Evropska liga: v velikem finalu Atletico in Athletic

Nogometaši Atletica so še drugič premagali Valencio (1:0), njihov nasprotnik v finalu bo Athletic.

Objavljeno
26. april 2012 15.32
Posodobljeno
26. april 2012 23.03
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Valencia, Bilbao - Znana sta oba udeleženca finala evropske lige, ki bo povsem v znamenju Španije, saj sta si napredovanje zagotovila Atletico in Athletic. Prvi so tudi na gostovanju premagali Valencio (1:0), medtem ko so Baski z visoko zmago (3:1) začetni zaostanek obrnili sebi v prid.

Tekmo med Valencio in Atleticom je zaznamovala boljša igra domačih, ki pa so bili pri zaključkih akcij neučinkoviti, za kar so jih gostje kaznovali v 60. minuti, ko je zadel Adrian Lopez. Nogometaši Atletica v finalu ne bodo mogli računati na Portugalca Tiaga, ki je v obraz udaril Roberta Soldada, za kar ga je Damir Skomina upravičeno izključil.

Drugi dvoboj večera je pripadel Athleticu, ki je s pomočjo razpoloženega Fernanda Llorenteja premagal Sporting (3:1). Španec je bil udeležen pri vseh golih svojega moštva, saj je bil podajalec pri prvem in drugem, odličen večer pa je zaokrožil v 88. minuti, ko se je svojim golom preprečil podaljške in Athleticu zagotovil mesto v finalu.

Sklepno dejanje evropske lige bo na sporedu 9. maja v romunski Bukarešti.

Izenačen začetek

V prvih petnajstih minutah srečanja sta Valencia in Atletico prikazala le malo pravega nogometa. Domači so imeli terensko premoč a so bili pri zaključkih akcij preveč nenatančni, tako da niso niti enkrat streljali proti vratom Thibauta Courtoisa, medtem ko je bil pri gostih v 14. minuti Arda Turan s približno tridesetih metrov nenatančen in je žoga zletela visoko prek vrat.

Prevlada domačih, a brez učinka

Nogometaši Valencie so si po neprepričljivem uvodu le v dveh minutah pripravili tri odlične priložnosti. Najprej je v 21. minuti po izvajanju kota domači Jonas preusmeril strel Sofiana Feghoulija, a je Courtois s parado preprečil vodstvo Valencie. Feghouli je bil v središču pozornosti le minuto kasneje, ko je z roba kazenskega prostora sprožil močan udarec, a je meril previsoko. Podobno neuspešen je bil tudi Roberto Soldado manj kot minuto kasneje, ko ni uspel izkoristiti uporabnega predložka z desne strani igrišča, žoga je zletela prek vrat. Nogometaši Valencie so tako popolnoma nadzorovali potek igre, vendar jim ni uspelo zadeti.

Po popolni dominaciji domačih se je velika priložnost nato v 41. minuti ponudila gostom, Arda Turan je z natančno podajo našel Falcaa, čigar poskus je zanesljivo ubranil Diego Alves.

V prvem polčasu so nogometaši Valencie sprožili več strelov na gol (7:2) in izvedli več kotov (6:0), a je ostalo pri začetnih 0:0 in skupnem vodstvu gostov (4:2).

Lopez šokiral Valencio

Domači so bili tudi na začetku drugega polčasa podjetnejši in si pripravili večje število priložnosti, a so nasprotniki kaznovali njihovo neučinkovitost. Adrian Lopez je v 60. minuti prejel podajo na desni strani igrišča, žogo ustavil s prsmi, nato pa sprožil močan strel v daljši kot Diega Alvesa, ki je bil popolnoma nemočen. V skupnem seštevku so nogometaši Valencie tako zaostajali že za tri gole in povratek se je zdej nemogoč.

Trener domačih Unai Emery je že do 68. minute izkoristil vse tri menjave. Če sta bili menjavi Jonasa z Adurizom in Pareja s Costo načrtovani, pa je bila tista v 58. minuti splet nesrečnih okoliščin, saj je Jérémy Mathieu dobil priložnost zaradi poškodbe Sergia Canalesa, ki so ga morali odnesti z igrišča.

Izključitev Tiaga

V 77. minuti so se domači navijači dvignili na noge, potem ko sta v gostujočem kazenskem prostoru za žogo skočila Tino Costa in Tiago. Igralci Valencie so zahtevali igro z roko igralca nasprotnega moštva, a se Damir Skomina po posvetovanju s stranskimi sodniki ni odločil za dodelitev najstrožje kazni. Ogled počasnega posnetka je razkril, da so se slovenski sodniki odločili pravilno, saj je z roko igral domači Tino Costa. Med krajšim sodniškim premorom zaradi sprejemanja pomembne odločitve je prišlo do prerivanja igralcev obeh ekip, med katerim si je Tiago privoščil neumnost. Član Atletica je v obraz udaril napadalca Valencie Roberta Soldada, za kar si je prislužil izključitev in tako v velikem finalu ne bo mogel pomagati svojemu moštvu.

Rezultat se do konca tekme ni spremenil, kar je pomenilo prepričljivo napredovanje gostov, ki so v skupnem seštevku slavili s 5:2.

Izida:

Valencia - Atletico 0:1 (0:0) (2:4)

(Lopez 60')

Athletic - Sporting 3:1 (2:1) (1:2)

(Susaeta 17', Ibai Gomez '46, Llorente 88'; Van Wolfswinkel 44')

 

() rezultat prve tekme