FIFA doživljenjsko izključila skesanega žvižgača Blazerja

Rusov ne skrbijo razmere v FIFA, za domače prvenstvo leta 2018 se ne bojijo.

Objavljeno
09. julij 2015 14.38
SOCCER-FIFA/BLAZER
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je iz svojih vrst doživljenjsko izključila nekdanjega ameriškega nogometnega funkcionarja Chucka Blazerja, ki je s svojimi priznanji o koruptivnem delovanju kot prvi zamajal temelje krovne nogometne organizacije in sedlo dolgoletnega predsednika Seppa Blatterja.

Danes 70-letni Blazer je na zaslišanju že pred leti priznal, da je s sodelavci prejemal podkupnine za svetovni prvenstvi v letih 1998 in 2010. Novembra leta 2013 je Američan pristal na sodelovanje s preiskovalci v zameno za nižjo kazen, ki mu še ni bila izrečena. Blazer je bil med letoma 1990 in 2011 drugi človek nogometne zveze Severne, Srednje Amerike in Karibov (Concacaf), od leta 1997 do leta 2013 pa še član izvršnega odbora Fife.

Američan je trenutno v eni od newyorških bolnišnic, kjer zdravi hudo obliko raka, zaradi česar najverjetneje ne bo pristal za zapahi. Preiskovalcem je sicer priznal, da je v obdobju med letoma 2005 in 2011 skupno prejel kar za 11 milijonov dolarjev (9,9 mio evrov) podkupnin.

Pri nečednih poslih seveda ni bil osamljen. ZDA zato zahtevajo izročitve nekdanjega predsednika Jeffreyja Webba s Kajmanskih otokov in člana izvršilnega odbora Eduarda Lija, sicer predsednika kostariške nogometne zveze, ki sta trenutno zaprta v Švici. Namesto Lija je Concacaf v izvršni odbor že izvolil žensko funkcionarko Sonio Bien-Aime, sicer predsednico nogometne zveze otokov Turks in Caicos.

Rusije ne skrbi odhod Blatterja

Ruski minister za šport Vitalij Mutko nad situacijo v FIFA in odhodom prvega moža Seppa Blatterja ni zaskrbljen. »To prvenstvo bo nogometni dragulj, prava podoba in ekonomska moč nogometa. Mundial ni last Rusije. Je last celotne svetovne nogometne skupnosti. Nobena sprememba v vodstvu tega ne more spremeniti,« je na novinarski konferenci poudaril Mutko.

Rusi se na domače svetovno prvenstvo pripravljajo s polno paro, investicija, vredna 10,3 milijarde evrov, pa po njihovem prepričanju ni ogrožena. Rusija namerava zgraditi ali obnoviti štadione v 11 mestih po Rusiji, kjer bodo potekale tekme prvenstva.