Evropska liga: Tottenham v Milanu trepetal za napredovanje

Londonski Tottenham je na povratni tekmi osmine finala proti Interju izgubil z 1:4, vendar napredoval v četrtfinale.

Objavljeno
14. marec 2013 14.32
Posodobljeno
14. marec 2013 16.30
SOCCER-EUROPA/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Milano - V evropski ligi danes potekajo povratni obračuni osmine finala, kjer si je Tottenham v izjemnem obračunu z Interjem (1:4) po podaljških zagotovil mesto med najboljšimi osmimi klubi.

Londončani so prvi obračun dobili s prepričljivih 3:0, danes pa so nastopili brez kaznovanega zvezdnika Garetha Balea, kar se je poznalo tudi na igrišču. Domači so povsem prevladovali in z goli Antonia Cassana, Rodriga Palacia in avtogolom Williama Gallasa izsilili podaljška, v katerem pa jim ni uspelo dokončati izjemnega preobrata. Za goste je namreč zadel Emmanuel Adebayor, pri Interju pa se je med strelce za končnih 4:1 vpisal Ricardo Alvarez, tako da je Tottenham napredoval zaradi večjega števila golov v gosteh.

Uvodne minute po ritmih razpoloženega Cassana

Domači nogometaši so v uvodnih minutah pokazali jasno željo, da čim hitreje znižajo skupni zaostanek, vendar so na prvo resno priložnost čakali do 13. minute. Takrat je po desni strani prodrl napadalec Antonio Cassano, a je streljal naravnost v izkušenega vratarja Brada Friedla.

Cassano je bil udeležen tudi v akcijo v 17. minuti, ko so domačini zahtevali enajstmetrovko. Italijana je v kazenskem prostoru ustavil branilec William Gallas, a je glavni sodnik, Hrvat Ivan Bebek, pokazal, naj se igra nadaljuje.

Interju se je napadalna igra obrestovala v 20. minuti, ko je povedel z 1:0. Rodrigo Palacio je z desne strani v kazenski prostor poslal uporaben predložek, ki ga je z glavo v gol spremenil razpoloženi Cassano.

Slovenski reprezentant Samir Handanović je moral prvič posredovati v 22. minuti, ko je z odlično obrambo ustavil strel Gylfija Sigurdssona. Le tri minute kasneje bi domačini skoraj povedli z 2:0, vendar je Rodrigo Palacio po odlični podaji Cassana zadel prečko.

Sledila je priložnost gostov, ki so imeli v 36. minuti na voljo prosti strel. Tega je izvedel Gylfi Sigurdsson, njegovo podajo je z glavo preusmeril Kyle Walker, vendar je žoga zletela mimo desne vratnice Interjevega gola.

Do konca prvega polčasa sta si moštvi priigrali po eno pravo priložnost. Pri Interju jo je v 46. minuti zapravil Guarin, ki mu je strel ubranil Friedel, na nasprotni strani pa je Adebayor z lobom poskušal premagati Handanovića, a je žoga zletela prek vrat. Inter je tako po prvih 45 minutah vodil z 1:0, pri čemer je bilo razmerje v strelih izenačeno na 5:5.

Palacio podvojil vodstvo

Inter je v drugem polčasu hitro zadel še drugič in dodatno znižal prednost Londonačnov. Esteban Cambiasso je v 52. minuti v kazenski prostor Tottenhama poslal globinsko žogo, ki jo je sprejel Palacio in s strelom v levi spodnji kot ugnal Bradla Friedla.

Gostujoči trener Andre Villas-Boas se je na prejeti gol odzval z menjavo, namesto napadalca Jermaina Defoeja je vstopil Lewis Holtby.

To ni spremenilo razmerja moči na igrišču, saj so imeli domačini še vedno pobudo in znova zapretili v 68. minuti. Javier Zanetti je prodrl po levi strani in ob črti, ki označuje kot, stekel proti gostujočim vratom ter ustrelil naravnost v vratarja Friedla.

Nesrečno posredovanje Gallasa

Domačini so v 75. minuti dosegli še tretji gol in skupni izid izenačili na 3:3. Antonio Cassano je z leve strani izvedel prosti strel, v kazenskem prostoru pa je nespretno posredoval branilec William Gallas in zadel v lastno mrežo. V končnici tekme so si novo priložnost pripravili gostje iz Londona, pri katerih je v 85. minuti z razdalje udaril Kyle Naughton, njegov strel pa je Handanović z odlično obrambo preusmeril v kot.

Na drugi strani so so igralci Interja v 92. minuti izpeljali lepo akcijo, ki jo je začel Cassano, končal pa Cambiasso, ki je z leve strani že premagal Friedla, a je žoga zletela mimo leve vratnice. Po rednem delu je bil rezultat 3:3, tako da sta sledila podaljška 2 x 15 minut.

