, ki je z mojstrovino s kakih 30 metrov - žoga je vmes spremenila smer - ukanil nemočnega nizozemskega čuvaja mreže Michela Vorma. Slovenski reprezentant Josip Iličić, ki je zadnje dni bolehal, je vseeno našel mesto v začetni postavi, a ga je v 61. minuti zamenjal Nikola Kalinić. Kako izenačena je bila tekma, dokazujeta ravno polovična posest žoge in število strelov v okvir vrat (4:4).

V medsebojnem dvoboju moštev, pri katerih si kruh služita tudi naša reprezentanta Andraž Šporar in (poškodovani) Robert Berić, Slovencev ni bilo v kadru. St. Etienne je pred 27.000 domačimi navijači s 3:2 odpravil zasedbo Basla, zanimivo pa je, da ni gostujoči vratar Tomaš Vaclik zmogel niti ene same obrambe, vsi štirje domači streli v okvir vrat so bili namreč na(d)grajeni z zadetki. Francoski predstavnik je v 39. minuti vodil že z 2:0 po golih Mustaphe Salla in Kevina Monnet-Paqueta, še pred odhodom na odmor je zaostanek omilil Walter Samuel, v enajsti minuti nadaljevanja pa z bele točke izenačil Marc Janko. Mož odločitve je bil 22-letni napadalec Jean-Christophe Bahebeck.

Tudi v drugem dvoboju klubov s slovenskim pridihom naša fanta nista stopila na igrišče, Bayer Kevina Kampla, ki ga ni bilo v kadru zaradi kazni, je z 1:0 odpravil Sporting vratarja Ažbeta Juga, ki je obsedel na rezervni klopi. Zmagovalca je že v prvem polčasu odločil Karim Bellarabi, gostiteljem pa ni pomagala večja posest žoge (56 %), ko pa so enkrat samkrat ustrelili v okvir nasprotnikovih vrat.

IZIDI PRVIH TEKEM 1/16 FINALA EVROPSKE LIGE

Anderlecht : Olympiakos 1:0 (0:0 - Kara Mbodji)
Borussia D. : Porto 2:0 (1:0 - Lukasz Piszczek, Marco Reus)
Fiorentina : Tottenham 1:1 (0:1 - Federico Bernardeschi; Nacer Chadli 11-m)
Midtjylland : Manchester U. 2:1 (1:1 - Pione Sisto, Paul Onuachu; Memphis Depay)
Sevilla : Molde 3:0 (1:0 - Fernando Llorente 2, Kevin Gameiro)
St. Etienne : Basel 3:2 (2:1 - Mustapha Bayal Sall, Kevin Monnet-Paquet, Jean-Christophe Bahebeck; Walter Samuel, Marc Janko 11-m)
Villarreal : Napoli 1:0 (0:0 - Denis Suarez)
Augsburg : Liverpool 0:0
Galatasaray : Lazio 1:1 (1:1 - Sabri Sarioglu; Sergej Milinković-Savić)
Marseille : Athletic Bilbao 0:1 (0:0 - Aritz Aduriz)
Šahtar : Schalke 0:0
Sion : Braga 1:2 (0:1 - Moussa Konate; Nikola Stojiljković, Rafa Silva)
Sparta Praga : Krasnodar 1:0 (0:0 - Lukaš Juliš)
Sporting : Bayer 0:1 (0:1 - Karim Bellarabi)
Valencia : Rapid D. 6:0 (5:0 - Santi Mina 2, Daniel Parejo, Alvaro Negredo, Andre Gomes, Rodrigo)