FIFA drugo leto zapored v minusu

Razlog je našla v visokih stroških preiskave afer prejšnjega vodstva, slabih investicijah, spremembah računovodskih pravil.

Objavljeno
07. april 2017 21.11
FILES-FBL-ECONOMY-FIFA
J. P.
J. P.

Ljubljana - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je že drugo leto zapovrstjo končala s finančnim minusom, enako se ji obeta tudi letos. Lani si je nakopičila 369 milijonov dolarjev izgube, razlog so v zvezi našli v visokih stroških preiskave škandalov in finančnih malverzacij prejšnjega vodstva pod taktirko Seppa Blatterja, slabih investicijah in spremembah računovodskih pravil.

Kot poudarja FIFA, bo Blatterjevo obdobje predsedovanja terjalo še dodatne stroške, zato bo primanjkljaj ob koncu tega leta znašal 489 milijonov dolarjev, šele nato se obetajo lepši časi, saj krovna nogometna organizacija načrtuje 1,1 milijarde dolarjev dobička od prihodkov od svetovnega prvenstva. Rezerve FIFA so z 1,4 skopnele na 1,04 milijarde dolarjev v letu 2015, za lani naj bi znašale le še 605 milijonov dolarjev, poroča STA.

Največji del izgub sicer predstavlja sprememba računovodskih pravil, po kateri se prihodki iz pogodb odslej štejejo šele po izteku roka. Vendar pa naj bi ta izguba po izračunih računovodskih ekspertov znašala zgolj 35 milijonov dolarjev. Petdeset milijonov je zahtevala preiskava škandalov, 200 milijonov »zelencev« pa naj bi bile težke tožbe v ZDA zavoljo malverzacij pri televizijskih in drugih komercialnih pogodbah.

Izgube se nadaljujejo z muzejem, ki ga je Blatter odprl v Zürichu, saj je FIFA za trinadstropni kompleks s 36 zaposlenimi porabila 138 milijonov dolarjev, od lanskega odprtja pa ga je mesečno obiskalo zgolj 11.000 ljudi oziroma pol manj od pričakovanj. Večmilijonsko izgubo predstavlja tudi vložek v bližnji hotel Ascot. Vseeno pa predsednik Gianni Infantino zatrjuje, da bo uresničil predvolilno obljubo in nacionalnim zvezam v prihodnjem štiriletnem obdobju povečal prihodke od FIFA z 1,6 na pet milijonov dolarjev. Zveza namreč pričakuje, da bo v naslednjih štirih letih pridelala 5,65 milijarde dolarjev dobička.