Evropskim prvakom do 27 milijonov evrov

100 dni do nogometnega evropskega prvenstva 2016: v Vidmu bo 24. marca pripravljalna tekma med Italijo in Španijo.

Objavljeno
02. marec 2016 00.24
reu SOCCER-EURO/
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Če bodo najboljši evropski nogometaši želeli osvajati lovorike, potem še dolgo ne bodo imeli dopusta. Najpomembnejše klubske lovorike se bodo delile konec maja, že nekaj dni kasneje pa se bo pričelo evropsko prvenstvo v Franciji.

Predvsem bodo obremenjeni nogometaši najboljših klubov. Kot glavni favoriti v ligi prvakov se izpostavljajo Barcelona, Real Madrid, Bayern, PSG, Manchester City in Atletico Madrid, pa tudi Juventus in Chelsea, če bosta preskočila osmino finala. Najbolj zaseden urnik bodo torej imeli člani španske, nemške, italijanske, angleške in francoske reprezentance, ki jih čakajo najprej tekme v državnih prvenstvih, evropskih pokalih in nato še na evropskem prvenstvu. Tisti nogometaši, ki bodo v finalu evropskega prvenstva, bodo tekmovalno sezono končali šele 10. julija s finalom v Parizu.

Skrajni rok za prijavo moštev za EP je 1. junij. Po tem datumu lahko selektorji menjajo igralce le v primeru poškodb ali bolezni z uradnim zdravniškim potrdilom. Med 23 prijavljenimi nogometaši morajo biti obvezno trije vratarji, od katerih mora eden nujno imeti dres s številko 1. Pri prijavi igralcev bo morala vsaka reprezentanca dostaviti tudi zdravniško poročilo za vsakega nogometaša o trenutnem zdravstvenem stanju, preteklih poškodbah, prirojenih motnjah, krvnem tlaku, z izpisom EKG …

Pri Evropski nogometni zvezi (UEFA) zahtevajo, da vsaka izbrana vrsta prispe v svojo bazo vsaj pet dni pred prvo tekmo na evropskem prvenstvu. Določeno je tudi, da mora reprezentanca nato priti na prizorišče tekme vsaj 24 ur pred prvim sodniškim žvižgom, spati pa mora v radiju 60 kilometrov od štadiona. Prvi cikel pripravljalnih tekem bo konec marca, drugi konec maja in v začetku junija. UEFA je določila, da se lahko udeleženka EP na prijateljski partiji pomeri z zgolj eno izbrano vrsto, ki bo prav tako igrala na EP, a ne sme biti iz iste predtekmovalne skupine. V težavah se je znašla Nemčija, ki se je za 29. maj dogovorila s Slovaško in za 4. junij z Madžarsko, toda obe zasedbi bosta sodelovali na EP. Nemci torej kršijo to določilo, načrtov glede teh tekem pa še niso spremenili. Med najbolj zanimivimi pripravljalnimi tekmami bo sicer obračun Italije in Španije 24. marca v slovenski soseščini na prenovljenem štadionu v Vidmu.

Člani zmagovalne zasedbe bodo prejeli 40 kolajn, enako poraženci v finalu, s čimer bo poleg 23 nogometašev v moštvu odličje dobilo še 17 članov spremljevalnega osebja. Vsaka reprezentanca na EP bo najprej prejela po osem milijonov evrov denarne nagrade. Pri UEFA bodo vsako zmago nagradili z dodatnim milijonom evrov, medtem ko je remi ovrednoten na 500.000 evrov. V izločilnih bojih bo prejemek odvisen od uspešnosti in ne več rezultata. Moštva, ki bodo izpadla v osmini finala, bodo prejela 1,5 milijona evrov, v četrtfinalu 2,5 milijona, v polfinalu štiri milijone, finalni poraženec bo dobil pet milijonov, zmagovalec pa osem milijonov. Evropski prvaki, ki bodo 10. julija dvignili zmagovalni pokal, bodo tako bogatejši za največ 27 milijonov evrov.

Toda po koncu klubske sezone ne bodo dejavni zgolj nogometaši najboljših evropskih reprezentanc. Še prej, natančneje 3. junija, se bo v ZDA pričel pokal Amerike, tekmovanje, ki se je začelo pred stotimi leti. Ob tej priložnosti bo tekmovanje prvič izven Južne Amerike, ko bo v konkurenci še več držav (tudi ZDA, Mehika, Kostarika, Jamajka, Haiti in Panama). Brez junijskih počitnic bodo tako tudi južnoameriški nogometni zvezdniki Messi, Neymar in Suarez …