Evropski klubi si želijo spomladanskega mundiala

Združenje evropskih nogometnih klubov (ECA) predlaga, da bi SP 2022 v Katarju izvedli meseca aprila ali maja.

Objavljeno
02. november 2014 16.16
reu/SOCCER-CHAMPIONS/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Madrid - Glede spornega in tolikokrat omenjenega svetovnega prvenstva, ki ga bo leta 2022 gostil Katar, bodo jutri na sestanku z Mednarodno zvezo (Fifa) spregovorili tudi pri združenju evropskih nogometnih klubov (ECA). Predstavili bodo predlog, po katerem bi mundial izvedli meseca aprila ali maja, in ne v tradicionalnem terminu junija in julija.

ECA si želi, da bi SP leta 2022 potekalo med 28. aprilom in 29. majem, pri čemer bi se tekme skupinskega dela začenjale ob 18., 20.30 in 23. uri po lokalnem času, tekme na izpadanje pa bi bile na sporedu z začetkom med 19. in 22. uro. Spomladanski termin ima glede na druge možnosti kar nekaj prednosti, poudarja predsednik ECA Karl-Heinz Rummenigge: »Verjamemo, da gre za najboljšo možno rešitev.«

Njihov predlog gre na roko tako nogometašem kot klubom. Prvi bi se izognili igranju v izjemni vročini, ki jo prinaša poletni termin, na klubski ravni pa bi bilo precej manj prekinitev, kot, če bi bilo SP na sporedu novembra ali decembra. Zimsko prvenstvo s pričetkom januarja ali februarja ne pride v poštev, ker bi se v tem primeru križalo z zimskimi olimpijskimi igrami leta 2022.