Evropska liga: Olimpija in Mura v drugem kolu, slovo Celjanov

V drugo kolo predkola kvalifikacij EL sta se po zmagah na povratnih tekmah prebila Olimpija in Mura 05, poslovilo se je Celje.

Objavljeno
12. julij 2012 16.39
Posodobljeno
12. julij 2012 17.59
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Med tremi slovenskimi moštvi, ki so se borilo za igranje v evropski ligi, sta prvo oviro uspešno preskočila le Olimpija Ljubljana in Mura 05, medtem ko je Celje že zaključilo svojo evropsko pot.

Nogometaši Olimpije so bili v prvem kolu za razred boljši nasprotnik od ekipe Jeunesse Esch iz Luksemburga, saj so visoko dobili tudi povratno gostujočo tekmo, kjer so slavili zmago s kar 3:0. Razpoloženi so bili tudi Muraši, ki so v Murski Soboti proti Bakuju prav tako prišli do zmage (2:0), v naslednjem kolu jih čaka CSKA iz Sofije.

Celjani pa so žal še drugič klonili proti moldavski Dacii, ki je bila vnovič boljša z 1:0. V 32. minuti obračuna je namreč žoga v roko zadela Matica Žitka, glavni sodnik pa je pokazal na enajstmetrovko. Najstrožjo kazen je uspešno izvedel Maxim Mihaliov. V 77. minuti je drugi rumeni karton prejel Ersan Sali in bil prisiljen zapustiti zelenico, a tudi to ni pomagalo Celjanom, da bi uprizorili preobrat in tako končujejo z nastopi v predkolu kvalifikacij.

Celje: Kotnik, Krajcer, Centrih, Žitko, Vrhovec, Romih, Močić, Kolsi, Gobec, Bajde, Bezjak.

Dacia: Gaiduchevici, Popovici, Mamah, dos Santos, Dimovski, Guira, Josan, Mihajlov, Cojocari, Krkotić, Sow.

Olimpijo v drugem kolu proti norveškemu Tromsojeu

Ljubljančani so v Luksemburgu prikazali izjemno predstavo ter se povsem zasluženo prebili v nadaljavanje kvalifikacij. Prvi so sicer zapretili gostitelji, a se je v četrti minuti izkazal Aleksander Šeliga, ki je nadomestil poškodovanega Elvisa Džafića. Prvi gol na tekmi je v 25. minuti zabil Adnan Bešić, ki je po strelu Daliborja Radujka prišel do odbite žoge in jo pospravil v gol.

Za novo slavje v taboru zeleno-belih je v 38. minuti poskrbel Sreten Sretenović. Iz kota je podal Anej Lovrečič, visoki kapetan pa je odtekel na prvo vratnico in zadel za vodstvo Olimpije z 2:0. V 66. minuti je dokončnega zmagovalca po podaji Bobana Jovića odločil rezervist Nik Omladič. V drugem kolu se bo Olimpija merila z norveškim Tromsojem.

Jeunesse Esch: Oberweis, Moreira, Hoffmann, Portier, Miceli, Agović, Benajiba, Collette, Ibrahimović, Ramdedović, Ndongala.

Olimpija: Šeliga, Jović, Zarifović, Sretenović, Salkić, Radujko, Trifković, Lovrečič, Bešić, Valenčič, Vicente.

Fajić še enkrat več med strelci

Mura je že na prvi tekmi v Azerbajdžanu iztržila ugoden izid, saj se je dvoboj končal brez golov. Na domači zelenici pa so v športnem parku Lendava pred približno 2000 navijači svojo nalogo opravili z odliko. Gostje so bili sicer bolj nevarni, imeli več priložnosti, a jim ni uspelo zatresti mreže. Najprej je lepo priložnost v uvodu zapravil Juninho, nato pa je v 19. minuti Edemir Rodriguez z glavo meril le malček nenatančno.

Gostitelji so odgovorili sedem minut kasneje, ko je Jelić z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, najbolj spreten pa je bil Mate Eterović, ki je zadel v spodnji vratarjev desni kot (1:0). Gostje so nato vnovič prevzeli pobudo in spet imeli kar nekaj priložnost, a gola niso zabili. Osem minut pred koncem pa je rezervist Nusmir Fajić po podaji s kota dobil skok in z glavo zadel za končnih 2:0.

Mura: Draković, Cipot, Kramar, Janža, Sreš, Horvat, Kouter, Maruško, Bohar, Jelić, Eterović.

Baku: A. Mamadov, Rodriguez, Ivanovs, Kargbo, Pophadze, Česnauskis, Juninho, E. Mamadov, Kovačević, Hajijev, Parks.

Evropska liga, 1. predkrog (povratne tekme):

Jeunesse Esch - Olimpija Ljubljana 0:3 (0:2) /0:3/

(Bešić 25., Sretenović 38., Omladič 66.)

Mura 05 - Baku 2:0 (0:0) /0:0/

(Eterovič 26., Fajić 83.)

Celje - Dacia Kišinjov 0:1 (0:1) /0:1/

(Mihaliov 32.)

(v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)