Evropska liga: Lovren v sodniškem podaljšku šokiral Borussio

Liverpool je na drugi tekmi četrtfinala s 4:3 premagal Borussio in napredoval, junak je bil Dejan Lovren.

Objavljeno
14. april 2016 21.46
Posodobljeno
14. april 2016 23.28
FBL-EUR-C3-SHAKHTAR-BRAGA
M. Ž.
M. Ž.

Liverpool - Nogometaši Liverpoola si na dramatični tekmi na Anfieldu priigrali mesto v polfinalu evropske lige, potem ko so z golom Dejana Lovrena v sodniškem podaljšku premagali Borussio Dortmund s 4:3.

Tekma se je začela povsem drugače, saj so Nemci po desetih minutah z goloma Pierre-Emerica Aubameyanga in Henrika Mhitarjana vodili z 2:0, po 57. minutah pa s 3:1, a je sledil preobrat.

Liverpoolčani, ki jih vodi nekdanji trener Borussie Jürgen Klopp, so do konca tekme zadeli trikrat. V 66. minuti je na 2:3 znižal Philippe Coutinho, v 78. minuti je rezultat poravnal Mamadou Sakho, za izbruh domačih gledalcev pa je v 91. minuti z glavo poskrbel hrvaški branilec Dejan Lovren. Gostitelji so po njegovi zaslugi napredovali s skupnim izidom 5:4.

V polfinale so se prebili še Šahtar, Villarreal in Sevilla. Šahtar je s 4:0 premagal Brago in napredoval z izidom 6:1, Villarreal je bil s skupnim izidom 6:3 boljši od Sparte, Sevilla pa je po streljanju enajstmetrovk izločila Athletic.

Žreb polfinalnih parov bo jutri v Nyonu.

POTEK TEKME LIVERPOOL : BORUSSIA D.

Prvi polčas

Liverpoolčani so na domači tekmi že v peti minuti doživeli prvi šok. Gostje so izvedli hiter protinapad in žogo z desne strani poslali v kazenski prostor, tam je najprej sprožil Pierre-Emerick Aubameyang, vendar je njegov strel ustavil Simon Mignolet, odbito žogo pa je v gol zabil Henrik Mhiatrjan.

Odlični Dortmundčani so v deveti minuti zadeli še drugič. Tokrat je akcijo začel Marco Reus in z globinsko podajo zaposlil Aubameyanga, ta pa je po desni strani stekel proti golu in neubranljivo udaril v zgornji kot. Za gabonskega napadalca je bil to osmi gol v tej sezoni evropske lige.

Domačini so se v nadaljevanju otresli pritiska nemškega moštva in stopnjevali napade. V 17. minuti je imel priložnost Divock Origi, a je njegov strel blokiral Sokratis Papastathopoulos, po minuti nadaljevanja je Alberto Moreno grdo zgrešil s sedmih metrov, v 25. minuti pa je znova poskusil Origi, ki pa je po predložku Jamesa Milnerja žogo poslal mimo leve vratnice.

Tekma se je v visokem ritmu nadaljevala vse do konca polčasa, a je ostalo pri vodstvu Borussie z 2:0. Razmerje strelov je bilo 10:9 za goste (v okvir 5:0).

Drugi polčas

Domačini so na začetku drugega polčasa hitro znižali izid. To se je zgodil v 48. minut, ko je po globinski podaji Emreja Cana zadel Divock Origi.

Borussia je imela v skupnem seštevku še vedno vse stvari trdno v svojih rokah, svoj položaj pa je še izdatneje okrepila v 57. minuti. Branilec Mats Hummels je z natančno podajo v ogenj poslal Marca Reusa, ta pa je po levi strani stekel proti golu in s strelom v daljši kot premagal Simona Mignoleta.

Gledalci, ki so uživali v dobri nogometni predstavi, so že v 66. minuti videli peti gol na tekmi. Philippe Coutinho si je z Milnerjem izmenjal dvojno podajo in s 17 metrov natančno meril v desni spodnji kot.

S tem pa še ni bilo konec goliade. Za novo veselje domačih navijačev je v 78. minuti poskrbel Mamadou Sakho, ki je zadel z glavo in izid v skupnem seštevku izenačil na 3:3. Angleži so za napredovanje potrebovali le še gol. In ga tudi dočakali.

Tekla je 91. minuta, ko je James Milner prodrl po desni strani in podal na oddaljeno vratnico, tam pa je najvišje skočil Dejan Lovren in zadel z glavo. Liverpoolčani so zmagali s 4:3 in napredovali v polfinale.

Evropska liga, četrtfinale

Liverpool - Borussia Dortmund 4:3 (0:2) /1:1/

(Origi 48., Coutinho 66., Sakho 78., Lovren 91.; Mhitarjan 5., Aubameyang 9., Reus 57.)

Šahtar Doneck - Braga 4:0 (2:0) /2:1/

(Srna 25./11-m, Ferreira 43./ag, 75./ag, Kovalenko 50.)

Sparta Praga - Villarreal 2:4 (0:3) /1:2/

(Dočkal 65., Krejči 71.; Bakambu 5., 49., Castillejo 43., Bruno Soriano 45+1)

Sevilla - Athletic Bilbao 1:2 (0:0) *po enajstmetrovkah /2:1/

(Gameiro 59.; Aduriz 57., Garcia 80.)

 

V odebeljenem tisku so ekipe, ki so napredovale