FIFA in Kitajska vse bolj z roko v roki

Novi predsednik krovne zveze Gianni Infantino že zavihal rokave.

Objavljeno
20. marec 2016 21.33
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Svetovna nogometna zveza (FIFA) je konec tedna tudi formalno vstopila v novo obdobje, potem ko je Gianni Infantino prvič vodil sejo izvršnega odbora zveze kot njen predsednik. Sepp Blatter je spravil 35 let mlajšega rojaka v nezavidljiv položaj; svojemu nasledniku je zapustil neugledno organizacijo, ki je lani končala v rdečih številkah prvič po letu 2002.

Izvršni odbor FIFA si je kot eno od prednostnih nalog zadal prav večjo preglednost poslovanja krovne nogometne organizacije, večjo transparentnost sklenjenih pogodb, med drugim je razkril tudi ključni postavki, ki sta v zadnjem času vznemirjali nogometno družino – višino plače bivšega predsednika Seppa Blatterja in zajetnost izgube v letu 2015, o kateri se je ugibalo v zakulisju.

Blatter je lani zaslužil natančno 3,1 milijona €, pri čemer je težko verjeti, da bi 80-letni funkcionar dobil posebej velik dodatek za uspešnost, saj FIFA v zadnjem času ni šlo dobro. Inštitucija s sedežem v Zürichu ni našla alternativnih rešitev, potem ko so se ji zavoljo podkupovalnih afer odpovedali nekateri pokrovitelji, med drugimi tudi glavna sponzorja Sony in Emirates. Ni čudno, da je FIFA končala lansko leto z izgubo v višini 107 milijonov evrov, pri čemer je šlo za njen prvi negativni računovodski izkaz po letu 2002.

»Moram poudariti, da je v Zürichu zavel svež veter, odnosi s partnerji pa so ena od mojih prioritet. Povrnil bom zaupanje v FIFA in pritegnil k sodelovanju nove partnerje, nove sponzorje in v naslednjih tednih boste večkrat prijetno presenečeni,« je smelo napovedal Infantino ter dodal: »Leto 2015 je preteklost, letos boste doživeli povsem drugačne številke. Stroške bomo oklestili za 200 milijonov evrov, ob tem pa povečali priliv od pokroviteljev. Slednji so vnovič navdušeni nad sodelovanjem.«

Kitajce pripeljal Blatterjev nečak

Najbrž ni naključje, da je Infantino pred tem naznanil sodelovanje s kitajskim poslovnim konglomeratom Wanda. Gre za koncern, ki ima v lasti največjo verigo kinematografov na svetu, številne hotele in verigo trgovin, njegov lastnik pa je najbogatejši Azijec Wang Jianlin, ki želi opozoriti nase tudi prek nogometa. »Nor je na nogomet,« je o njem zatrdil Infantino in ga predstavil kot partnerja za prihodnost FIFA. To nikakor ne bo prva investicija Wande v nogomet. Lanskega januarja je Wanda kupila 20-odstotni delež madridskega Atletica (50 milijonov €), mesec pozneje pa za 1,2 milijarde € agencijo Infront Sports & Media, ki trži TV pravice za največja nogometna tekmovanja. Lansko poletje je pod dežnik Wanda za 600 milijonov € padel tudi svetovni triatlon.

Skupina Wanda bo predstavila višino pogodbe o sodelovanju s FIFA prav v teh dneh, morda že danes, gotovo pa bo šlo za enega od glavnih pokroviteljev, ki bo nadomestil del nastale praznine. FIFA in Wanda sta sklenili desetletno pogodbo, ki naj bi bila vredna večsto milijonov evrov. O tem, kako slabo je kotirala FIFA pred prihodom Infantina, priča podatek, da bo Wanda zapolnila šele prvo od 27 prostih sponzorskih mest za štiriletko 2015-2018. Kritiki tega posla izpostavljajo podatek, da je predstavnik kitajskega podjetja v Evropi Philippe Blatter, nečak odstavljenega Seppa Blatterja, kar naj bi namigovalo na to, da FIFA v ozadju vodijo enake sile kot prej.

Kakorkoli, Wanda ni prvo kitajsko podjetje, ki bo sodelovalo s FIFA. Energetsko podjetje Yingli Solar se je med SP v Braziliji prebilo med pokrovitelje druge ravni, lani pa je postalo sponzor svetovnega klubskega prvenstva eno največjih podjetij na svetu Alibaba. V naslednjih mesecih naj bi sledilo dodatno poglabljanje poslovnih vezi med Kitajsko in FIFA, kar je v sozvočju z napovedmi vrha kitajske politične partije, da nogomet ponuja orodje, s katerim bo Kitajska dolgoročno dodatno uveljavila svojo moč v svetu.

Novačenje pokroviteljev je le eden od pomembnih ukrepov Infantina pri gradnji nove krovne nogometne hiše. Švicar je napovedal, da bo FIFA v naslednjih dveh letih svojim članicam razdelila približno 460 milijonov €. Njegova napoved temelji na oceni, da v tej štiriletki ne bo prišlo do 500-milijonskega padca kumulativnih prihodkov, kot je kazalo pred volitvami. Prav obratno, Infantino je načrtovane prihodke 2015-2018 dvignil s štirih na najmanj pet milijard €.

O svoji letni plači še ni želel govoriti (»S tem se še nisem ukvarjal. Ko bo znana predsednikova plača, boste o tem obveščeni.«), raje je napovedal postopno uvajanje tehnoloških sprememb v nogometni igri. FIFA bo na treh letošnjih turnirjih (olimpijske igre, mundial za ženske do 20. leta in svetovno klubsko prvenstvo) preizkusno uvedla možnost četrte menjave v podaljšku.