Evropska liga: slavje Athletica v Nemčiji

Nogometaši Athletica so na gostovanju pri Schalkeju vknjižili visoko zmago (4:2) in pokvarili idealen večer domačih moštev.

Objavljeno
29. marec 2012 19.21
Posodobljeno
29. marec 2012 20.45
M.Ž., Delo.si
M.Ž., Delo.si

Gelsenkirchen - Španski Athletic Bilbao nadaljuje z odličnimi predstavami v evropski ligi. Baski so po zmagi nad Manchester Unitedom nocoj visoko slavili proti Schalkeju (2:4) in si priigrali odlično izhodišče pred povratno četrtfinalno tekmo.

Dvoboj nemškega in španskega moštva je zaznamovala izjemna izenačenost, saj so gostje do ključne prednosti prišli šele v zadnjih sedmih minutah. Najprej sta po dva zadetka prispevala Raul in Fernando Llorente (2:2), zmagovalca pa odločila gostujoča De Marcos ('83) in Muniain ('93).

Na preostalih tekmah so se zmage veselili domači, pri čemer so si Atletico, AZ in Sporting majhno prednost priborili z identičnim rezultatom (2:1).

Izenačen prvi polčas

Prvih 20 minut srečanja je minilo brez večjih priložnosti, še največjo je zapravil Huntelaar, nato pa so gledalci v razmaku dveh minut videli kar dva gola. Gostje so povedli po hudi napaki vratarja Hildebranda, ki žoge po strelu Markla Susaete ni zadržal, podarjeno darilo pa je v mrežo zabil Fernando Llorente.

Na srečo domačih je vodstvo Athletica trajalo manj kot dve minuti, saj je po vsega 31 sekundah igre po lepi podaji Uchide zadel Raul in vknjižil svoj 74. zadetek na evropskih tekmovanjih. Po izenačenju so so imeli več od igre nogometaši Schalkeja, vendar je tudi po strelih Raula in Papadopoulosa ostalo pri 1:1. Prvi polčas se je končal z razburjenjem domačih navijačev, ki so po padcu Raula v kazenskem prostoru zahtevali najstrožjo kazen, vendar je glavni sodnik Pedro Proença pokazal, naj se igra nadaljuje.

Poškodba Hildebranda, preobrat gostov

Drugi polčas se je začel z menjavo v domači vrsti, kjer je poškodovanega vratarja Tima Hildebranda nadomestil Mathias Schober. Nemcev omenjena poteza ni ustavila na poti do novega gola, pri čemer je bil v glavni vlogi znova izkušeni Raul. Španec je v 60. minuti s kakšnih 18 metrov sprožil močan udarec v vratarjev levi kot, ki ga Gorka Iraizoz kljub paradi ni uspel ubraniti.

Gostom je po zaostanku uspel popoln preobrat, za katerega sta bila zaslužna Fernando Llorente in Oscar De Marcos. Prvemu je uspelo izenačiti v 73. minuti, ko se je po podaji iz kota z glavo odlično znašel z glavo, drugi pa je goste popeljal v vodstvo v 83. minuti, ko je odbito žogo Mathiasa Schobra - znova je streljal Markel Susaeta - brez težav pretvoril v gol.

Igralci Schalkeja so bili v zaključku dvoboja dvakrat blizu izenačenja, a je strel Klaasa Jana Huntelaarja ustavila vratnica, poskus Raula iz neposredne bližine pa je Gorka Iraizoz ubranil z nogo. Neučinkovitost domačih je v 93. minuti kaznoval Muniain, ki je postavil končni izid tekme (2:4).

Rezultati četrtfinala (prve tekme):

Atletico Madrid - Hannover 96 2:1 (1:1)

('9 Falcao, '89 Salvio; '38 Diouf)

Schalke 04 - Athletic Bilbao 2:4 (1:1)

('22, '60 Raul; '20, '73 Llorente, '83 De Marcos, '93 Muniain)

AZ Alkmaar - Valencia 2:1 (1:0)

('46 Holman, '79 Martens; '53 Topal)

Sporting Lizbona - Metalist Harkov 2:1 (0:0)

('51 Izmailov, '64 Insua)