Evropski prvak po vodstvu z 2:0 le drugi

Borussia Dortmund je Realu Madrid še drugič v finišu ukradla zmago. Lionel Messi in Barcelona za gol prekratka.

Objavljeno
08. december 2016 01.36
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Branilec naslova najboljšega v ligi prvakov Real Madrid bo iz drugega kakovostnega bobna čakal na tekmeca v osmini finala. Prvo mesto v skupini F si je priigrala Borussia Dortmund, potem ko je zaostanek z 0:2 spremenila v remi z 2:2. Napredovanje med 16 najboljših sta si sinoči zagotovila še Porto in Sevilla, med 32 najboljših v evropski ligi pa bodo igrali Tottenham, Legia, København in Lyon.

Madridski dvoboj na štadionu Santiago Bernabeu je minil v sproščenem, toda tekmovalnem boju, ki je odločal le o tem, kdo bo zmagovalec skupine. Z dvema goloma Karima Benzemaja, ki je zabil 49. in 50. gol v LP, je bil kraljevski klub že na pragu zanesljive zmage, toda nemški podprvaki so po uri igre znižali izid prek Pierre-Emericka Aubameyanga in zaključek derbija je prinesel srhljiv razplet. Več sreče, potem ko je zaključno žogo zastreljal Cristiano Ronaldo s strelom v prečko, so imeli Porurci. V 89. minuti je »kontro« in Aubameyangovo podajo v »zmagovalno« izenačenje spremenil rezervist Marco Reus. Madridčani so prvo mesto zapravili v obeh tekmah z nemškimi tekmeci, saj so v obeh v finišu zapravili zmago. Sinočnji dvoboji so minili brez slovenskih reprezentantov. Kampl (Bayer) in Verbič (København) sta poškodovana.

Tudi brez Suareza in Neymarja

Tudi brez Luisa Suareza in Neymarja je Barcelona v zadnjem dejanju predtekmovanja v ligi prvakov v skupinah od A do D uprizorila igro mačke z mišjo. Uvrstitev med najboljših šestnajst nogometnih moštev v Evropi je začinila z izenačenjem rekordnega dosežka po številu doseženih golov – 20. Nemška tekmica na štadionu Camp Nou, Borussia iz Mönchengladbacha, je bila le »sparing« partnerica za Lionela Messija in druge Katalonce, da so si lahko opomogli po nesrečnem razpletu v clasicu proti Realu z 1:1. Odnesli so jo s štirimi žogami v svoji mreži, kar pa je bilo za eno premalo, da bi si Barcelona prilastila še kakšnega od rekordov v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Če bi Borussio premagala s 5:0 ali še z višjim izidom, bi katalonski velikan na vrhu najučinkovitejših klubov po prvem delu tekmovanja sameval na vrhu. Z dvajsetimi doseženimi goli pa se je tako le izenačil s strelskima dosežkoma Manchester Uniteda (1998/99) in Reala Madrida (2013/14) ter svojim dosežkom (2011/12). En gol je zmanjkal tudi Messiju, da bi na lestvici najboljših strelcev po prvem delu tekmovanja ujel svojega velikega tekmeca Cristiana Ronalda. Portugalčevih enajst golov je ostalo Messijev izziv za naslednje sezone.

Barcelonina velika premoč se je odrazila še z enim podvigom, na katerega Messi in druščina morda niso tako ponosni, kot bi lahko bili tekmeci osramočeni. Dvoboj so do zadnjega žvižga pripeljali s kar 993 podajami, od tega je bilo natančnih 905 oziroma 91 odstotkov, po vodilnem zbiratelju športnih statističnih podatkov Opta. Statistika UEFA je zabeležila Barceloninih 1022 podaj, natančnih 939, Borussiinih pa le 333 z 81-odstotno natančnostjo. Rekorder med posamezniki je bil Andres Iniesta, ki je v dobri uri (v 63 minutah) zmogel 119 podaj, od tega kar 108 natančnih. Znamenita tiki-taka igra je dobila nove dimenzije, pri čemer pa ta sploh ni značilna za filozofijo trenerja Luisa Enriqueja, ki v primerjavi s Pepom Guardiolo neguje napadalnejšo igro v globino in s hitrejšimi, enostavnejšimi zaključki.

»Statistika v nogometu lahko tudi nima smisla. Iniesta je igralec, ki lahko tekmeca premaga z žogo, podajo med linijami, kar v bistvu vedno počne. Ampak tudi moštvo ima podobno filozofijo. Zadovoljil me je predvsem hiter pretok žoge. Skoraj vso tekmo smo igrali na tekmečevi polovici,« je komentiral statistične mejnike trener Enrique, ki ga je bržčas še najbolj osrečil odziv rezervistov. Še posebej Turka Arde Turana, velikega dolžnika po lanskem prestopu iz madridskega Atletica. Turan je v drugem polčasu v razmaku od 50. do 67. minute dosegel klasičen trojček.

Ob Juventusu je predtekmovanje kot zmagovalec skupine končal tudi drugi italijanski predstavnik med 32 najboljšimi, Napoli. V Lizboni je bil boljši od Benfice, ki se za napredovanje v osmino finala lahko zahvali predvsem kijevskemu Dinamu ali glavnemu sodniku dvoboja z Bešiktašem, Škotu Craigu Thomsonu. V 29. minuti je izključil Andreasa Becka zaradi posredovanja s prekrškom kot zadnjega branilca. Toda Škot se je krepko zmotil, saj Nemec pri Bešiktašu niti približno ni storil prekrška. Igralcem, navijačem na olimpijskem štadionu in v Istanbulu se je »stemnilo«. Epilog je bil klavrn: najvišji poraz z 0:6, še ena izključitev zaradi drugega rumenega kartona Vincenta Aboubakarja in uvrstitev v šestnajstino finala evropske lige. Bešiktaš v tej sezoni do kijevske tekme sploh še ni izgubil.

Sinočnji izidi zadnjega kola

Skupina E – Bayer Leverkusen : Monaco 3:0 (Jurčenko, Brandt, De Scantis avt.), Tottenham : CSKA 3:1 (Alli, Kane, Akinfejev; Dzagojev); vrstni red: Monaco 11, Bayer 10, Tottenham 7, CSKA 3; F – Real Madrid : Borussia Dortmund 2:2 (Benzema 2; Aubameyang, Reus), Legia : Sporting 1:0 (Guilherme); vrstni red: Borussia D. 14, Real M. 12, Legia 4, Sporting 3; G – Brugge : København 0:2 (Mechele avt., Jörgensen), Porto : Leicester5:0  (Silva 2, Corona, Brahimi, Jota); vrstni red: Leicester 13, Porto 11, København 9, Brugge 0; H - Juventus : Dinamo 2:0 (Higuain, Rugani), Lyon : Sevilla 0:0; vrstni red: Juventus 14, Sevilla 11, Lyon 8, Dinamo 0.