Falcao popeljal Atletico do naslova v evropski ligi

V finalu evropske nogometne lige v Bukarešti je Atletico Madrid s 3:0 premagal Athletic Bilbao.

Objavljeno
09. maj 2012 20.22
Posodobljeno
09. maj 2012 23.19
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Potem ko je španskima nogometnima velikanoma Barceloni in Real Madridu v ligi prvakov spodletelo pri uvrstitvi v finale, sta špansko čast nocoj v finalu evropske lige reševala Atletico Madrid in Athletic Bilbao. Do prepričljive zmage s 3:0 so prišli Madridčani, ki so zlasti s pomočjo prvega zvezdnika Radamela Falcaa po dveh letih spet prišli do lovorike v evropski ligi.

Prvi zvezdnik Madridčanov je sicer hitro upravičil svoj sloves. Že v 7. minuti je svoje moštvo popeljal do vodstva z 1:0. Po dolgi podaji Diega na rob kazenskega prostora je kar sam opravil z vsemi baskovskimi branilci in z levico dosegel izjemen gol.

Falcao, ki je sicer naslov v evropski ligi osvojil že pred letom dni s Portom, je bil tudi v nadaljevanju glavni avtor akcij Atletica, znova pa zablestel v 34. minuti. Dobro mu je podal Arda Turan, visok strel iz obrata pa je bil za baskovskega vratarja Iraizoza neubranljiv.

Baski sicer v prvem polčasu niso veliko zaostajali, bili so veliko pri žogi, vseeno pa niso znali najti poti oziroma izvesti dobrega zaključnega strela na gol vratarja Thibauta Cortuoisa. Najbližje je bil v 18. minuti Ferando Llorente, a je žogo slabo zadel z zunanjo stranjo gležnja, Iker Muniain pa je po pol ure tekme močno streljal s kakšnih 20 metrov, vratar Madridčanov pa je z nekaj težavami žogo odbil.

V drugem polčasu je bil Athletic precej bolj nevaren, v prvih 15 minutah je bila igra izenačena. Baske so prebudile menjave, ki pa tudi z nekaj smole niso uspele znižati rezultata. Madridčani so tekmecu sicer prepuščali pobudo, a se  niso dali in zdržali vse nalete. Raje so prežali an protinapade, v enem od njih bi Falcao lahko dosegel svoj tretji zadetek na tekmi, a mu je »hat-trick« preprečila vratnica. Namesto njega je žebelj v krsto Baskov zabil Brazilec Diego, ki je sam izvedel akcijo iz sredine igrišča, v Bukarešti pa se je lahko začelo veliko slavje.

Madrid tako kot leta 2010, Falcao kot 2011

Kolumbijski napadalec Falcao je tako postal prvi igalec, ki je evropsko ligo osvojil dvakrat zapored in z dvema različnima kluboma. Tudi pred letom dni je prispeval zmagoviti gol za Porto, tudi v dresu Atletica pa postal prvi junak zmage. Desetim golom v evropski ligi do finala je namreč dodal še dva na najpomembnejši tekmi sezone.

Pred tekmo so stavnice rahlo prednost dajale Madridčanom, ki so v tem tekmovanju slavili že pred dvema letoma, medtem ko  Athletic v evropskem finalu nastopa prvič po 35 letih. Athletic se bo zdaj tolažil s priložnostjo v kraljevem pokalu, kjer bo 25. maja v finalu igral z Barcelono.

Atletico Madrid - Athletic Bilbao 3:0 (2:0)

* Stadion National Arena, gledalcev 55.200, sodniki: Stark, Salver, Pickel (vsi Nemčija).
* Strelci: 1:0 (Falcao, 7.), 2:0 Falcao (34.), 3:0 Diego (85.).
* Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis, Mario Suarez, Gabi, Diego (od 90. Koke), Adrian (od 88. Salvio), Arda Turan (od 90. Dominguez), Falcao.
* Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe (od 46. Ibai Gomez), Herrera (od 63. Toquero), Iturraspe (od 46. Perez), De Marcos, Susaeta, Llorente, Muniain.
* Rumeni kartoni: Falcao; Amorebieta, Inigo Perez, Susaeta, Herrera.
* Rdeči kartoni: /

Začetni postavi:

Atletico: Courtois, Godín, Luis, Miranda, Suárez, Turan, Gabi, López, Falcao, Juanfran, Diego.

Athletic: Iraizoz, Aurtenetxe, Amorebieta, Iraola, Iturraspe, De Marcos, Herrera, Martínez, Llorente, Susaeta, Muniain