Handanović popeljal Maribor do zadnje ovire, slovo Domžal v Londonu

V 4. kolo kvalifikacij za evropsko ligo je po zmagi z 1:0 nad Aberdeenom napredoval Maribor. West Ham s 3:0 premagal Domžale.

Objavljeno
04. avgust 2016 19.28
Posodobljeno
04. avgust 2016 19.28
FBL-EUR-C3-WEST HAM-DOMZALE
Š. Ro.
Š. Ro.

Maribor - Po tragičnih dneh v mariborskem taboru, po prometni nesreči in smrti dveh mladih nogometašev, je Ljudskem vrtu zasijal tolažilni žarek upanja. Na povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za uvrstitev v evropsko ligo so vijolični v dramatičnem razpletu z 1:0 premagali škotski Aberdeen in napredovali do zadnje ovire za preboj. Tekmeca v odločilnem dvoboju bo prinesel petkov žreb v Nyonu.

To je vsekakor dober obliž na zadnje rane, zmago so Mariborčani posvetili preminulima Damjanu Marjanoviću in Zoranu Baljaku. Zadnji dogodki so namreč močno pretresli ekipo, njunemu spominu so se poklonili tudi ob začetku tekme, obe moštvi sta nosili žalne trakove.

Prav tako so se preminulima poklonili Domžalčani, ki so povratno tekmo igrali v Londonu. Potem ko so tako prijetno presenetili na prvi tekmi z zmago in premagali West Ham z 2:1, je angleški prvoligaš ob premierni tekmi na novem štadionu tokrat dokazal svojo premoč in zmagal s 3:0. Varovanci Luke Elsnerja so tako končali pot v evropskih tekmovanjih, vseeno pa niso imeli razloga za razočaranje.

Handanović ubranil 11-metrovko

Štajerci so se zaradi tragičnih dogodkov pred tekmo zavili v molk in niso predstavili pričakovanj, a jasno je bilo, da bodo skušali storiti vse, da pridejo do napredovanja v 4. kolo. Prva tekma se je končala z izidom 1:1, Mariborčanom pa je ta ponujal veliko priložnosti. Mariborčani so odločno krenili, toda uvodne minute večjih priložnosti niso prinesle. V 11. minuti je po kombinaciji Milivoja Novakovića in Damjana Boharja proti golu streljal Dare Vršič, a premalo nevarno, Joe Lewis je brez težav ujel žogo. Nekaj minut za tem je zagrozil Aberdeen, Wesley Burns je prodrl v kazenski prostor in svoje dlani je ogrel Jasmin Handanović, ki je imel v nadaljevanju ključno vlogo pri vijoličastih.

V 23. minuti je namreč po napaki Marka Šulerja v obrambi Škotov podrl Adama Rooneyja in si prislužil rumeni karton, sodnik Nikola Popov pa je pokazal na belo točko. Mariborski vratar je imel priložnost popraviti napako in to je tudi storil - ubranil je sicer slab Rooneyjev strel. Tudi do konca prvega polčasa je imel Handanović ogromno zaslug, da je Maribor ostal v igri. Škoti so bili podjetnejši, Graeme Shinnie je imel v 43. minuti lepo priložnost za vodstvo, a ga je ustavil Handanović, ki je očitno znova ujel odlično formo.

Škoti pokopali sami sebe

V drugem polčasu so bolj pritisnili tudi domači, priložnosti sta imela Vršič v 50. minuti in Novaković dve minuti pozneje. Nov pomemben trenutek tekme se je zgodil v 61. minuti, ko so Škoti ostali z igralcem manj na igrišču. Jayden Stockley je v igro vstopil šele v 51. minuti, v desetih minutah pa naredil dva groba prekrška za rumeni karton. V skoku je udaril s komolcem v obraz Šulerja in moral predčasno v slačilnico.

A se deseterica Aberdeena ni ustavila in še vedno pritiskala. Šli so na vse ali nič in v 66. minuti zaigrali še z enim napadalcem. Nevaren je bil Andrew Considine, ko je z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, z izbijanjem je reševal Bohar. V 73. minuti je z razdalje poskusil Vršič, a ni bil uspešen, minuto kasneje je s 35 metrov streljal še Pihler, a meril čez vrata. Mariborčani so ob terenski premoči znali držati žogo v nogah, izid brez zadetka jih je že vodil naprej. Znova so bili nevarni v 79. minuti, ko je žogo na šestih metrih na nogo prejel Tavares in meril za las mimo leve vratnice. V 85. minuti je Rooney lepo preigral mariborsko obrambo, a je bil njegov strel na gol prešibak za razpoloženega mariborskega čuvaja mreže. Bajde je v 88. minuti z neposredne bližine slabo streljal.

