Evropska liga: Bale odločil zmagovalca v Londonu

Tottenham je v šestnajstini finala evropske lige z 2:1 premagal Lyon.

Objavljeno
14. februar 2013 15.01
Posodobljeno
14. februar 2013 16.45
Russia Soccer Europa League
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Londonski Tottenham si je na prvi tekmi šestnajstine finala proti Lyonu priboril minimalno prednost (2:1), potem ko se je z dvema izjemnima prostima streloma izkazal Gareth Bale.

Valižan bi v 37. minuti lahko dosegel prvi gol na tekmi, a je iz neposredne bližine vrat Lyona zgrešil nemogoče, za kar pa je oddolžil v nadaljevanju. Prvič je bil uspešen v 46. minuti, ko je s približno 35 metrov premagal nemočnega vratarja Vercoutra, ta pa je moral po žogo v mrežo tudi v 93. minuti, ko znova ni uspel ustaviti strela Balea.

Edini gol Lyona je v 55. minuti dosegel Samuel Umtiti, ki je z roba kazenskega prostora z mojstrskim diagonalnim strelom ugnal izkušenega 41-letnega vratarja Bradla Friedla.

Med preostalimi nogometnimi klubi je bil uspešen milanski Inter, za katerega igra slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović, ki je z 2:0 porazil Cluj, medtem ko si je aktualni prvak Atletico na domačem igrišču privoščil spodrsljaj proti Rubinu iz Kazana (0:2).

Zgodnji napadi Tottenhama

V prvih minutah so več pokazali domači, ki pa iz dveh priložnosti niso resneje ogrozili vrat Remyja Vercoutra. Londončani so najprej zapretili v tretji minuti, ko so imeli na desni strani igrišča na voljo prosti strel, a je Američan Clint Dempsey po predložku nepravilno oviral branilca Milana Biševaca, tako da so žogo dobili gostje.

Ti so bili na preizkušnji le dve minuti kasneje, ko je Gareth Bale z uporabno podajo zaposlil Benoita Assouja-Ekottoja, vendar je njegov predložek z leve strani napada blokiral Anthony Réveillère, domači pa si iz kota niso pripravili priložnosti za prvo vodstvo.

Nogometaši Lyona so prvič zapretili v 13. minuti, ko je z roba kazenskega prostora poskusil Gueida Fofana, vendar je žoga zletela visoko prek vrat. Tri minute kasneje po podaji iz kota zapretil tudi njegov soigralec Dejan Lovren, a je bil vratar Tottenhama Brad Friedel na pravem mestu.

Bale v sodnikovem podaljšku popravil lastno napako

Glavni sodnik Pedro Proenca je v 20. minuti pokazal prvi rumeni karton, ki si ga je za prekršek nad Aaronom Lennonom prislužil Samuel Umtiti. Prosti strel je izvedel Gareth Bale in nevarno ustrelil proti golu Lyona, a je njegov strel odbil branilec Lovren. Londonsko moštvo je bilo sedem minut kasneje blizu prvemu golu na tekmi, ko je Mousa Dembele z globinsko podajo v ogenj poslal Emmanuela Adebayorja, ta pa je iz ugodnega položaja sprožil mimo leve vratnice, tako da je ostalo pri začetnem izidu.

Štadion White Hart Lane je bil v 37. minuti tik pred izbruhom, saj je domačin Kyle Walker prodrl po desni strani in podal nepokritemu Garethu Baleu v sredino kazenskega prostora, a je Valižan z nekaj metrov zgrešil povsem prazna vrata, tako da so se navijači lahko le prijeli za glave.

Bale se je za svojo napako odkupil v sodnikovem podaljšku prvega polčasa, ko je prevzel odgovornost za izvajanje prostega strela s približno 35 metrov in žogo z mojstrskim strelom poslal v desni kot nemočnega vratarja Vercoutra. To je bil tudi končni izid prvega polčasa, v katerem so imeli domači strel več od gostov (5:4).

