Evropske kvalifikacije: Celjani z odlično popotnico z Norveške, poraz Domžalčanov

Celjski nogometaši so na prvi tekmi prvega kola kvalifikacij za evropsko ligo v gosteh z 2:1 premagali Tromsø.

Objavljeno
04. julij 2013 22.33
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Oslo - Nogometaši Celja so na prvi tekmi 1. predkroga evropske lige v gosteh premagali Tromsø z 2:1 (0:1). Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Celju.

Celjani so sicer severu Norveške odigrali slab prvi polčas, ko so jih domači nadigrali z veliko priložnostmi in tudi zasluženo prišli do vodstva. Prvič so resneje zagrozili v 16. minuti, ko je bil Zdenek Ondrašek sam pred Maticem Kotnikom, nekaj minut pozneje pa prek Švicarja Aleksandra Prijovića zatresli prečko. Pritisk pa so kronali v 30. minuti in prišli do zadetka po kotu. V skoku je bil najvišji kapetan Miika Koppinen.

Bolje so se Celjani zoperstavili v nadaljevanju, ko so preko Andraža Žureja izenačili v 75. minuti. Potem ko je z roko igral branilec Hans Norbye so Celjani dobili priložnost za preobrat. Z 11 metrov je bil natančen izkušeni Sebastjan Gobec in v 84. minuti poskrbel za izid 2:1. Celjani so si tako proti moštvu, ki je lani v kvalifikacijah izločilo Olimpijo, priigrali izvrstno popotnico pred povratno tekmo.

Poraz Domžal

Na prvem obračunu v kvalifikacijah evropske lige so se nocoj pomerili tudi Domžalčani in na domačem terenu z 0:1 izgubili z romunsko Astro Giurgiu. Edini gol na tekmi je dosegel Constantin Budescu v 84. minuti. Povratna tekma bo prihodnji četrtek v Bukarešti.

Romunska ekipa je prevladovala v prvem polčasu, imela žogo dve tretjini časa v svoji posesti in precej večkrat poskusila s streli proti domžalskim vratom. Še najbolj nevarni so bili v 34. minuti, ko je Mirko Ivanovski poskusil z volejem, a mimo leve vratnice, in v 42. minuti, ko je bil isti igralec sam pred Nejcem Vidmarjem, a nato z lobom zgrešil cilj.

Domači so imeli še najlepšo priložnost v 40. minuti, ko je Draško Božović iz igre vrgel dva gostujoča nogometaša, potegnil proti vratom Astre in podal na desno do Žige Kousa, čigar močna podaja je postala plen vratarja Silviuja Lunga.

V razburljivem drugem polčasu je v 67. minuti Morais Junior zatresel vratnico, v 84. minuti pa so gosti dosgeli zmagovit zadetek. Alexandru Matel je bil sam na desni strani polovice Domžal, poslal nevaren predložek pred vrata, kjer je žogo s pestmi izbil vratar Vidmar. Žoga je padla naravnost na nogo Budescuja, ki je z desetih metrov z volejem zadel spodnji levi kot domačih vrat.

Evropska liga, prva tekma prvega kola kvalifikacij:

Tromsø - Celje 1:2 (1:0)

* Stadion Alfheim, gledalcev 2100, sodniki: Zwayer, Häcker in Steuer (vsi Nemčija).
* Strelci: 1:0 Koppinen(30.), 1:1 Žurej (75.), 1:2 Gobec (84./11 m).
* Tromsoe: Sahlman, Fojut, Koppinen, Norbye, Ciss, Bendiksen, Drage (od 55. Moldskred), Andersen (od 69. Kristiansen), Johansen, Ondrašek (od 81. Pritchard), Prijović.
* Celje: Kotnik, Cebara (od 46. Korošec), Krajcer, Žitko, Vrhovec, Jugović, Gobec, Zajc (od 13. Plesec), Žurej, Verbič, Bajde (od 66. Žagar-Knez).
* Rumeni kartoni: Koppinen, Prijović, Norbye, Ondrašek; Gobec, Žurej.
* Rdeč karton: Norbye (83.).

Domžale - Astro Giurgiu 0:1 (0:0)

* Športni park, gledalcev 1000, sodniki: Papas, Baltas in Alekseas (vsi Grčija).
* Strelec: 0:1 Budescu (84.).
* Domžale: Vidmar, Skubic, Ljubović, Božović, G. Vuk, Gorenc Stanković, Parker, Majer, Janža (od 86. Balkovec), Gabrić (od 68. S. Vuk), Kous (od 71. Dobrovoljc).
* Astra: Lung, Youssef, Yahaya (od 90. Barboianu), Seto, Enache, Budescu, Morais, Bukari, Ivanovski (od 63. Amorim), Muresan, Matel.
* Rumeni kartoni: Božović, G. Vuk; Morais, Matel, Barboianu.
* Rdeč karton: /.