Favorit je evropski prvak

Drevi ob 20.45 v Amsterdamu veliki finale evropske lige med Benfico in Chelseajem.

Objavljeno
15. maj 2013 13.42
FBL-EUR-C3-BENFICA-TRAINING
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Benfica je bolj nadarjeno moštvo kot Chelsea, toda v zadnjem dejanju evropske lige bo evropski prvak iz Londona vendarle favorit. Sloviti Šved Sven Göran Eriksson ne bi mogel bolje zadeti napovedi pred nocojšnjim finalom, ki se bo v amsterdamski Areni začel ob 20.45.

Kako sezono razočaranj spremeniti v spodoben konec, je rdeča nit lizbonskega in londonskega moštva, potem ko sta bila na domači sceni med glavnimi kandidati za naslov, v Evropi pa sta imela visoke ambicije v ligi prvakov. Benfici se je šampionski naslov bržkone izmuznil v sobotnem ligaškem derbiju s Portom ob porazu z 1:2 v zadnji minuti, Chelseajev že lansko jesen, ko je ceno za slab štart plačal junak »champions league«, trener Roberto Di Matteo.

»Chelsea ima uravnoteženo in izkušenejšo ekipo, Benfica je tehnično bolj dovršena in otročja,« je ocenil Eriksson, ki je portugalskega velikana vodil v treh obdobjih in z njim pogorel v dveh evropskih finalih – leta 1983 v pokalu UEFA, leta 1990 v pokalu prvakov.

»Kljub nesrečnemu porazu nam nihče ne bo oporekal kakovosti, ki jo imamo,« se je z grenkobo tolažil trener Benfice Jorge Jesus in poudaril, da jim motivov za zadnji evropski dvoboj ne manjka. »Ni veliko takšnih tekem v karieri. Zmaga bi bila veliko priznanje na evropski sceni,« je še razmišljal dolgolasi in vročekrvni strokovnjak, ki je v primerjav s tekmecem na Chelseajevi klopi Rafaelom Benitezom zgolj učenec. Španec vihravo sezono pri evropskem prvaku v vlogi gasilca opravlja v slogu toplo-hladno. Največji med velikimi Alex Ferguson mu je zbadljivo napovedoval, da bo – ne kriv ne dolžen – svojo zbirko lovorik (v njej ima vse možne evropske in svetovne klubske naslove) pridno dopolnjeval. A Škotove besede se niso uresničile. Benitez ima le še eno priložnost za edino lovoriko v tej za Chelsea prehodni, kot se je izrazil, sezoni. Po njej bo položaj trenerja Chelseaja prepustil, če ne bo senzacionalnih zasukov, Joseju Mourinhu.

»Poznam Benfico, poznam trenerja in igralce. Benfica je zelo dobro moštvo,« je polaskal izzivalcem in izpostavil, da bo Chelsea, ki bo še 10 dni tudi aktualni evropski prvak, igral že 68. tekmo v sezoni.

»Ne verjamem, da bo utrujenost težava. Enako kot morebitni odsotnosti poškodovanih Johna Terryja, za katerega upam da bo nared, in Edena Hazarda. Imamo dovolj kakovosti v moštvu,« je dejal Benitez, zmagovalec pokala UEFA iz leta 2004 z Valencio. Če bo ponovil uspeh, se bo izenačil z Italijanom Giovannijem Trapattonijem, ki je kot edini zmagal z dvema različnima kluboma.