Evropski kralj Real Madrid želi nazaj na španski vrh

Zinedine Zidane na klopi Reala neporažen 33 tekem. Naveza Modrić-Ramos prvič po maju 2014.

Objavljeno
04. december 2016 22.09
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Konec tedna številnih nogometnih derbijev sta sklenila Lazio in Roma, potem ko sta italijansko prvenstvo že v petek odprla Napoli in Inter, odtlej pa so prišli navijači na svoj račun po vseh koncih Evrope. Chelsea je prepričljivo odbil napad Manchester Cityja, Fenerbahče in Bešiktaš sta se razšla brez golov, najmočneje pa je odmeval španski »clasico«, iz katerega je kljub remiju izšel kot zmagovalec madridski Real.

V katalonski metropoli je dolgo kazalo na zmago Barcelone, toda na koncu so se veselili pomembnega uspeha Madridčani. Real je resda osvojil »zgolj« točko, s katero pa je na lestvici ohranil prednost šestih točk pred večno tekmico s sredozemskega zahoda. Dobre pol ure igre se je veselilo 98.485 navzočih gledalcev na štadionu Camp Nou, potem ko je urugvajski velemojster Luis Suarez izkoristil podajo svojega brazilskega soseda Neymarja.

V dolgi zgodovini športno-političnega rivalstva med Madridom in Barcelono smo spremljali tudi veliko boljše tekme, kot je bil v soboto popoldne 232. derbi med Barcelono in Realom , toda »clasico« je pač »clasico«, o njem bi se govorilo tudi v primeru razpleta brez golov. Prvo prvenstveno snidenje najboljših španskih klubov v tej sezoni je odgovorilo na več vprašanj. Prvič, Barça bo le stežka sklatila z vrha Real, ki čaka na novo zvezdico v primeri division od daljnega leta 2012. To je »nedopustno« za inštitucijo, ki si je v zadnjih treh letih pripisala dve končni zmagoslavji v ligi prvakov. Kraljevski klub bo zato v tej sezoni poskušal prekiniti črni niz, v katerem sta se »okoristila« Barcelona in Atletico Madrid.

Drugič, sedanje Realovo moštvo očitno spremlja tudi sreča v prelomnih trenutkih ključnih tekem. V soboto je šlo dejansko za reprizo finala lige prvakov iz leta 2014, ko je Real vstal od mrtvih v 93. minuti tekme z Atleticom, ki je pozneje povsem popustil in prejel porcijo golov. Na svoj račun je tedaj prišel tudi Cristiano Ronaldo, ki je v 120. minuti tekme postavil končni izid 4:1. Akterja sobotne tekme sta bila ista kot pred dvema letoma in pol v Lizboni: Luka Modrić je podal žogo Sergiu Ramosu, slednji pa je še enkrat več rešil soigralce z zanj značilno doseženim golom, tokrat v 90. minuti tekme. Zanimivo, to je bila prva Modrićeva podaja za gol Ramosu po omenjenem 24. maju 2014 in 4. gol Ramosa v tej španski sezoni, s čemer je postal najučinkovitejši branilec v ligi.

Tretjič, še enkrat se je potrdilo, kako usodno so pogrešali soigralci Andresa Iniesto, enega najboljših zveznih igralcev v zgodovini nogometne igre. Ko je evropski in svetovni prvak ter večkratni osmoljenec »licitacije« za zlato žogo v 60. minuti igre zamenjal Ivana Rakitića – slednji ni imel svojega večera –, je Barcelona zaigrala v peti prestavi. Škoda, bi zatrdili privrženci »blaugrane«, Katalonci bi lahko odločili zmagovalca veliko pred usodno 90. minuto, toda Neymar in Messi nista bila tako učinkovita kot tretji član enega najboljših napadalnih trojčkov v zadnjih 50 letih Luis Suarez.

Najboljša na igrišču sta bila nemara prav vezista Iniesta in Luka Modrić, slednji je v prvem polčasu natančno oddal kar 97,3 odstotka žog (36 od 37). Pri gostiteljih velja pohvaliti za prikazano tudi Jordija Albo, povsem pa so odpovedali Rakitić, Andre Gomes in Arda Turan. Pri Realu sta bila najbolj zanesljiva prav branilca Ramos in Varane, neviden je bil Karim Benzema, davčna preiskava je očitno načela zbranost tudi Cristianu Ronaldu. »Res smo se rešili ob koncu tekme, toda brez vere v takšen razplet ne moreš zabiti gola. Igrali smo kolektivno, zadovoljen sem tudi s prispevkom Cristiana in Karima v obrambi,« je zatrdil Realov trener Zinedine Zidane. Nekdanji francoski velemojster je nanizal že 33 tekem brez poraza na klopi Reala! Katalonci? »Nogomet nas tokrat ni nagradil. Zaslužili smo si zmago, saj smo bili boljši. Nismo bili sposobni zaključiti tekme prek Messija in Neymarja, zgodilo se je, kar se je,« je po remiju, ki je bil zanj enak porazu, razmišljal Barcelonin trener Luis Enrique.