Kek: Fantom zdaj privoščim en dober, dober dopust

Slovenski nogometaši so v kvalifikacijski tekmi za Euro 2012 na gostovanju na Ferskih otokih zabeležili zmago z 2:0.

Objavljeno
03. junij 2011 19.01
Posodobljeno
03. junij 2011 19.28
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Toftir - Varovanci Matjaža Keka so na zahtevnem igrišču, ki ga »odlikuje« (pre)visoka trava in (pre)ozka igralna površina, prišli še do tretje zmage v tem kvalifikacijskem ciklusu za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Ukrajini in na Poljskem.

Njihov nasprotnik so bili Ferski otoki, ki so na petih tekmah uspeli zbrati le eno točko in tudi tokrat ostali praznih rok. Slovenski nogometaši so namreč prišli do zmage z 2:0 in tako vknjižili pomembne tri točke ter ostajajo v boju za preboj na Euro. Spet se je med strelce vpisal mladi Tim Matavž, ki je "ribičem" na dveh tekmah skupno zabil kar štiri gole, drugi zadetek pa je v uvodu drugega polčasa dosegel kar domači branilec Baldvinsson.

Prvi polčas:
zadetek Matavža, rdeč karton Šulerja

Slovenski nogometaši so tekmo na močno razmočenem igrišču pričeli odločno in pokazali veliko željo po zadetku, a so se jim gostitelji prvih 15 minut upirali povsem enakovredno. Varovanci Matjaža Keka so bili sicer precej več pri žogi in prevladovali predvsem na sredini igrišča, a jim do zadetka ni uspelo priti.

Prva lepa priložnost naših je bila v deveti minuti, ko je podal Birsa, z glavo je akcijo zaključil Cesar, a je meril malce mimo leve vratnice gostujočega vratarja. V 13. minuti so slovenski nogometaši spet prišli do polpriložnosti, Iličič je lepo prodrl po levi strani, a je eden od domačih branilcev ravno dovolj zmedel Birso, da ni uspelo zaključiti akcije, žoga je končala v rokah Mikkelsena.

V 20. minuti so zapretili tudi domači, tako kot v uvodu tekme je z močnim strelom od daleč poizkusil Holst, a se je z odlično obrambo izkazal Handanovič. Le nekaj minut kasneje je prav razigrani Holst lepo pobegnil slovenski obrambi, na robu kazenskega prostora ga je podrl Šuler in si za svojo potezo prislužil rdeči karton. A to ni ustavilo slovenskih nogometašev, ki so tekmo nadaljevali z igralcem manj, saj so že v naslednjih minutah povedli z 1:0. Po predložku Birse z leve strani se je namreč v kazenskem prostoru med številnimi nogami najbolje znašel Tim Matavž in v svojem devetem nastopu za reprezentanco zabil že četrti zadetek.

Slovenci so bili do konca prvega polčasa kljub igralcu manj boljši nasprotnik in bi v zaključku lahko prišli do novega zadetka, a kapetan Koren ni uspel žoge spraviti do Novakoviča, ki je bil v kazenskem prostoru sicer obkrožen z domačimi branilci. Nekaj težav je naši obrambni vrsti proti koncu polčasa spet povzročal Holst, ki je bil daleč najbolj razigran domači igralec.

Drugi polčas: avtogol Baldvinssona, igra za pozabo

Že v drugi minuti drugega polčasa pa so slovenski nogometaši povišali prednost na 2:0. Podajo iz kota je izvedel Birsa, domači branilec Baldvinsson pa je pri tem nespretno posredoval in z močnim strelom premagal lastnega vratarja. Po zadetku je Kek iz igre potegnil Birso in v igro poslal Mavriča ter tako nekoliko zaprl slovenski prostor.

Po nekaj minutah ne preveč atraktivne igre je Kek napravil še drugo menjavo in na zelenico postal Ljubljankiča, na klop pa se je usedel tokrat neopazni Novakovič. V 57. so do ene izmed redkih priložnosti prišli tudi domači, saj je Handanovič nekoliko nespretno posredoval, slovenska vrata so ostala prazna, a "ribiči" tega niso znali kaznovati.

V nadaljevanju se je igra umirila, postalo je očitno, da je slovensko moštvo zadovoljno z vodstvom 2:0, zato so bili pri žogi nekoliko več Ferci, ki pa si niso priigrali nobene nevarne priložnosti za zadetek. V 75. minuti so tako poizkusili s strelom od daleč, žoga je letela v spodnji levi vratarjev kot, a je Handanovič brez večjih težav zaustavil strel. Kek je nato opravil še tretjo menjavo, iz igre je potegnil strelca edinega zadetka Matavža in priložnost ponudil Kirmu.

Gostitelji so bili še naprej precej več pri žogi, v 79. minuti se je tako v novi priložnosti za častni zadtek znašel Kapetan Benjaminson, ki je po podaji iz kakšnih 30 metrov lepo sprejel žogo v kazenskem prostoru, a nato meril visoko preko vrat Handanoviča. V sodnikovem podaljšku je z močnim strelom iz roba kazenskega prostora poizkusil Mouritsen, a je žoga zletela kak meter nad slovensko vratnico. Minuto pred koncem je v prvi priložnosti v drugem polčasu s strelom od daleč poizkusil še Koren, a je meril preveč po sredini, tako da je vratar Mikkelsen brez težav ujel žogo, izid tekme je ostal 2:0.

Izjava po tekmi (STA):

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Ni važno, kako. Važno je, da smo zmagali. Fantje so res oddelali tekmo pošteno. To igrišče je res zanič in res za oboje enako, ampak ni se dalo igrati po tleh. Zadetka smo dosegli v pravih trenutkih in po izključitvi Marka Šulerja ostali zelo razumni in taktično zbrani. Zato si fantje zaslužijo čestitke za zmago, motiv, trud in za vse, kar so v teh teh dneh tukaj prestali. Zdaj jim res privoščim en dober, dober dopust.«

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Birsa, Bačinović, Koren, Iličić, Novaković, Matavž.

Ferski otoki: Mikkelsen; Naes, Hansen, Davidsen, Baldvinsson, Udsen, Benjaminsen, Justinussen, Elttor, Edmundsson, Holst.

Glavni sodnik tekme: Oliver Drachta (Avstrija).

Skupina C:


Ferski otoki - Slovenija 0:2
Matavž 29.; Baldvinsson 47. (avtogol)

Italija - Estonija 3:0
Rossi 21., Cassano 39., Pazzini 68.

Vrstni red:

1. Italija 6 tekem 16 točk

2. Slovenija 7 - 11

3. Srbija 6 - 8

4. Estonija 6 - 7

5. Severna Irska 5 - 6

6. Ferski otoki 6 - 1