Evropska liga: veselica na Kantridi, druga zmaga Kekove Rijeke (VIDEO)

Milec, Kurtić, Kampl, Handanović igrali celo tekmo, Ilić malo manj, Cvijanović nekaj minut, Samardžić in Iličić ostala na klopi.

Objavljeno
27. november 2014 20.26
Posodobljeno
27. november 2014 20.26
SOCCER-EUROPA/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Nogometaši Rijeke pod taktirko nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Keka so ohranili možnosti za napredovanje v drugi del evropske lige, čeprav jim drugi izid petega kola skupine G resnično ni šel na roke. Hrvaški predstavnik je sicer svoj del naloge opravil z odliko in pred domačimi navijači suvereno snel skalp Standardu iz Liegea (2:0), a kljub zmagi še vedno zaseda tretje mesto, ki ne zagotavlja napredovanja, kajti Feyenoord je strl odpor favorizirane Seville (2:0). To pomeni, da ima moštvo iz Rotterdama zdaj na razpredelnici devet točk, španski predstavnik osem, Rijeka sedem, medtem ko je Standard izpadel že predčasno.

Gostitelji so sicer na Kantridi vse dvome o zmagovalcu razrešili že do glavnega odmora. Standardovo mrežo je načel Moises v 26. minuti, le osem minut pozneje pa je Andrej Kramarić najprej izsilil prekršek za enajstmetrovko (Dino Arslanagić je moral za kazen predčasno z igrišča), nato pa še izkoristil strel z bele točke. Gostje so sicer skušali kljub številčnemu primanjkljaju izničiti zaostanek, se v drugem polčasu tudi nekajkrat znašli v zrelih priložnostih, a se izid ni več spremenil. Martin Milec je v vrstah poražencev igral celo tekmo, pri domačih pa je Goran Cvijanović na igrišče vskočil v 77. minuti kot zamenjava za podajalca pri prvem golu Mateta Jajala, medtem ko Miral Samardžić priložnosti ni dobil. Rijeka se je veselila druge zmage v sezoni evropske lige.

Še naprej pa ostaja neporažena in vodilna v skupini K Fiorentina, ki je zmago z 2:1 izvlekla tudi na vročem gostovanju pri Guingampu. Do novih treh točk so se Italijani dokopali, čeravno so že pred odmorom ostali z le desetimi možmi v ognju, Jose Maria Basanta je moral namreč z rdečim kartonom predčasno pod prho. Fiorentina si je odločilno zalogo zagotovila bliskovito, že po trinajstih minutah je namreč vodila z 2:0 po golih Marka Marina in Khoumaja Babacarja. V zadnji minuti prvega dela je priložnost z bele točke izkoristil Claudio Beauvue za znižanje izida, preobrata po francoskih notah pa vendarle ni bilo. Pri zmagovalcih je Jasmin Kurtić odigral celo tekmo, medtem ko je Josip Iličić obsedel na klopi.

V skupini A sta se v derbiju vodilnih Borussia Mönchengladbach in Villarreal razšla brez zmagovalca (2:2), pri španskem predstavniku Bojan Jokić ni igral, ravno tako kot ne Rene Krhin ob srečni zmagi Interja nad Dniprom (2:1). Moštvo iz Milana je namreč cel drugi polčas igralo z zgolj desetimi možmi na igrišču, saj je bil zavoljo dveh rumenih kartonov izključen Andrea Ranocchia, za nameček je tekmec zapravil enajstmetrovko. Strel Jevgenija Konopljanke je namreč ubranil Samir Handanović, ki je mrežo čuval celo tekmo.

Vseh 90 minut je na igrišču prebil tudi Kevin Kampl, ki pa se tokrat ni vpisal med strelce ali podajalce ob zmagi Salzburga na gostovanju pri drugouvrščenemu Celticu (3:1). Tudi Branko Ilić je v majici Partizana vztrajal na zelenici dolgo časa, tja do 74. minute, ko ga je zamenjal Nenad Marinković, a kaj, ko je beograjski kolektiv tudi v petem poskusu ostal brez zmage. Na gostovanju pri Tottenhamu je namreč njegovo usodo na začetku drugega polčasa zapečatil Benjamin Stambouli z edinim golom na tekmi.

EVROPSKA LIGA, 5. KOLO

Skupina A


Zürich : Apollon 3:1 (Djimsiti, Chikhaoui 2; Rosa)
Villarreal : Borussia M. 2:2 (Vietto, Čerišev; Raffael, Xhaka)

Vrstni red: Borussia 9, Villarreal 8, Zürich 7, Apollon 3.

Skupina B

HJK : København 2:1 (Baah, Kandji; Nilsson)
Torino : Brugge 0:0

Vrstni red: Brugge 9, Torino 8, HJK 6, København 4.

Skupina C

Asteras : Bešiktaš 2:2 (Barrales, Parra; Ba, Tore)
Tottenham : Partizan 1:0 (Stambouli)

Vrstni red: Tottenham 11, Bešiktaš 9, Asteras 5, Partizan 1.

Skupina D

Astra Giurgiu : Dinamo Z. 1:0 (Bukari)
Celtic : Salzburg 1:3 (Johansen; Alan 2, Keita)

Vrstni red: Salzburg 13, Celtic 8, Astra 4, Dinamo 3.

Skupina E

Dinamo M. : Panatahinaikos 2:1 (Triantafyllopoulos avt., Jonov; Berg)
Estoril : PSV 3:2 - prekinjeno (Toze, Kuca, Amado; Depay, Narsingh)

Vrstni red: Dinamo 15, PSV 7, Estoril 3, Panathinaikos 1.

Skupina F


Inter : Dnipro 2:1 (Kuzmanović, Osvaldo; Rotan)
St. Etienne : Karabah 1:1 (Van Wolfswinkel; Nadirov)

Vrstni red: Inter 11, St. Etienne in Karabah po 5, Dnipro 4.

Skupina G


Feyenoord : Sevilla 2:0 (Toornstra, El Ahmadi)
Rijeka : Liege 2:0 (Moises, Kramarić)

Vrstni red: Feyenoord 9, Sevilla 8, Rijeka 7, Liege 4.

Skupina H

Wolfsburg : Everton 0:2 (Lukaku, Mirallas)
Krasnodar : Lille 1:1 (Ari; Roux)

Vrstni red:
Everton 11, Wolfsburg 7, Lille 4, Krasnodar 3.

Skupina I

Slovan B. : Young Boys 1:3 (Soumah; Hoarau, Kubo 2)
Sparta P. : Napoli 0:0

Vrstni red: Napoli in Sparta po 10, Young Boys 9, Slovan 0.

Skupina J


Ålborg : Steaua 1:0 (Enevoldsen)
Dinamo K. : Rio Ave 2:0 (Lens, Veloso)

Vrstni red: Dinamo 12, Ålborg 9, Steaua 7, Rio Ave 1.

Skupina K

Dinamo M. : Paok 0:2 (Athanasiadis 2)
Guingamp : Fiorentina 1:2 (Beauvue; Marin, Babacar)

Vrstni red: Fiorentina 13, Paok in Guingamp po 7, Dinamo 1.

Skupina L

Lokeren : Legia 1:0 (Vanaken)
Trabzonspor : Metalist 3:1 (Belkalem, Ekici, Yilmaz; Gomenjuk)

Vrstni red:
Legia 12, Trabzonspor 10, Lokeren 7, Metalist 0.