Evropska liga: prvi dvoboj Maribora in Seville brez zmagovalca

Nogometaši Maribora in Seville so se na prvi tekmi 1/16 finala razšli z neodločenim izidom 2:2.

Objavljeno
20. februar 2014 14.29
Posodobljeno
20. februar 2014 19.05
NOGOMET
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Štadion Ljudski vrt je gostil prvi dvoboj 1/16 finala evropske lige med Mariborom in Sevillo, ki se je končal z neodločenim izidom 2:2.

Mariborčani so dosegli prvi gol na tekmi, potem ko je kapetan Marcos Tavares v 33. minuti izkoristil lepo podajo Martina Milca. Nogometaši Seville so izenačili v drugi minuti drugega polčasa prek Kevina Gameira, nato pa so v 72. minuti z golom Federica Fazia izid obrnili v svojo korist.

Končni izid tekme je v 81. minuti postavil domači debitant Dare Vršič, ki je z razdalje natančno sprožil z levico, gostitelji pa so bili ob koncu deležni tudi sreče, saj je Piotr Trochowski v 88. minuti zadel vratnico.

Povratna tekma bo 27. februarja v Sevilli.

Začetni pritisk Seville

Uvodnih deset minut je bilo v znamenju terenske premoči španskega moštva, ki je izvedlo tri nevarnejše protinapade, vendar so se Mariborčani uspešno ubranili.

Gostitelji so si prvo večjo priložnost priigrali v dvanajsti minuti, ko je Jean-Philippe Mendy prodrl po desni strani in sprožil proti vratom Seville, vendar je zadel le stransko mrežo.

V osemnajsti minuti je Aleksander Rajčević po zračnem dvoboju z Danielom Carricojem trčil v svojega vratarja Jasmina Handanovića, ki je za kratek čas obležal na tleh, vendar je lahko nadaljeval z dvobojem. Tri minute kasneje so Mariborčani sprožili prvi strel v okvir španskega gola. Vezist Dejan Mezga je sprožil z roba kazenskega prostora, vendar je bil njegov strel prešibak, tako da ga je vratar Javier Varas ustavil brez večjih težav.

Tavares zadel po lepem protinapadu

Mariborčani so iz minute v minuto stopnjevali ritem in v 33. minuti tudi povedli. Branilec Martin Milec je sprejel globinsko podajo Dejana Mezga in s hitrim tekom prodrl v kazenski prostor, podal nazaj do kapetana Marcosa Tavaresa, ki je s strelom v desni kot premagal vratarja Varasa. Slovenski prvaki so po doseženem golu prevzeli nadzor nad igro in nizali napad za napadom. Enega izmed teh je v 40. minuti zaključil Mitja Viler, vendar je njegov poskus zletel po sredini gola Seville in končal v naročju Varasa.

Pri Sevilli so v isti minuti morali opraviti prvo menjavo, saj se je poškodoval Denis Čerišev, ki ga je zamenjal Marko Marin.

Španci so v svojem zadnjem napadu v prvem polčasu resno ogrozili mariborski gol, ko se je Kevin Gameiro sam znašel pred Jasminom Handanovićem, vendar se je odločil za strel s peto, ki ga je mariborski čuvaj mreže uspel ustaviti.

Prvi polčas se je tako končal z vodstvom Maribora (1:0), ki je sprožil več strelov (razmerje 5:2, v okvir 3:1).

Gameiro izenačil po dveh minutah nadaljevanja

Gostujoči nogometaši so po povratku na igrišče silovito napadli proti mariborskemu golu. Kevin Gameiro je že po manj kot minuti prejel podajo Marka Marina, vendar je iz neposredne bližine nastreljal Handanovića.

Francoz Gameiro se je za svojo napako oddolžil v 47. minuti, ko je izkoristil podajo Ivana Rakitića z desne strani, prehitel Aleksandra Rajčevića in zadel za izenačenje.

Mariborčani so se dobro odzvali na prejeti gol in so začeli nizati priložnosti za novo vodstvo. Najlepšo je v 61. minuti zapravil Damjan Bohar, ki je z leve strani sprožil diagonalen strel, žoga pa je le za nekaj centimetrov zletela mimo leve vratnice.

Varovancem Anteja Šimundža se je zapravljena priložnost maščevala v 72. minuti. Sevilla je imela na voljo udarec iz kota, ki ga je izvedel Ivan Rakitić, njegov predložek pa je z glavo v mrežo preusmeril Federico Fazio.

Vršič »as iz rokava«

Pri Mariboru so se na gol odzvali z menjavo in namesto Jeana-Philippeja Mendyja v igro poslali novinca Dareta Vršiča. Štajersko moštvo je bilo tudi s svežim igralcem v podrejenem položaju in se je soočalo s številnimi napadi nasprotnega moštva. Najprej je med 74. in 78. minuto dvakrat zapretil Ivan Rakitić, nato pa je v 80. minuti neuspešno poskusil še Marko Marin.

Nato je na sceno stopil rezervist Dare Vršič, ki se je z razdalje odločil za strel s svojo levico in uspešno zadel v levi spodnji kot nasprotnikovega gola.

Gostje so v zaključku tekme še enkrat nevarno zapretili, in sicer v 88. minuti, ko je rezervist Piotr Trochowski sprožil z roba kazenskega prostora in že premagal nemočnega Handanovića, vendar mu je veselje preprečila desna vratnica. Tekma se je končala z neodločenim izidom 2:2.

 

Evropska liga, prva tekma 1/16 finala

Maribor - Sevilla 2:2 (1:0)

(Tavares 33., Vršič 81.; Gameiro 47., Fazio 72.)