Fifa bo še pred prvenstvom v Rusiji izbrala gostitelja SP 2026

Vodilni pri Fifi so se na kongresu v Bahrajnu odločili, da bodo prireditelja SP 2026 izbrali že prihodnje leto.

Objavljeno
11. maj 2017 14.47
FILES-FBL-ECONOMY-FIFA
N. Gr.
N. Gr.

Manama - Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sprva načrtovala, da bo prireditelja svetovnega prvenstva leta 2026 izbrala leta 2020, na svojem kongresu v Bahrajnu pa je sporočila, da si je premislila in da bodo delegati državo prirediteljico izglasovali na kongresu naslednje leto, tik pred začetkom prvenstva v Rusiji. Predsednik Fife Gianni Infantino na kongresu ni pojasnil, zakaj so se odločili za takšno potezo.

Zaenkrat so skupno kandidaturo za prvenstvo napovedali Kanada, Mehika in ZDA, dodatni interesenti za organizacijo pa imajo po novem tri mesece časa, da se izjasnijo. Evropske in azijske države za kandidaturo nimajo možnosti, saj bo Evropa gostila prvenstvo leta 2018, Azija s Katarjem pa leta 2022.

Vse bolj jasno postaja, da bo kandidatura ZDA, Kanade in Mehike ali takoimenovana vseameriška kandidatura uspešna, saj resnih protikandidatov ni na vidiku. Omenja se Maroko, a bi morala afriška država zagotoviti ogromna finančna sredstva, da bi podprla projekt in zgradila vso potrebno infrastrukturo. Ob tem je logično, da bi Fifa podelila kandidaturo Američanom, saj je mehiško prvenstvo že nekaj časa med najbolj popularnimi na svetu, tudi v ZDA pa nogomet skokovito napreduje.