Evropska liga: Veliki zmagi Gorice in Domžal, Olimpija spet razočarala 

Gorica in Domžale sta prvi del naloge v evropskih kvalifikacijah opravila z odliko, Ljubljančani pa so izgubili na Finskem. 

Objavljeno
29. junij 2017 15.37
Posodobljeno
29. junij 2017 15.37
Miran Srebrnič trener NK Nova Gorica, na tekmi 1.SNL. Nova Gorica, Slovenija 28.septembra 2016. [nogomet,1.SNL,Srebrnič Miran,FC Luka Koper,NK Nova Gorica]
N. Gr.
N. Gr.

Celje - Evropski četrtek se je za tri slovenske klube končal z mešanim uspehom. Olimpija je razočarala s porazom na Finskem, Gorica je navdušila z gostujočo zmago v Armeniji, na Areni Petrol pa so Domžale v zaključku strle odpor estonske Flore.

Olimpija si spet koplje evropsko jamo

Nogometaši Olimpije so začeli tekmo prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti finski Vaasi. Gostovanje na severu ne bo majhen zalogaj, saj je Vaasa že sredi nove sezone in posledično v pravem tekmovalnem ritmu, Olimpija pa tekmo kljub temu začenja kot favorit.

Domačini so na krilih bučne podpore gledalcev povedli v 12. minuti, ko je po protinapadu Vaaso v vodstvo povedel Jonas Vahtera. Olimpija je bila v drugem delu prvega polčasa bolj aktivna, a zadetka za izenačenje ni uspela doseči.  

V drugem polčasu so zmaji jalovo napadali, a nerazpoloženi napadalci poti do mreže niso našli. Kaj dosti niso zalegle niti menjave in Igor Bišćan se tekmovalnega debija na klopi Olimpije ne bo prav rad spreminjal. Za nameček zmaji na Finskem niso dosegli zadetka, zato bodo morali biti v Stožicah zelo pazljivi, da ga ne prejmejo, ob tem pa bodo morali zabiti najmanj dva. To zagotovo ni bil začetek sezone, kakršnega so si Milan Mandarić in navijači Olimpije želeli.  

Domžale v zaključku strle Estonce

Nogometaši Domžal so začeli dvoboj z estonsko Floro, ki ga zaradi prenove objekta v Domžalah igrajo v Celju. Domžalčani so veliki favoriti, a bo proti uigrani estonski zasedbi tudi njim vse prej kot lahko. Po slabi polovici državnega prvenstva Flora namreč vodi v Estoniji. 

Začetek tekme je bil previden, saj so Domžalčani želeli predvsem preprečiti, da bi gostje dosegli zadetek, ki bi jim na povratni tekmi zelo pomagal. Po uvodnem otipavanju se je tekma razživela po slabe pol ure igre, ko so Domžale trikrat nevarno zapretile. Najbližje je bil Jan Repas, ki je imel v kazenskem prostoru dovolj prostora in časa, a je zadel le vratnico estonskih vrat in ostalo je pri izidu 0:0. 

V drugem delu so Domžalčani dolgo pletli mrežo okrog vrat estonske ekipe in v 77. minuti se je njihov pritisk vendarle obrestoval. Jan Repas se je znašel na desni strani kazenskega prostora in po tleh lepo meril v daljši vratarjev kot, kar je bilo dovolj za zelo pomemben zadetek Domžal, ki bo naslednji četrtek na gostovanju v Estoniji pomenil ogromno. V zadnji minuti rednega dela je na Areni Petrol počilo še enkrat, po veliki napaki gostujočega vratarja je za končnih 2:0 zadel Žan Žužek. Domžale imajo pred povratnim srečanjem odlično izhodišče. 

Velika zmaga Gorice 

Nogometaši Gorice so tekme v novi sezoni evropske lige začeli z odliko. Na prvi tekmi prvega predkroga so gostovali v Armeniji, kjer je bila največja ovira nepoznavanje nasprotnika Širaka in visoka nadmorska višina. V armenski prvi ligi igra le šest moštev, zato je bila kvaliteta nasprotnika velika neznanka, česar se je zavedal tudi Miran Srebrnić.

Očitno so bile skrbi o podcenjevanju nasprotnika odveč, že v prvem polčasu je s pravim evrogolom z 18 metrov mrežo domačinom načel junak lanske sezone Rifet Kapić, v drugem delu pa je za visoko zmago v gosteh še enkrat zadel prav Kapić. Dva zadetka v gosteh sta velik kapital Gorice pred povratnim srečanjem, ki bo v Gorici na sporedu naslednji četrtek. 

Evropska liga

Širak - Gorica 0:2 (0:1) 

Kapić 15, 69. 

Širak: Ajvazov, Davojan, Kpodo, Mikaeljan, Darbinjan, Kaba, Udo, Ilić, Bičahčjan, Bakayoko, Nwabueze

Gorica: Sorčan, Gregorič, Boben, Kavčič, Celcer, Kolenc, Grudina, Žigon, Kapić, Osuji, Filipović

 

Vaasa - Olimpija 1:0 (1:0) 

Vahtera 12.

Vaasa: Meerits, Lahti, Engström, Viitikko, Voutilainen, Hakola, Lähde, Morrissey, Levänen, Vahtera, Lampi

Olimpija: Vidmar, Ilić, Mitrović, Zarifović, Štiglec, Brkić, Miškić, Tomić, Oduwa, Issah, Benko

 

Domžale - Flora Talin 2:0 (0:0) 

Repas 77.

Domžale: Milić, Širok, Blažič, Dobrovoljc, Balkovec, Husmani, Repas, Vetrih, Bizjak, Matjašič, Firer.