Gostje so v zadnjih izdihljajih tekme poskušali na vse možne načine, a so domači znali zadržati pritisk. V sodnikovem dodatku, ta je trajal kar pet minut, pa Škoti niso imeli sreče. Shinnie je podal nazaj svojemu vratarju, ki je žogo pri poskusu izbijanja zgreši, odskočila je za njegov hrbet in mariborčani so se dokončno lahko veselili zmage in napredovanja.

Domžale na olimpijskem štadionu

Nestrpno so povratno tekmo pričakovali tudi Domžalčani, ki so pred tednom dni presenetili v Stožicah in premagali sloviti West Ham z 2:1. Vedeli so, da gostovanje v Londonu nikakor ne bo enostavno, so pa dobili izjemno čast, da odigrajo prvo tekmo na novem olimpijskem štadionu.

Odločeni, da pokažejo, da niso le kratkoročno presenečenje, so krenili v tekmo, a Londončani so hitro udarili pri lovu na zaostanek. Pritisk so domači kronali v osmi minuti, ko je nekaj nezbranosti v domžalski obrambi po podaji Sama Byrama z leve strani izkoristil Cheikhou Kouyate. Pet minut pozneje je do strela prišel še Enner Valenica, a Axel Maraval je ubranil. Domžalčani so nato sicer nekako vzpostavili ravnotežje, vendar si resne priložnosti za zaključni strel niso pripravili. West Ham je to kaznoval. Z desne strani je podal Michail Antonio, Andy Carroll je dobil skok in spustil žogo do Kouyateja, ta pa je izkoristil novo nezbranost domžalske obrambe in zadel za 2:0.

V 31. minuti so Doomžalčani le poskusili s trelom, Lucas Horvat je meril mimo gola. Dve minuti pozneje je z lobom poizkusil Antonio Mance, Darren Randolph je bil zbran. V 38. minuti je bilo spet zelo vroče pred golom Maravala. Antonio in Kouyate sta drvela proti njegovem golu, prvi je podal klubskemu kolegu, v zadnjem trenutku pa je pred Kouyatejem odbil eden ob domžalskih branilcev. Domači so nato iz kota prišli do nove priložnosti. Skok je dobil Kouyate, Maraval je ubranil, nato pa se je žoga odbijala od noge do noge, prišla do Valencie, ki pa je žogo zelo slabo zadel.

V drugem polčasu so Elsnerjevi varovanci krenili na vse ali nič, vendar sta strela Marka Alvirja in Matica Črnica končala v rokah Randolpha. Najlepšo priložnost za znižanje izida je v 69. minuti zapravil Črnic, ki si je lepo pripravil prostor za strel in tudi dobro udaril po žogi, vendar se je izkazal Randolph. Gosti so še naprej poizkušali popraviti vtis in priti do gola, ki bi jim prinesel vsaj podaljšek, vendar so bili Randolph ali pa njegovi kolegi vselej na pravem mestu.

Tudi domači so še naprej prihajali do strelov, tretjič pa so žogo v gol pospravili v 81. minuti, ko je podajo Marka Nobla izkoristil Sofiane Feghouli in premagal ne najbolj zanesljivega Maravala. Tako je West Ham tudi dokončno potrdil zmago in napredovanje v naslednje kolo.

 

EVROPSKA LIGA, KVALIFIKACIJE, povratni tekmi 3. kola:

Maribor : Aberdeen 1:0 (0:0) /1:1

Ljudski vrt, gledalcev 10.000, sodniki: Popov, Dobrijanov, Todorov (vsi Bolgarija).

Strelci: 1:0 Shinnie (90+3, avtogol).

Maribor: Handanović, Janža, Šuler, Vrhovec, Pihler (od 77. Kabha), Tavares, Novaković, Vršič (od 89. Sallalich), Defendi, Bohar (od 73. Bajde), Šme.

Aberdeen: Lewis, Logan, Shinnie, Considine, Taylor, Reynolds, McLean (od 66. Storey), Burns (od 51. Stockley), Rooney, McGinn (od 84. Wright), Jack.

Rumeni kartoni: Handanović, Janža, Novaković, Kabha; Shinnie, Stockley, Wright.

Rdeč karton: Stockley (61.).

 

West Ham : Domžale 3:0 (2:0) /1:2

Olimpijski stadion v Londonu, gledalcev 54.000, sodniki: Fautrel, Gringore in Pacelli (vsi Francija).

Strelci: 1:0 Kouyate (8.), 2:0 Kouyate (25.), 3:0 Feghouli (81.).

West Ham: Randolph, Reid, Nordtveit, Feghouli (od 87. Quina), Kouyate (od 79. Obiang), Carroll (od 90. Fletcher), E. Valencia, Noble, Byram, Antonio, Oxford.

Domžale: Maraval, Brachi, Horić, Črnic, Horvat (od 62. Husmani), Dobrovoljc, Balkovec, Majer (od 77. Juninho), Alvir, Morel, Mance (od 68. Bratanovič).

Rumeni kartoni: Antonio, Feghouli, Valencia; Črnic, Balkovec, Horić.

Rdeč karton: /.