FC Koper še korak bliže stečaju

Prisilna poravnava: prijave terjatev do 12. decembra.

Objavljeno
12. november 2016 01.08
suhadolnik Nogomet Olimpija Maribor
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Odvzem točk, stečaj in nadaljevanje prvenstva z devetimi klubi, dogovor ... To je nekaj možnih razpletov prisilne poravnave FC Koper, ki jo je sprožil največji priznani upnik Milan Mandarić. Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo zahtevo FC Koper o poenostavljeni prisilni poravnavi, nato pa koprsko sodišče še klubsko zahtevo o navadni prisilni poravnavi. O novem poglavju spora med klubom in predsednikom NK Olimpija – FC Koper njegovemu podjetju MM Šport d. o. o. dolguje milijon evrov – se niso opredelili pri Nogometni zvezi Slovenije in Kopru, ki mu predseduje Valter Valenčič, neformalni prvi mož pa je koprski župan Boris Popović, ki je tudi predstavnik za stike z javnostjo.

»Obžalujem, da se s klubom nismo uspešno dogovorili. V Kopru so me sami prisilili v sodno reševanja dolga. Želim, da se to zdaj reši na zakonit in korekten način, da se klub ohrani pri življenju, nato pa naj gre svojo pot čim bolj uspešno naprej,« je Mandarić komenitral svojo skrajno potezo, ki jo je povzročila enostranska prekinitev dogovora o odplačevanju dolga na obroke, ki ga je Mandarić sklenil z bivšim vodstvom.

Okrožno sodišče v Kopru je že imenovalo prisilnega upravitelja, odvetnika Mitjo Vičarja.

»V postopku bo predlagal finančno reorganizacijo kluba, ki bo preprečila morebitni stečaj kluba. Predvsem bo imel zdaj možnost poštenega postopka prisilne poravnave z enakopravnim obravnavanjem vseh upnikov, ki imajo resnične terjatve do dolžnika,« je naslednje Mandarićeve poteze napovedal njegov pravni zastopnik Franci Matoz.

Mandarić svojega dolga ne more spremeniti niti v lastništvo upravitelja kluba, saj je že 49-odsotni lastnik podjetja, ki upravlja s članskim moštvom Olimpije.

Za FC Koper pa se prisilna poravnava bržčas še lep čas ne bo začela, saj se bo klub bržkone pritožil nad sklic sodišča in bo lahko vložil svoj predlog postopka prisilne poravnave.

Upniki morajo do 12. decembra prijaviti svoje terjatve.