FIFA ima čas do petka ob 22.30

UEFA: evropski posvet dan pred volitvami predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA).

Objavljeno
24. februar 2016 22.20
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Le peščica izbrancev ve, kaj se bo zgodilo jutri v Zürichu, ko bo na sporedu izredni kongres Svetovne nogometne zveze (FIFA), na katerem bodo izvolili novega predsednika. Možni so vsi scenariji, od »gladke« zmage enega od petih kandidatov za naslednika Seppa Blatterja do odmevnih aretacij, kot se je zgodilo pred zadnjimi volitvami lanskega maja.

»Pričakujem, da se bo petkov dan zavlekel, saj ni verjetno, da bi kdorkoli zbral dve tretjini glasov v prvem krogu. Lahko se celo zgodi, da bomo dobili predsednika FIFA šele pozno zvečer, saj je možno – glede na obstoječ sistem volitev –, da nihče ne bo dobil dovolj glasov niti v drugem ali tretjem krogu,« je odgovoril predsednik NZS Aleksander Čeferin na vprašanje, kaj pričakuje od jutrišnjega dne. Glede na domnevno razdelitev glasov 207 delegatov na slabo polovico med Giannija Infantina in šejka Salmana Al-Khalifo – Kuvajt in Indonezija nimata pravice glasovanja, a se to lahko spremeni –, bi se glasovanje res lahko zavleklo. V drugem krogu in vseh morebitnih naslednjih krogih namreč zmagovalcu zadostuje navadna večina glasov, 105 glasov delegatov. Upoštevati je treba dejstvo, da je moral vsak od peterice kandidatov (Infantino, Salman, Champagne, Sexwale, princ Ali) priložiti h kandidaturi pisno podporo najmanj petih članic FIFA. To pomeni, da odpadanje po enega kandidata ne bi nujno takoj botrovalo temu, da bi en kandidat že prišel do 105 glasov.

UEFA bo ustvarila dobre tri milijarde evrov prihodkov

»Komu kaže bolje, Infantinu ali šejku Salmanu? To bi težko ocenil, v zadnjih dneh se dogaja marsikaj. Najprej se bomo zbrali na kongresu UEFA in se najbrž formalno poenotili, čeprav ne pričakujte, da bo šlo v petek za popolno 'blokovsko' glasovanje katerekoli celinske konfederacije za kateregakoli kandidata,« je pred včerajšnjim poletom v Zürich še napovedal Čeferin.

Evropska nogometna zveza se bo že danes sestala na izrednem kongresu. Med enajstimi točkami dnevnega reda bodo delegati obravnavali letno poročilo UEFA za finančno leto 2014/15 (leto prej je UEFA ustvarila 1,73 milijarde € prihodkov), sprejemali finančni načrt 2016/17, v katerem bo dobre tri milijarde € prihodkov tudi na račun EP 2016, in osvežili statut.

Najbolj aktualna bo točka IX., v kateri bodo navzoči razpravljali o izrednem kongresu FIFA in »spremljajočih aktivnostih« volitev naslednika suspendiranega Seppa Blatterja. Mimogrede, vseh 54 članic UEFA je javno večkrat podprlo Giannija Infantina za novega predsednika FIFA.

Kakorkoli, jutrišnje volitve seveda ne bodo odločili na današnjem kongresu UEFA v hotelu Swissotel, ki je najvišji hotel v Zürichu, pač pa v 600 metrov oddaljeni večnamenski dvorani Hallenstadion, v kateri se bo jutri ob 9.30 začel izredni kongres FIFA. V petek bo na sporedu bogat dnevni red. Če bo šlo vse po načrtu, bi lahko dobili novega predsednika približno ob 18.30. Če bi se kaj zapletlo, še pozneje. FIFA ima najeto dvorano Hallenstadion do 22.30, to je torej skrajni rok za razglasitev novega poveljnika nogometne družine.