Evropska liga: poraza klubov iz Manchestra, Matavža in Sarme

Na prvih tekmah osmine finala nogometne evropske lige je Tim Matavž v Valencii doživel poraz z 2:4.

Objavljeno
08. marec 2012 19.55
Posodobljeno
08. marec 2012 22.22
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - V evropski nogometni ligi so bili nocoj na sporedu prvi dvoboji osmine finala. Manchester City je na prvi tekmi proti Sportingu v Lizboni izgubil z 0:1 in se bo za uvrstitev med najboljšo osmerico trudil na domači zelenici. Gostitelji so zadel v 51. minuti, ko je prosti strel izvajal Matias Fernandez. Dvakrat se je izkazal vratar Joe Hart, ki pa so ga nogometaši Sportinga v tretjem poskusu le premagali, s peto je zadel Xandao.

Spodletelo je tudi njegovemu mestnemu tekmecu Manchster Unitedu, ki je doma gostil Athletic Bilbao in izgubil z 2:3. Wayne Rooney je tekmečevo mrežo načel iz bližine v 22. minuti. Po golu so bili Španci nevarnejši in bili trikrat blizu zadetka, v 44. minuti pa zasluženo izenačili prek Fernanda Llorenteja, ki je zadel z glavo. Še slabše se je Unitedu godilo v drugem polčasu, saj je Oscar De Marcos z volejem v 67. minuti ekipo iz Bilbaa povedel v vodstvo. Athletic, ki je prikazal zelo dobro igro, je nov žebelj v Unitedovo krsto zabil v 90. minuti, ko je na 3:1 povišal Iker Munianin. Rooney je s svojim drugim zadetkom na tekmi v sodniškem dodatku z bele točke le poskrbel za malce boljše Unitedovo izhodišče pred povratnim obračunom.

Na pravo katastrofo je kazalo tudi na Mestalli, kjer je Valencia gostila PSV s Timom Matavžem, ki je tokrat igral do 67. minute. Valencia je že po 13 minutah vodila z 2:0 po zadetkih Roberta Soldada in Victorja Ruiza. Slovenski napadalec je imel v 30. minuti lepo priložnost, a iz bližine zgrešil cilj. V 42. minuti so Španci prišli do enajstmetrovke, ko je Kevin Strootman je podrl Jonasa.

Soldado je bil zelo zanesljiv z bele točke in povedel Valencio v vodstvo že s 3:0. V 56. minuti se je zdelo, da je Pablo Piatti zadel ne le za 4:0, temveč tudi za četrtfinale. Toda PSV je v končnici tekme zabil dva zadetka, ki mu še dajeta možnosti za napredovanje. V 83. minuti je Ola Toivonen izkoristil najstrožjo kazen, v 90. minuti pa je končni izid 4:2 postavil Georginio Wijnaldum.

Neuspešen je bil še en slovenski reprezentant Samir Handanović. Tekma med AZ Alkmaarjem in Udinesejem v prvem polčasu ni ponudila veliko priložnosti, tako da je bil tudi Samir Handanović v italijanskih vratih večinoma brez dela. Zato pa je Maarten Martens v 63. minuti le ugnal slovenskega vratarja in Alkmaarju priigral prednost. To bi le malce zatem lahko izničil Damiano Ferronetti, a je zgrešil cilj. Kazen je sledila v 84. minuti, ko je Erik Falkenburg potrdil zmago Alkmaarja.


Izidi
Twente Enschede - Schalke 04 1:0 (0:0)
Atletico Madrid - Bešiktaš Carigrad 3:1 (3:0)
Metalist Harkov - Olympiakos Pirej 0:1 (0:0)
Sporting Lizbona - Manchester City 1:0 (0:0)
Standard Liege - Hannover 96 2:2 (2:1)
AZ Alkmaar - Udinese 2:0 (0:0)
Valencia - PSV Eindhoven 4:2 (3:0)
Manchester United - Athletic Bilbao 2:3 (1:1)