Mariborčani po neuspehu v Atenah ob šestnajstino finala

Nogometaši Maribora so v petem kolu evropske lige izgubili proti Panathinakosu (0:1).

Objavljeno
22. november 2012 16.39
Posodobljeno
22. november 2012 17.00
FBL-EUR-C3-PANATHINAIKOS-MARIBOR
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Atene - Aktualni slovenski prvaki, nogometaši Maribora, so v petem kolu evropske lige gostovali pri Panathinaikosu in vknjižili tesen poraz (0:1), s katerim so izgubili vse možnosti za uvrstitev v šestnajstino finala.

Gostje so po izenačenem začetku v 46. minuti ostali brez Aleša Mejača, ki je prejel drugi rumeni karton, nato pa sta sledili kar dve enajstmetrovki za Grke. Ti so prvo zapravili v 55. minuti, le dvanajst minut kasneje pa je glavni sodnik Laurent Duhamel prestrogo dosodil drugo, ko je Vitolo padel po stiku z Alešem Mertljem. Prav Vitolo je tudi v drugo streljal z enajstih metrov in dosegel edini gol na tekmi.

Na drugem dvoboju skupine J sta se Lazio in Tottenham razšla z neodločenim izidom 0:0, s čimer so Italijani ohranili prvo mesto, Angleži ostajajo na drugem. Šesto in hkrati zadnje kolo bo na sporedu šestega decembra, ko bodo Mariborčani gostili Lazio, Tottenham pa Panathinaikos.

Miren začetek

Uvodnih pet minut tekme je minilo brez prave priložnosti na eni ali drugi strani. Minuto kasneje so Grki napadli prek Charisa Mavriasa, vendar je bila njegova podaja z desne strani premalo natančna, tako da jo je gostujoči vratar Jasmin Handanović ujel brez večjih težav.

Domači so znova zapretili v enajsti minuti, ko je z razdalje streljal Ibrahim Sissoko - to je prvi zabeleženi strel na tekmi -, a je žoga zletela mimo mariborskega gola. Novo priložnost so imeli šest minut kasneje, ko je po kotu z glavo streljal Toche, a je meril previsoko, tako da je ostalo pri začetnem rezultatu.

Po številnih napadih Panathinaikosa so nato Mariborčani v 29. minuti prvič streljali proti nasprotnikovim vratom, potem ko je Robert Berić ukradel žogo in se odločil za strel, a bil Orestis Karnezis na pravem mestu. Tri minute kasneje so domači zahtevali najstrožjo kazen, ko naj bi Arghus v svojem kazenskem prostoru nepravilno oviral Tocheja, a je glavni sodnik Laurent Duhamel le odmahnil z roko.

Handanović popravil napako Ibraimija

Trener Panathinaikosa Juan Ramon Rocha je moral že v prvem polčasu, natančneje v 35. minuti prvič menjati, saj se je v enem izmed protinapadov poškodoval Quincy Owusu-Abeyie. Namesto njega je v igro vstopil Bruno Fornaroli. Domačini so imeli nato v 43. minuti najlepšo priložnost prvega polčasa. Agim Ibraimi s sredine igršča nespametno podal proti svojim branilcem, žogo je prestregel Toche in sam stekel proti mariborskim vratom, a je Handanović z odličnim posredovanjem svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Izključitev Mejača

Mariborčani so v 46. minuti ostalo le z deseterico na igrišču. Aleš Mejač, ki je štiri minute pred tem za prekršek nad Vyntro prejel rumeni karton, je za igro z roko prejel še drugega, tako da je moral predčasno zaključiti dvoboj. Sledil je prosti strel Tocheja, ki pa ga je Handanović ubranil, moštvi pa sta polčas sklenili z izidom 0:0. V prvih 45 minutah so imeli Grki več od igre in vknjižili več strelov (5:1), goste pa je čakala težka naloga, saj so se morali v drugem polčasu nasprotnikom zoperstaviti le z deseterico.

Vitolo zapravil najstrožjo kazen

Trener Maribora Darko Milanič se je ob odmoru, da v slačilnici pusti vezista Gorana Cvijanovića, ki ga je zamenjal branilec Nejc Potokar. Ta se je s soigralci v prvih minutah dobro boril s številčnejšimi domačini, ki so imeli v 55. minuti na voljo enajstmetrovko. To je zakrivil branilec Arghus, ki je po podaji Giourkasa Seitaridisa igral z roko, za kar si je prislužil tudi rumeni karton. Vitolo je prevzel odgovornost za izvedbo najstrožje kazni, že premagal Jasmina Handanovića, a se je žoga odbila od desne vratnice.

Grki izkoristili drugo enajstmetrovko

Domači so tudi po zgrešeni najstrožji kazni ogrožali gol Maribora in najprej neuspešno poskusili prek Tocheja in Spiropoulosa, nato so nevarno zapretili tudi v 63. minuti. Najprej je z glavo streljal rezevist Fornaroli, čigar strel je Handanović ubranil, v nadaljevanju akcije pa je žoga zadela Tocheja, ki je bil v prepovedanem položaju, tako da so žogo dobili Mariborčani.

Gledalci na stadionu Spiros Louis so na prvi gol morali čakati do 67. minute. Takrat je Aleš Mertelj v svojem kazenskem prostoru ustavil Vitola, glavni sodnik pa je prestrogo pokazal na belo točko. Znova je bil izvajalec Vitolo, ki pa je v drugo zadel za 1:0.

Gostujoči trener Milanič se je po prejetem golu odločil za novo menjavo, namesto Martina Mileca je vstopil Mitja Viler, nato je v 77. minuti priložnost dobil še Timotej Dodlek, ki je je na igrišču zamenjal Marcosa Tavaresa. Mariborčani so si do konca dvoboja priigrali nekaj priložnosti za izenačenje, najlepšo je v 93. minuti zapravil Robert Berić. Tekma se je končala z izidom 1:0 za Grke, kar pomeni, da se Maribor ne more uvrstiti v šestnajstino finala evropske lige.

Rezultata 5. kola skupine J

Panathinaikos - Maribor 1:0 (0:0)

(Vitolo 67./p)

Lazio - Tottenham 0:0 (0:0)

 

Lestvica

1. Lazio         5 2 3 0 (+4) 9 točk

2. Tottenham     5 1 4 0 (+2) 7

3. Panathinaikos 5 1 2 2 (-5) 5

4. Maribor       5 1 1 3 (-1) 4