Evropska liga: Liverpool z Old Trafforda v četrtfinale

V četrtfinale evropske lige je zanesljivo napredovala tudi Borussia iz Dortmunda in s kar 5:1 izločila Tottenham.

Objavljeno
17. marec 2016 20.03
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - V evropski nogometni ligi so znani vsi četrtfinalisti. Na povratnih tekmah osmine finala so si nastop med najboljšo osmerico priborili: Athletic Bilbao, Sparta Praga, Villarreal, Liverpool, Borussia Dortmund, Sevilla, Šahtar in Braga.

To drugorazredno evropsko tekmovanje je prineslo zanimive dvoboje, osrednji pa je bil na Old Traffordu med angleškima velikanoma Manchester Unitedom in Liverpoolom. Slednji je na prvi tekmi zmagal z 2:0, varovanci trenerja Louisa van Gaala pa so imeli težko nalogo. Ni jim uspelo, četudi so v 32. minuti zadeli za 1:0. Anthony Martial je uspešno izvedel enajstmetrovko in vlil domačim navijačem nekaj upanja za preobrat. V všečni predstavi pa so naposled ob koncu prvega polčasa do izenačenja že prišli nogometaši Liverpoola, za pravo mojstrovino je poskrbel Philippe Coutinho in tako dodatno zmanjšal možnosti rdečih vragov. V drugem polčasu se izid ni spremenil, zasluženo so v četrtfinale napredovali varovanci Jürgena Kloppa.

Prepričljivo je »odletel« še en angleški prvoligaš: Tottenham. Že po prvi tekmi in zmagi dortmundske Borussie s 3:0 je bilo jasno, da ne bo čudežev, na White Hart Lanu pa so Nemci znova prevladali. V 24. minuti je za vodstvo gostov poskrbel Pierre-Emerick Aubameyang, ki je v 71. minuti udaril znova in dokončno uničil upe Tottenhama na preboj. Vendarle so Londončani pred svojimi gledalci tudi zabili častni gol. Heung-Min Sonu je to uspelo v 74. minuti, rumeno-črtni pa so tako napredovali z izidom 5:1.

Valencia je v pravi drami na Mestalli vodila proti Athleticu z 2:0 in tako z zadetkoma Santija Mine v 13. in Aderlana Santosa v 37. minuti nadoknadila gol zaostanka za Baski s prve tekme. Netopirji so bili prepričljivejši, toda v 75. je sledil preobrat. Sicer nenevarni Athletic je prišel do navidez nedolžne priložnosti, a po sijajni podaji Raula Garcie je Aritz Aduriz zadel in skupni izid izenačil na 2:2. Tako je bil z golom v gosteh naenkrat on v četrtfinalu. A na gol je padla senca dvoma, eden od gostujoče vrste je pred tem igral z roko. Valencia je imela za tem še nekaj sijajnih priložnosti še za en zadetek, toda naposled jim je zmanjkalo časa.

Med španskimi klubi je napredoval tudi Villarreal, ki je na povratni tekmi gostoval v Leverkusnu. Bayer, katerega član je tudi poškodovani Kevin Kampl, je imel težko nalogo, saj je prvo tekmo izgubil z 0:2. Povratna tekma se je končala z 0:0, kar je kajpak pomenilo bridko slovo od Evrope za »lekarnarje«.

Pravi šok so na domači tekmi doživeli nogometaši in navijači Lazia. Praška Sparta je že po prvem polčasu vodila že kar s 3:0 in tako praktično že zapečatila usodo rimskega kluba, ki je sicer na prvi tekmi remiziral z 1:1. Lazio je imel sicer več posesti žoge (62 odstotkov), kar 30-krat poskusil s streli proti vratom Čehov, toda žoge ni spravil v Spartino mrežo.

Anderlecht in Šahtar sta oba končala z desetimi igralci, v sodniškem dodatku pa je napredovanje Ukrajincev potrdil Eduardo. Sevilla je po 0:0 s prve tekme na povratnem obračunu zanesljivo opravila z Baslom Andraža Šporarja (ta zaradi poškodbe ne igra), slavila je s 3:0. Kevin Gameiro je prispeval dva zadetka.

Portugalska Braga pa je izločila Fenerbahče, potem ko je zmagala s 4:1. Turki so doma slavili z 1:0, tokrat pa so tekmo končali kar s tremi izključenimi igralci. Mehmet Topal je moral z igrišča v 66. minuti, Alper Potuk v 87., Volkan Sen pa v sedmi minuti sodniškega dodatka. Strelci za Brago so bili Ahmed Hassan, Josue z bele točke, Nikola Stojiljković in Rafa Silva. Pri Turkih je v prvem polčasi izenačil Potuk.

EVROPSKA LIGA, povratne tekme osmine finala:

Bayer Leverkusen : Villarreal 0:0 /0:2

Lazio : Sparta Praga 0:3 (0:3) /1:4

Dočkal 10., Krejči 12., Juliš 44.

Valencia : Athletic Bilbao 2:1 (2:0) /2:2

Santi Mina 13., Aderlan 37.; Aduriz 76.

Anderlecht : Šahtar 0:0 /1:3

Braga : Fenerbahče 4:1 (1:1) /4:2

Hassan 11., Josue 67./11-m, Stojiljković 74., Rafa Silva 83.; Potuk 45.

Manchester United : Liverpool 1:1 (1:1) /1:3

Martial 31./11-m; Coutinho 45.

Sevilla : Basel 3:0 (3:0) /3:0

Rami 35., Gameiro 44., 45.

Tottenham : Borussia Dortmund 1:2 (0:1) /1:5

Son 74.; Aubameyang 24., 71.