Fabregas na klopi, zato ga angleški novinarji selijo k Realu

Josep Guardiola je z izborom igralcev potrdil, da v njegovih načrtih ni Joa Harta in Yaye Toureja.

Objavljeno
16. avgust 2016 21.42
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
London – Prve tekme so pod streho, ampak rezultati niso toliko razvneli strasti kot številna presenečenja v začetnih enajstericah največjih klubov. Nogometna tržnica bo v naslednjih dveh tednih dosegla vrhunec. Kaže da bo še precej nogometašev zamenjalo klube.

Sicer v javnosti redkobesedni Josep Guardiola je bilo zelo jasen pri seznamu igralcev za prvo tekmo s Sunderlandom. Vratarja Joa Harta je postavil na klop, vezista Yaya Toureja niti tja ne, ampak na tribuno. Dosedanja zvezdnika sta še upala na obstanek pri Manchester Cityju, zdaj pa pospešeno iščeta novega delodajalca. Morebitnih snubcev za njun podpis ne manjka, a kaj ko bodo redki tako dobrohotni, da bi jima ponudili podobno visoko plačo, kot jo imata na modri strani Manchestra. Vezist iz Slonokoščene obale namreč na teden prejme kar 275.000 evrov.

Red in disciplina

Za Toureja je takšen scenarij pričakovan, saj ga je iz Barcelone pred leti odslovil prav Guardiola. Na pogled prijazen španski trener naj bi bil v resnici mnogo bolj strikten in strog, predvsem pa redko pozabi na stare zamere. Red in disciplina sta na prvem mestu, zato si podobno kot Jose Mourinho v moštvu izbira podložne vojščake. Le na zunaj to bolje skriva kot portugalski kolega. Muhasti Toure njegovim potrebam ne ustreza, zato ga ni niti v ekipi za zadnje kolo kvalifikacij za ligo prvakov.

Novega vratarja bo Guardiola očitno vzel iz Barcelone. Španski in angleški novinarji so soglasni, da bo v City prišel čilski čuvaj mreže Claudio Bravo. V nerodnem položaju so zdaj v Kataloniji. Mesto prvega vratarja so ponudili Marc-Andru ter Stegnu, toda Nemec se je poškodoval. V prihodnjih tednih bi zato nujno potrebovali Bravove usluge, vendar Čilenec je že prikimal Guardioli.

Prva tekma je tudi potrdila, da Guardiola v Angliji ne bo spreminjal pristopa. City je imel kar 77 odstotno posest žoge, a rešil se je šele v zaključku dvoboja s Sunderlandom. Avtogol je zabil Paddy McNair, 21-letni fant, ki je prvič zaigral v novem klubu, na posojo pa je prišel iz Cityjevega največjega rivala Manchester Uniteda.

Težko je tudi določiti, na kateri tekmi se je najbolj iskrilo. Liverpool je najprej povsem nadigral Arsenala in povedel s 4:1, a nato je komaj izvlekel zmago s 4:3. Brez zmagovalca sta se razšla izzivalca iz ozadja Everton in Tottenham (1:1), prvo kolo sta sklenila londonska kluba Chelsea in West Ham (2:1). Tekmo je v zadnjih izdihljajih odločil Diego Costa, čeprav bi moral biti že pred tem izključen. Sodnik mu je pogledal skozi prste, toda Slaven Bilić, trener West Hama, se ni jezil na sodnika, ampak na lastno moštvo, ker ni zdržalo do zadnjih trenutkov.

Fabregas v Real?

Le s strani pa je londonski obračun spremljal Cesc Fabregas. Vsak novi trener odreže kakšnega nogometaša, tokrat je v ta mlin pri Chelseaju padel španski vezist. V Angliji so v teh okoliščinah takoj našli zgodbo za naslovnico – odpisani Fabregas bo za 25 milijonov evrov odšel v madridski Real. Če je zgodba resnična, bo toliko odmevnejša, ker je Fabregas otrok Barcelone. Postal bi 29. nogometaš v zgodovini, ki bi zaigral za oba največja španska kluba. V preteklosti so največ prahu dvignili Michael Laudrup, Luis Enrique, Gheorghe Hagi in Luis Figo. Zadnji je bil Javier Saviola v prejšnjem desetletju.