FIFA izrekla kazni trem južnoafriškim uradnim osebam

Nekdanji izvršni direktor SAFA Leslie Sedibe je zaradi prirejanja izidov prejel petletno prepoved.

Objavljeno
14. marec 2016 11.40
Posodobljeno
14. marec 2016 11.49
Switzerland FIFA
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Zürich - Svetovna nogometna zveza (FIFA) je za pet let prepovedala delovanje v nogometu nekdanjemu izvršnemu direktorju južnoafriške nogometne zveze (SAFA) Leslieju Sedibeju zaradi preiskave o prirejanju izidov na tekmah državne reprezentance. Sedibe bo moral plačati še 18.200 evrov kazni.

Dvoletno prepoved pa sta dobila tudi nekdanja južnoafriška sodnika Steve Goddard in Adeel Carelse, vsem očitajo kršenje pravil obnašanja. Fifa sicer ni razkrila podrobnosti teh primerov. Pojasnila je le, da so ti trije primeri povezani z mednarodnimi prijateljskimi tekmami v Južnoafriški republiki pred svetovnim prvenstvom 2010, ki ga je gostila Južnoafriška republika.

Oktobra 2015 je šestletno prepoved zaradi vpletenosti v prirejanje izidov tekem dobil še en nekdanji južnoafriški sodnik Lindile Kika. Ta je bil eden izmed petih južnoafriških sodnikov, vključno z nekdanjim predsednikom Kirstenom Nematandanijem, ki so decembra 2012 zaradi podobnih kršitev morali zapustiti Safo. Januarja 2013 so jih znova sprejeli v Safo, a krivde jim niso izbrisali oziroma razjasnili. Vsi so takrat dokončno zapustili zvezo.

Leta 2012 je Fifina preiskava prirejanja izidov vključevala južnoafriške prijateljske tekme s Tajsko, Bolgarijo, Kolumbijo in Gvatemalo. Iz tega je nastalo 500 strani dolgo poročilo, v katerih je bilo dokumentirano delovanje obsojenega singapurskega »prirejevalca izidov« Wilsona Perumala.