Evropski superpokal: izjemni Falcao poskrbel za slavje Atletica

Nogometaši Atletica so na tekmi evropskega superpokala s 4:1 porazili evropskega prvaka Chelseaja.

Objavljeno
31. avgust 2012 16.38
Posodobljeno
31. avgust 2012 19.45
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Monako - Madridski Atletico je po zmagi v evropski ligi danes osvojil še lovoriko evropskega superpokala, potem ko je s prepričljivih 4:1 premagal Chelsea.

Za zmago španskega moštva ima največ zaslug Kolumbijec Radamel Falcao, ki je v prvih 45 minutah dosegel tri gole, drugi strelec Atletica je bil Miranda. Aktualni evropski prvaki se po visokem zaostanku niso več pobrali, premogli so le častni gol, ki ga je dosegel Gary Cahill.

Falcao dvakrat v polno

Dvoboj so bolje začeli španski predstavniki, ki so bili že v četrti minuti blizu prvega vodstva. Po levi strani je prodrl Filipe Luis in podal v sredino, tam pa je Kolumbijec Radamel Falcao žogo poslal v prečko.

Napadalec Atletica se je za svojo napako oddolžil tri minute kasneje, ko je izkoristil globinsko podajo Gabija in hladnokrvno premagal vratarja Petra Čecha. Slednji je bil znova na preizkušnji v šestnajsti minuti, tokrat pa je z dobro obrambo ustavil strel Adriana Lopeza in preprečil višje vodstvo nasprotnikov.

Ti so še naprej silovito pritiskali na vrata Chelseaja, kar se jim je obrestovalo v 19. minuti. Znova je bil v središču pozornosti Radamel Falcao, ki je z roba kazenskega prostora natančno udaril v desni zgornji kot londonskega gola, nemočni vratar Petr Čech pa je klonil še drugič. To je bil za kolumbijskega igralca že 41 gol na 53 tekmah v dresu Atletica.

Čeprav so imeli Londončani v prvih tridesetih minutah žogo dalj časa v svojih nogah (60:40), pa so bili nasprotniki nevarnejši v napadu in sprožili večje število strelov (8:3).

Kolumbijec dokončal hat-trick

Izjemno razpoloženi Radamel Falcao bi v 35. minuti skoraj dosegel še tretji gol, ko se je po strelu Adriána Lópeza znašel na pravem mestu v kazenskem prostoru, a z glavo še drugič zadel okvir londonskega gola.

Kolumbijski napadalec je nato v 45. minuti vendarle dokazal, da je to njegov večer, ko je še pred odhodom v slačilnico vknjižil hat-trick. Akcijo je začel Arda Turan, ki je nesebično zaposlil Falcaa, ta pa je prodrl po levi strani kazenskega prostora in žogo poslal med nogama češkega vratarja Čecha.

Aktualni prvaki evropske lige so drugi polčas začeli tako, kot so končali prvega. V 60. minuti so imeli na voljo prosti strel, po katerem je žoga prišla do Mirande, ta jo je dvignil prek Čecha za četrti gol Atletica.

Cahill poskrbel za znižanje izida

Nogometaši Atletica so kljub visokemu vodstvu še naprej igrali brez zadržkov in si v 69. minuti priigrali novo priložnost. Proti strel Kokeja je v kazenskem prostoru preletel vse igralce, kar je presenetilo Čecha, ki je žogo z zadnjimi močmi odbil v kot.

Šest minut kasneje so igralci Chelseaja vendarle znižali izid, potem ko je Frank Lampard podal iz kota, v kazenskem protoru pa se je nato najboljše znašel Gary Cahill in dosegel častni gol angleškega moštva.

V 90. minuti bi lahko Španci prišli še do petega gola. Emre Belözoglu je podal v kazenski prostor, David Luiz pa je ob poizkusu izbijanja zadel vratnico. Do konca dvoboja se nato rezultati ni več spremenil, kar je pomenilo, da je Atletico po Barceloni, Milanu in Liverpoolu postal četrto moštvo, ki je vsaj dvakrat osvojilo evropski superpokal.

Rezultat:

Chelsea - Atletico 1:4 (0:3)

(Cahill 75.; Falcao 6., 19., 45., Miranda 60.)