Evrogol Umtitija

Začetek drugega polčasa je potekal po željah gostov. Ti so si prvo priložnost pripravili v 50. minuti, vendar je bil strel Gomisa prešibak, da bi ukanil izkušenega Friedla. Vratar Tottenham pa je le pet minut kasneje le nemočno obstal ob izjemnem golu Umtitija, ki je žogo po izbijanju Williama Gallasa udaril »iz prve« jo poslal v zgornji levi kot londonskih vrat. Nogometaši Lyona so bili v 62. minuti blizu vodstva, vendar je 41-letni vratar Friedel ustavil nevaren strel Alexandra Lacazetteja.

Strelec edinega gola Tottenhama Gareth Bale je v 65. minuti dvakrat streljal proti nasprotnikovim vratom, vendar so mu gostujoči igralci blokirali prvi strel, drugega pa je odbil vratar Vercoutre.

Bale odločil zmagovalca

Ko je že vse kazalo, da se bo tekma v Londonu končala brez zmagovalca, je na sceno znova stopil odlični Valižan Gareth Bale. Ta je v 93. minuti še drugič uspešno izvedel prosti strel in z desne strani igrišča žogo poslal v vratarjev desni spodnji kot za končnih 2:1.

Chelsea z minimalno zmago, uspešna tudi Zenit in Anži

Na prvi tekmi dneva je Zenit z goloma Samuela Eto'oja in Sergeja Semaka z 2:0 premagal Liverpool, pred domačimi navijači pa je zmagal tudi Anži Mahačkala, ki je bil s 3:1 boljši od Hannovra.

Aktualni evropski prvak Chelsea je z 1:0 ugnal praško Sparto. Zmagoviti gol Londončanov je v 82. minuti dosegel rezervist Oscar, ki je na igrišče vstopil manj kot 45 sekund pred tem.

Izmed slovenskih nogometašev je v tem delu tekmovanja le reprezentančni vratar Samir Handanović, ki z Interjem igra proti Cluju. V šestnajstini finala je sicer tudi Newcastle Harisa Vučkića, ki pa je zaradi poškodbe že končal sezono.

1/16 finala evropske lige

Tottenham - Olympique Lyon 2:1 (1:0)

(Bale 46., 93.; Umtiti 55.)

Borussia Mönchengladbach - Lazio 3:3 (1:0)

(Stranzl 17./p, Marx 84./p, Arango 88.; Floccari 57., Kozak 64., 93.)

Stuttgart - Genk 1:1 (1:0)

(Gentner 42., Plet 90.)

Atletico Madrid - Rubin Kazan 0:2 (0:1)

(Karadeniz 6.)

Basel - Dnjepr Dnjepropetrovsk 2:0 (1:0)

(Stocker 23., Streller 67.)

Inter - Cluj 2:0 (1:0)

(Palacio 20., 87.)

Newcastle - Metalist Harkov 0:0 (0:0)

Anži Mahačkala - Hannover 3:1 (1:1)

(Eto'o 34., Ahmedov 48., Boussoufa 64.; Huszti 22.)

Zenit Sankt Peterburg - Liverpool 2:0 (0:0)

(Hulk 69., Semak 72.)

Bayer Leverkusen - Benfica 0:1 (0:0)

(Cardozo 61.)

Ajax - Steaua 2:0 (1:0)

(Alderweireld 28., van Rhijn 48.)

Bate Borisov - Fenerbahče 0:0 (0:0)

Dinamo Kijev - Bordeaux 1:1 (1:1)

(Haruna 20.; Obraniak 23.)

Sparta Praga - Chelsea 0:1 (0:0)

(Oscar 82.)

Napoli - Viktoria Plzen 0:3 (0:1)

(Darida 28., Rajtoral 79., Tecl 90.)

Levante - Olympiakos Pirej 3:0 (2:0)

(Rios 10., Barkero 40./p, Martins 56.)