Allardyceu zaradi afere grozi ekspresno slovo od angleške klopi

Angleški selektor Sam Allardyce je novinarjem pod krinko ponudil pomoč pri izpeljavi prestopov, ki jih prepoveduje FA.

Objavljeno
27. september 2016 08.11
Posodobljeno
27. september 2016 08.40
M. Ž.
M. Ž.

London - Angleška nogometna zveza (FA) je začela preiskavo proti selektorju članske reprezentance Samu Allardyceu, ki je lažnim podjetnikom ponudil pomoč pri prikrojitvi pravil FA glede prestopov igralcev, ki so v lasti tretjih strank, za kar so mu obljubili visok honorar.

Afero je začel otoški časopi The Telegraph, ki je na svoji spletni strani objavil ekskluzivne posnetke, na katerih Allardyce sestankuje s podjetniki z Daljnega vzhoda, ki so bili v resnici novinarji pod krinko. Angleški selektor jim je na sestankih obljubil, da jim bo v zameno za honorar v višini 400.000 funtov pomagal zaobiti pravila FA, ki prepovedujejo lastništvo igralcev s tretje strani.

Angleški selektor je novinarjem pod krinko dejal, da ne bo težko prikrojiti pravil in da pozna agente, ki to počnejo ves čas. Allardyce se je na enem izmed sestankov celo pohvalil, da je leta 2014 kot trener West Hama v klub pripeljal Ekvadorca Ennerja Valencio iz mehiške Pachuce, ki je bil v lasti tretje strani.

 

Angleška zveza je leta 2008 prepovedala lastništvo igralcev s tretje strani, za enako potezo pa sta se kasneje odločili tudi Evropska nogometna zveza (UEFA) in Svetovna nogometna zveza (FIFA).

Angleška nogometna zveza se je hitro odvzala na obtožbe in zahtevala vpogled v posnetke, medtem ko angleški selektor še molči.

Na Otoku zahtevajo Allardycov odstop

Otoški mediji so ostro obsodili početje novega angleškega selektorja. The Times piše, da je Allardyce močno načel svojo kredibilnost in ima 50 odstotkov možnosti, da obdrži službo, The Independent pa od Angleške zveze zahteva, da konča sodelovanje s »pohlepnim bahačem«.

V kolikor se bo to tudi zgodilo, se bo Allardyce poslovil z zgolj eno tekmo na klopi angleške reprezentance. Vodil jo jo je le na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Slovaški, ki so jo Otočani dobili z golom Adama Lallane v 95. minuti (1:0).

V kvalifikacijski skupini F je tudi Slovenija, s katero bo Anglija prvič igrala 11. oktobra v Stožicah.