Adebayor zadel v podaljšku

Prvi podaljšek se je začel po željah gostov, ki so odločno pritisnili na vrata Samirja Handanovića. Ta je v 93. minuti ustavil nevarni poskus Jana Vertonghna, manj kot minuto kasneje je sledil še strel Gallasa z glavo, ki pa je zletel mimo leve vratnice Interjevega gola. Londončani so nato v 96. minuti prek Mouse Dembeleja začeli novo akcijo, Handanović je bil kos njegovemu poskusu z leve strani napada, nato pa je odbito žogo v gol poslal Emmanuel Adebayor. Domačini so nato nekajkrat nevarno zapretili, a je po prvem podaljšku ostalo pri njihovem vodstvu s 3:1.

Alvarez v polno za upanje Interja

Pred nogometaši Interja je bila v drugem podaljšku težka naloga, saj so morali v petnajstih minutah za napredovanje zadeti dvakrat. Že po minuti nadaljevanja je eden izmed najboljših posamznikov tekme Antonio Cassano udaril z razdalje, izkušeni Friedel pa je z zadnjimi močmi žogo odbil v kot.

Domači so nadaljevali z ofenzivo in v 110. minuti zadeli še četrtič, potem ko je Cassano podal v kazenski prostor, z glavo pa je zadel rezervist Ricardo Alvarez. Inter je imel nato v 120. minuti tudi priložnost za zmago, vendar je rezervist Andrea Ranocchia iz ugodnega položaja z glavo ustrelil prek vrat. Domači do konca tekme niso uspeli zadeti, tako da so napredovali Londončani.

Inter: Handanović, Jonathan, Juan, Chivu, Zanetti, Gargano (Ranocchia 107.), Kovačić (Benassi 79.), Cambiasso, Guarin (Alvarez 71.), Palacio, Cassano.

Tottenham: Friedel, Walker, Gallas, Vertonghen, Naughton (Caulker 104.), Dembele, Livermore (Lennon 70.), Parker, Sigurdsson, Defoe (Holtby 56.), Adebayor.

---------------------------------

Basel izločil Zenit, napredovanje Chelseaja

Nogometaši Zenita so z golom Axla Witsla z 1:0 premagali Basel, a v četrtfinale napredovali so napredovali Švicarji s skupnim rezultatom 2:1. Zenit je celotni drugi polčas igral z igralcem več - v sodnikovem podaljšku prvega je bil izključen Marcelo Diaz - in imel v 86. minuti na voljo tudi najstrožjo kazen, ki pa jo je zapravil Roman Širokov, s čimer je zapečatil usodo svojega kluba.

Drugi četrtfinalisti so postali igralci Rubina iz Kazana, ki so na povratni tekmi z 2:0 premagali Levante. Domači so zmagovalca odločili šele po dveh podaljških, saj se je redni del končal z neodločenim izidom 0:0 (tako kot prva tekma, op. p.). Nato sta pri Rubinu zadela Jose Rondon in Vladimir Dyadyun ter odločila dvoboj.

Med najboljšimi osmimi klubi je tudi aktualni evropski prvak Chelsea, ki je na domačem Stamford Bridegu s 3:1 porazil Steauo in napredoval s skupnim izidom 3:2. Pri domačih so zadeli Juan Mata, John Terry in Fernando Torres, ki je v zaključku zapravil enajstmetrovko, pri gostih pa je bil strelec Vlad Chiricheş.

Preostali udeleženci četrtfinala so Fenerbahče, Benfica, Newcastle in Lazio.

Povratne tekme osmine finala

Rubin Kazan - Levante 2:0 (0:0) /0:0/

(Rondon 100., Dyadyun 112.)

Zenit St. Peterburg - Basel 1:0 (1:0) /0:2/

(Witsel 30.)

Inter - Tottenham 4:1 (1:0) /0:3/

(Cassano 20., Palacio 52., Gallas 75./ag, Alvarez 110.; Adebayor 96.)

Chelsea - Steaua Bukarešta 3:1 (1:1) /0:1/

(Mata 34., Terry 58., Torres 71.; Chiricheş 46.)

Lazio - Stuttgart 3:1 (2:0) /2:0/

(Kozak 6., 8., Kozak 87.; Hajnal 62.)

Fenerbahče - Viktoria Plzen 1:1 (1:0) /1:0/

(Salih Uçan 44.; Darida 60.)

Bordeaux - Benfica 2:3 (0:1) /0:1/

(Diabaite 74., Jardel 91./ag; Jardel 30., Cardozo 75., 92.)

Newcastle - Anži Mahačkala 1:0 (0:0) /0:0/

(Cisse 94.)

 

(v poševnih oklepajih rezultati prvih tekem, v oddebeljenem tisku četrtfinalisti)